Gyermekmentőket segít idén is Masterplast


2018.12.19. Több mint kettőmillió-hatvanezer forinttal támogatja a Masterplast magyarországi leányvállalata a Magyar Gyermekmentő Alapítványt.

A Masterplast magyarországi leányvállalata által 2015-ben életre hívott, és immár hagyományossá vált „Legyünk együtt gyermekmentők!” akció keretében kettőmillió-hatvanezer forint adományt adott át a Masterplast Nyrt. alelnöke Ács Balázs és a Masterplast Hungária Kft. cégvezetője Pécsi László Dr. Gesztes Évának a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatójának a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskolában.

A Masterplast Hungária Kft. hagyományos év végi partneri akciója keretében minden megvásárolt szárazépítészeti profil métere és gipszkarton négyzetmétere után két-két forintot különít el a Magyar Gyermekmentő Alapítvány számára.

A szervezet tervei szerint a vállalat által adományozott összeget egy I-stat Abott Blood analyzer minilabor eszköz beszerzésére fordítja.

 „A gyermekeknél sokkal gyorsabban okoz egy hányós, hasmenéses megbetegedés ioneltolódást. Amennyiben ezt már a helyszínen tudjuk diagnosztizálni egy mini labor eszközzel, az akár életet menthet. Emellett lélegeztetésre szoruló gyermekeknél egy gyors vérgázvizsgálat, vagy újraélesztés során egy ilyen vizsgálat meghatározhatja a beteg sorsát” – mondta el Dr. Gesztes Éva az alapítvány szakmai igazgatója.

Az alapítvány 13 éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az ország több pontján. Induláskor célunk a gyermekek korszerű mentőellátásának javítása volt együttműködésben az Országos Mentőszolgálattal. A mentőautókat az OMSZ irányítja a 112-re befutó segélykérő hívások alapján” – tette hozzá Gesztes doktornő.
A mentőorvosi kocsi személyzete egy gyermekellátásban jártas mentőorvosból és egy mentőápolóból áll, aki egyben a gépkocsi vezetője is. Felszerelése egy normál rohamkocsiéhoz képest bővebb, mivel a gyermekek ellátásához szükséges speciális gyógyszerekkel és egyedi méretválasztékú eszközökkel is kiegészül. Ennek és a mindennapi rutinnak köszönhetően az alapítvány orvosai és ápolói sokkal felkészültebben tudják ellátni a legkisebbeket.

Az alapítvány a mentőellátási feladatok mellett régóta úttörő szerepet vállal a gyermekmentés területén az új eszközök, eljárások felkutatásában és azok hazai elterjesztésében, valamint komoly hangsúlyt fektet a balesetmegelőzési és elsősegélynyújtási ismeretek oktatására is.
Az átadó keretén belül a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola pedagógusai egy a Masterplast által szervezett oktatáson is részt vehettek.

„Fontos számunkra, hogy a már hagyományos akciónk keretén belül egy intézményi elsősegélynyújtó oktatást is életre tudtunk hívni, hiszen megfelelő képzettséggel és odafigyeléssel a balesetek, betegségek 75%-a megelőzhető” – jegyezte meg Ács Balázs a Masterplast Nyrt. alelnöke.

„Nagyon örülünk, hogy városunkban ilyen témájú oktatások indulnak, Székesfehérváron közel húszezer diák tanul a közoktatási intézményekben, az ő biztonságukat is növeli ez a kezdeményezést” – mondta el Mészáros Attila Székesfehérvár kiemelt fejlesztésekért és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármestere, a rendezvény fővédnöke.
„A vészhelyzetek kezelésének legértékesebb első 10-15 perce a laikus elsősegélynyújtó kezében van, ezzel az oktatással felkészültebbek lehetünk ilyen esetekben”- fűzte hozzá Schnee Zoltánné a Tóvárosi Általános Iskola Igazgatója.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.