Közel háromszoros Masterplast EBITDA az utolsó negyedévben


Erős hajrával hozta az éves célkitűzéseit a vállalat. A múlt évben 89,6 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ez 12 százalékkal múlja felül a 2016-os forgalmat. A kiváló eredményekben a rendkívüli dinamikával bővülő visegrádi (V4) országok gyorsuló növekedése mellett a gyártási folyamatok hatékonyságának javítása, ezen belül a szabadkai üzem vártnál jobb teljesítménye is […]

Erős hajrával hozta az éves célkitűzéseit a vállalat. A múlt évben 89,6 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ez 12 százalékkal múlja felül a 2016-os forgalmat.

A kiváló eredményekben a rendkívüli dinamikával bővülő visegrádi (V4) országok gyorsuló növekedése mellett a gyártási folyamatok hatékonyságának javítása, ezen belül a szabadkai üzem vártnál jobb teljesítménye is meghatározó szerepet játszott.

Kiemelkedő eredményeket hozott 2017 utolsó negyedéve a régió meghatározó szigetelőanyag-gyártó és forgalmazó társasága, a Masterplast Nyrt. számára. A vállalat konszolidált, Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint beszámolója szerint az október-decemberi időszakban 21,1 millió eurós forgalmat ért el, ami éves összevetésben 17 százalékos növekedést jelent. A látványos fejlődéshez hozzájárult, hogy továbbra is javuló iparági környezetben tevékenykedhet a cég. A legnagyobb súlyú magyar piacon 28 százalékkal nőtt az árbevétel 2017 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, Lengyelországban 50, Szlovákiában pedig 30 százalékos volt a bővülés, míg a szintén fontos román piacon 12, az export területeken pedig 6 százalékkal emelkedett a forgalom.

A társaság EBIDTA eredménye a tavalyi utolsó három hónapban 975 ezer euró volt, ami 180 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben. A látványos fejlődést részben a működési ráfordítások csökkenése okozta, illetve éves szinten szerepet játszott benne több sikeres tárgyieszköz értékesítés is a múlt év végén. A Masterplast Nyrt. 2017 negyedik negyedévében 724 ezer eurós adózott eredményt ért el, ami nagyságrendi előrelépés az egy évvel korábbi, 123 ezer eurós veszteséghez képest.

A tavalyi utolsó negyedévben jelentősen emelkedett a szabadkai EPS, kisebb mértékben a káli üvegszövet és a sepsiszentgyörgyi EPS gyár kibocsátása, valamint a terveket felülmúló volt már a szabadkai üvegszövet gyár termelési eredménye. A bővülő kibocsátás hatékonyabb termeléssel párosult, ami emelkedő gyártói árréssel járult hozzá a cég javuló eredményéhez.

A kiváló év végi eredmények is fontos szerepet játszottak abban, hogy a vállalat teljesítette a 2017-re megfogalmazott terveket. A múlt évben 89,6 millió euró volt a Masterplast Nyrt. bevétele, ami 12 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A társaság nyeresége még nagyobb mértékben bővült, a 2,7 millió eurós adózott eredmény 17 százalékkal múlta felül a 2016-ost.

„Összességében kedvező üzleti környezetben dolgozhattunk a múlt évben. A kiemelkedő magyar növekedést is meghaladta a V4 országokban elért régiós Masterplast teljesítmény. 2018-ban ennek a pozitív trendnek a fenntartásával számolunk, amelyhez az export dinamikus bővülése társulhat” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. „A múlt évben frissített stratégiánk szerint kiemelt figyelmet fordítunk a termelési hatékonyság növelésére és az eredményesebb működésre. Ennek hatásai már érezhetők az utolsó negyedéves számainkban, amely megalapozza az idei évre várható jó eredményt is” – mutatott rá Tibor Dávid.

A Masterplast Nyrt. célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó gyártó és disztribútor vállalatává váljon a szigetelési megoldásokhoz kapcsolódó termékek piacán. „2020-ra 110 millió eurós bevétellel és 7,5 százalék feletti EBITDA marginnal számolunk. Komoly reményeket fűzünk – a tradicionális építőipari értékesítés további fejlődése mellett – az új, ipari divíziónkhoz is. A tavaly ősszel bejelentett, közel 6,7 millió eurós újabb szabadkai beruházásunk részben azt a célt szolgálja, hogy olyan szegmensek számára is kínálhassunk majd termékeket, amelyek szorosan nem kötődnek az építőiparhoz” – fűzte hozzá a Masterplast Nyrt. elnöke.

Az elmúlt években a Masterplast jelentős beruházásokat valósított meg szabadkai telephelyén. A tavaly bejelentett, idén lezáruló újabb fejlesztéssel együtt összesen 15,1 millió eurót fordított ottani gyártási kapacitása és termelési hatékonysága növelésére. A számottevő beruházások eredményeként jelentősen nőtt a vállalatnál dolgozók létszáma is, 2017. december végén 934 főt alkalmazott a társaság szemben az egy évvel korábbi 800 fővel.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.