Az elitben folytatja a Masterplast


A Budapesti Értéktőzsde határozata alapján a mától a Masterplast Nyrt. részvénye a Standard kategóriából átkerült a Prémium kategóriába. A régió meghatározó építőanyag gyártó és forgalmazó vállalatának papírjai 2011 őszén jelentek meg a BÉT-en Fontos mérföldkőhöz érkezett a Masterplast Nyrt. tőzsdei jelenléte, a társaság részvényét a BÉT határozata alapján a mai naptól átsorolták Prémium kategóriába. A […]

A Budapesti Értéktőzsde határozata alapján a mától a Masterplast Nyrt. részvénye a Standard kategóriából átkerült a Prémium kategóriába. A régió meghatározó építőanyag gyártó és forgalmazó vállalatának papírjai 2011 őszén jelentek meg a BÉT-en

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Masterplast Nyrt. tőzsdei jelenléte, a társaság részvényét a BÉT határozata alapján a mai naptól átsorolták Prémium kategóriába. A Prémium kategóriába a gazdasági életben meghatározó cégek papírjai kerülnek, amelyek a befektetők körében is a népszerűek. A Masterplast részvények technikai bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére 2011. november 29-én történt meg, majd 2012-ben jelentős túljegyzés mellett a társaság összesen 1,8 milliárd forint friss tőkét vont be a tőkepiacról. Az akkori tőkebevonás sikerét mutatja, hogy a megelőző években Magyarországon nem volt példa arra, hogy egy cég részvényeiből hét intézményi befektetői csoport egyidejűleg vásároljon. Ezt követően a vállalat 2015 júniusában is sikeres részvény aukciót tartott, ahol a két fő tulajdonos által felajánlott 400 ezer darabos mennyiség közel háromszorosára érkezett vételi ajánlat.

A BÉT 2013-ban hozta létre a Prémium kategóriát. Csak törzsrészvények kerülhetnek ebbe a körbe, a cégnek pedig már az átsoroláskor kötelező elkészíteni és közzétenni a Felelős Társaságirányítási Jelentést. A kategória további bevezetési feltételei közé tartoznak többek között az árfolyamértékre, a közkézhányadra és a legalább 3 éves működésre vonatkozó előírások. A kibocsátóknak a forgalomban tartás során többletkövetelményeket is teljesíteniük kell, így például a Prémium kategóriába átkerüléshez és a bent maradáshoz a kereskedéshez kapcsolódó mutatószámoknak is meg kell felelniük. Ezen kívül az MNB által elfogadott, választott nyelv (amely a BÉT-en jegyzett cégek esetében többnyire a magyar nyelv) mellett a közzétételeiket kötelező angol nyelven is megjelentetni. A Prémium kategóriás részvény kibocsátóinak társasági eseménynaptárt kell készíteniük az aktuális üzleti évre vonatkozóan, amelyet kötelesek közzétenni minden üzleti év elején.

„Az elmúlt években új stratégiával és jelentős beruházásokkal erősítettük piaci pozíciónkat. Október 6-án, kevesebb mint két hete jelentettük be, hogy újabb nagy fejlesztésbe kezdünk a szabadkai telephelyünkön, melynek keretében közel 6,7 millió eurós beruházással növeljük a gyártási kapacitást. Emellett a gyártás a jövőben a magasabb minőségi elvárásoknak és az ipari értékesítés feltételeinek is meg fog felelni. Az újabb fejlesztéstől további bevételbővülést, illetve a termelési hatékonyság javításának köszönhetően későbbiekben még nyereségesebb működést várunk. A kedvező építőipari környezet lehetőséget ad számunkra a dinamikus bővülésre és az elmúlt két évben osztalék fizetését lehetővé tevő eredményességünk a további növelésére ” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.

A Masterplast Csoport 2015-ben indította el nagyszabású beruházását Szabadkán, amelynek keretében 8,4 millió euróból számottevő mértékben növelte üvegszövet gyártó kapacitását. Az első fejlesztés sikeres lezárása tette lehetővé, hogy újabb projektbe kezdjen a társaság. A most bejelentett közel 6,7 millió eurós fejlesztés a korábbi, 8,4 millió eurós projektet egészíti ki, vagyis néhány év alatt több mint 15 millió eurót költ gyártási kapacitásának növelésére a Masterplast Csoport.

A beruházás révén a szabadkai üzem üvegszövet-gyártó kapacitása éves szinten több mint 20 millió négyzetméterrel nő majd. A fejlesztésnek köszönhetően 105 új munkahely jön létre a létesítményben, és a bővítés eredményeként a szezonalitást is figyelembe véve az üzem üvegszövet gyártó kapacitása meghaladja majd az évi 90 millió négyzetmétert.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.