Megduplázta nyereségét a Masterplast


A második félévben is dinamikus növekedésre számít a társaság. Közel 27 millió eurós bevétellel zárta a második negyedévet a Masterplast Nyrt., ami 14 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A társaság nyeresége duplájára, 1,65 millió euróra nőtt, és folytatódott a létszámbővülés is, az időszak végén már 930-an dolgoztak a cégnél. Élt az építőipari konjunktúra kínálta lehetőségekkel a második negyedévben is a Masterplast Nyrt.

A második félévben is dinamikus növekedésre számít a társaság. Közel 27 millió eurós bevétellel zárta a második negyedévet a Masterplast Nyrt., ami 14 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.
A társaság nyeresége duplájára, 1,65 millió euróra nőtt, és folytatódott a létszámbővülés is, az időszak végén már 930-an dolgoztak a cégnél.
Élt az építőipari konjunktúra kínálta lehetőségekkel a második negyedévben is a Masterplast Nyrt., a vállalat forgalma, üzleti eredménye és nyeresége is jelentős mértékben bővült. Az április-júniusi időszakot 26,97 millió eurós bevétellel zárta a cég, ami 14 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A bővülésben meghatározó szerepet játszott a teljes forgalom harmadát adó magyar piac, ami éves összevetésben 24 százalékos bővülést produkált, és közel 9,3 millió eurós bevételt hozott. Kiugróan jó teljesítményt nyújtott a forgalom 7 százalékát kitevő lengyel piac, ahol 30 százalékos bővülést ért el a társaság, de Ukrajnában is 22 százalékos növekedést tudott felmutatni. A bevételhez 17 százalékkal járultak hozzá az export-piacok a második negyedévben, ebben a szegmensben 11 százalékos fejlődést tudott elérni a vállalat.

A magasabb forgalomnak, az emelkedő kereskedelmi árrésnek valamint a javuló gyártási és szállítmányozási hatékonyságnak tulajdoníthatóan a Masterplast Nyrt. üzleti eredménye (EBIT) 37 százalékkal növekedett 2018. második negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, megközelítve az 1,6 millió eurót. A társaság adózás utáni eredménye az április-júniusi időszakban éves összevetésben 95 százalékkal 1,65 millió euróra nőtt. A nagyobb forgalom és üzleti eredmény mellett az árfolyamhatások is szerepet játszottak a nyereség ilyen mértékű megugrásában.

A második negyedév jelentős emelkedést hozott a szabadkai üvegszövet és EPS gyár kibocsátásában. A termelési kapacitás felfuttatásával párhuzamosan folyamatosan bővül a Masterplastnál dolgozók száma is. Idén június végén már 930 munkatársa volt a cégnek, egy évvel korábban 879, az első negyedév végén pedig 900 főt alkalmazott a vállalat.

„A múlt évben frissített stratégiánk első eredményei már látszanak, a kedvező iparági környezet kínálta lehetőségekre építve jelentősen növeltük forgalmunkat és javítottuk eredménytermelő képességünket. A kedvező piaci hangulatot figyelembe véve a második félévre további dinamikus növekedéssel számolunk, főként a magyar, a lengyel és az export piacainkon várunk jelentős bővülést” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

A vállalat célja, hogy 2020-ra a régió vezető gyártó és disztribútor cégévé váljon a szigetelési megoldásokhoz kapcsolódó termékek piacán. Ennek érdekében a múlt évben frissítette stratégiáját a társaság, és kiemelt figyelmet fordít a termelési hatékonyság növelésére és az eredményesebb működésre. A vállalat tavaly ősszel bejelentett újabb, közel 6,7 millió eurós szabadkai beruházása révén olyan szegmensek számára is kínálhat majd termékeket, amelyek szorosan nem kötődnek az építőiparhoz. Az új, ipari divízió is fontos szerepet játszhat abban, hogy a társaság elérje a 2020-ra kitűzött 110 millió eurós bevételi és 7,5 százalék feletti EBITDA margin célkitűzést.

A stratégiai célok megvalósulását 2018. augusztus 1-je óta Nádasi Róbert személyében új vezérigazgató felügyeli a Masterplast Nyrt.-nél. A Piry Lászlót váltó cégvezető 2010-ben csatlakozott a vállalathoz, vezérigazgatói kinevezéséig gazdasági igazgatóként dolgozott.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.

Nagy Richárd

nemzetközi marketing és PR vezető