Bővíti gyártókapacitását a Masterplast Szabadkán is indul az üvegszövet gyártás


Szabadkán nyitja meg második üvegszövet gyártóegységét a Masterplast, ahol már idén megkezdődik a próbagyártás. A vállalat ezzel tovább bővíti kapacitását a legnagyobb árbevételt termelő termékcsoportban. A lépés jól illeszkedik a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalatának új kereskedelmi politikájába, melynek keretében a társaság értékesítésének fókusza a nagyobb nyereségtartalmú termékek irányába mozdult el. Tovább […]

Szabadkán nyitja meg második üvegszövet gyártóegységét a Masterplast, ahol már idén megkezdődik a próbagyártás. A vállalat ezzel tovább bővíti kapacitását a legnagyobb árbevételt termelő termékcsoportban.

A lépés jól illeszkedik a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalatának új kereskedelmi politikájába, melynek keretében a társaság értékesítésének fókusza a nagyobb nyereségtartalmú termékek irányába mozdult el.

Tovább fejleszti a 2008-ban megnyitott szabadkai gyártóbázisát a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt., miután a vállalat meglévő gyártáskapacitásait teljesen lekötik a már megkötött megállapodások és a társaság vezetése a bővülő exportigények miatt tovább növekvő kereslettel számol. A 400 ezer eurós (~120 millió forint), saját erőből finanszírozott beruházással a vállalat legnagyobb árbevételű termékcsoportjában, az építőipari üvegszövet termékek gyártásában szélesíti tovább tevékenységét. A fejlesztés megvalósulását követően ez már a második saját üvegszövet gyártóegység lesz a heves megyei Kálon található üzem mellett.

A Szabadkán 2008-ban létesült gyártóbázison a jövőben így már három, a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez kapcsolódó termékkörben működtet gyártóegységeket a Masterplast. Elsőként a rendszerek szigetelőmagját képző EPS hőszigetelő lemezek gyártása indult el zöldmezős beruházás keretében, majd 2013-tól rendszer kiegészítőkkel, PVC hálós élvédő termékek gyártásával bővült a szerbiai gyáregység. A beruházás során kiépített hagyományos technológiával a termelés felfutását követően a szabadkai üzem évente kb. 8 millió négyzetméter üvegszövet előállítására lesz képes. Ezen gyártó technológiának a munkaerőigénye a káli gyártással szemben nagyobb, az előállított üvegszövet pedig a homlokzati felhasználás mellett egyéb építőipari hálóerősítésként is felhasználható. Szerbia a Masterplast számára a harmadik legnagyobb árbevételt termelő piac 11 százalékos súlyával, melyet Magyarország (27%) és Romána (15%) előz meg.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója az új beruházás kapcsán elmondta: „A szabadkai üzemcsarnoknak és a meglévő, tapasztalt szakembergárdának köszönhetően a beruházás a vártnál alacsonyabb összegű befektetéssel, külső források igénybevétele nélkül valósul meg. Ezek a feltételek a gépsor indulásának időpontját is kedvezően befolyásolják, így már az év végéig megkezdődhetnek a próbagyártások.”

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast az idei év harmadik negyedévében 1 százalékkal, 26 millió euróra (~8 milliárd forint) növelte árbevételét, miközben adózott eredménye 51 százalékkal, 1,6 millió euróra (~493 millió forint) bővült. A kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalatának jelentősen javuló eredménye hátterében többek között a tavaly megváltoztatott kereskedelempolitika áll, melynek alapján a csoport a forgalom növelése helyett az eredménytermelésre helyezte a hangsúlyt, ehhez igazítva értékesítési rendszerét. Az új politika a homlokzati hőszigetelő rendszeren és elemein túl a magasabb nyereségtartalmú termékek értékesítésére helyezte az értékesítési fókuszt. Mindezek eredményeképpen a társaság EBITDA-ja a harmadik negyedévében 2,6 millió euró volt a tavalyi 2,2 millió euróval szemben, ami mintegy 15 százalékos eredményjavulást jelent. A Masterplast menedzsmentje az idei első kilenc hónap teljesítménye alapján, egy jó utolsó negyedéves teljesítménnyel megvalósíthatónak tartja a korábban megfogalmazott célját (6%-os EBITDA).


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.