Portfolio – Építőipar 2019 konferencia a Masterplast támogatásával


A hazai építőipar legfontosabb szakmai szereplőinek részvételével, első alkalommal került megrendezésre a „Portfolio Építőipar 2019” konferencia a budapesti Marriot hotelben a Masterplast támogatásával. Az eseményen kivitelezők, tervezők, gyártók, döntéshozók, érdekvédők, szabályozók, finanszírozók, fejlesztők és jogászok vitatták meg a szektor jelenét és jövőjét.

Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket is látnak az építőipari véleményvezérek, akik szerint kitarthat az építőipar lendülete a következő pár évben, de a hosszabb távú fejlődéshez az ágazat cégeinek teljes szemléletváltása szükséges. Az állam túlzott megrendelői jelenléte nem kívánatos, járulékcsökkentés és átgondoltabb szakképzés szükséges – vélekedett több meghatározó cég vezetője, akik átfogóan tekintették át a szektort érintő legfontosabb kihívásokat és célzottan tárgyalták a hazai építőipar számára égető kérdéseket.

 

A szárnyaló gazdaság és fejlesztési piac borított mindent. Míg korábban szinte minden a finanszírozáson múlt, ma a pénz nem kérdés. A minőségi munkaerő, az építőipar kivitelezési kapacitása, a megfelelő szabályozási környezet és versenyképességi tényezők, a legújabb szabványok és technológiák teljesen új helyzetet teremtettek mindenhol. Ma az építőipari kivitelezés, a felhasznált anyagok és azok árazása, teljesítménye, minősége és szabályozása az egyik legfontosabb téma, a legnagyobb kockázat és a piaci verseny elsődleges tárgya.

 

A Masterplast támogatógént és egyben a gyártói oldal legnagyobb magyar tulajdonú képviselőjeként vett részt a szakmai fórumon. Tibor Dávid, a Masterplast elnöke az “Építőipari innováció a kivitelezésben, alapanyagokban és tervezésben” szekció szakértői panelbeszélgetésén adott hangot véleményének.

 

„A kihívások mellett látni kell a nagy lehetőséget is a mostani helyzetben. Ez a lendület segíthet behozni a magyar építőipar közép-európai régiós szinten is jól megfigyelhető lemaradását a felhasznált termékek és technológiák terén. A gyártói oldalnak ezért készen kell állnia a gyorsan és egyszerűen beépíthető anyagok és rendszermegoldások térnyerésére, amelyekkel növelhető a kivitelezés sebessége és minősége. Beruházásaink és fejlesztéseink a kivitelezési hatékonyság növelését támogató termékek előállítását célozzák, európai színvonalú-nagy kapacitási háttér mellett. A kevés magyar tulajdonú gyártó egyikeként a Masterplast rugalmas szolgáltatásokkal is igyekszik segíteni partnerei és az ágazat versenyképességének fejlődését.”

 

A konferencia záróakkordjaként első ízben került sor az „Év építőipari személyisége” díjának átadására. A díjat Kreinbacher Józsefnek a Metál Hungária Holding Zrt. vezérigazgatójának ítélte oda Scheer Sándor (Market Zrt.) vezette szakmai zsűri.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.