Elindul a Masterplast zöld programja


Újabb akvizíciót követően indítja be egyedülálló, környezetbarát szolgáltatását a legnagyobb magyar építőanyag gyártó.

A Masterplast „Hungarocell Zöld Program” néven a hazai építőiparban elsőként indítja el körforgásos gazdálkodási rendszerét. Az egyedülálló program lényege, hogy a Masterplast az általa értékesített Hungarocell polisztirol és XPS termékek felhasználása során keletkező maradék vágott anyagokat visszagyűjti, majd újra feldolgozva hőszigetelő Thermobeton anyagot állít elő belőle. A programot a társaság újabb akvizíciója tette lehetővé, aminek keretében a Masterplast megvásárolja a FidelisBau Kft. vállalatot, a Thermobeton gyártóját. Az akvizícióval a Masterplast rendelkezni fog a polisztirol hulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyekkel, valamint az újrahasznosításhoz szükséges gyártási technológiával. A környezettudatosság a vállalat üzleti gondolkodásában egyre jobban előtérbe kerül, ami környezetkímélő szigetelőanyagok előállítását és a termékek újrahasznosíthatóságát is magában foglalja.

 

A Masterplast a hazai építőiparban elsőként kívánja egyedülálló szolgáltatásként bevezetni, hogy az általa eladott polisztirol termékek felhasználása során keletkező tiszta vágott anyagot visszaveszi és feldolgozza, támogatva ezzel a körforgásos gazdálkodást.

A „Hungarocell Zöld Program” elindítását több tényező is indokolttá, illetve lehetővé tette. A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti a 3-5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik. Becslések szerint évente akár 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelésen túl egyre növekvő költséget is jelent az építőipari kivitelezők számára. A tiszta-vágott polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához. A Masterplast palettájában 2002 óta megtalálható Thermobeton ilyen termék, amely újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton. A Thermobeton gyártója és beszállítója 2002-es alapítása óta a FidelisBau Kft., amely rendelkezik a polisztirol hulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyekkel, valamint gyártási technológiával. A most megvalósuló, nagyságrendileg 100 millió forint vételárú akvizíció tervezett megtérülése 7 év körül alakul, amelyet jelentősen gyorsíthat a készülő új hulladéktörvény bevezetése. A FidelisBau Kft. telephelye Csóron helyezkedik el, 25 km-re a Masterplast sárszentmihályi központjától.

 

A vállalat az akvizícióval, kiterjedt partnerhálózatának és logisztikai eszközeinek felhasználásával képessé válik, hogy megszervezze a fel nem használt anyagok visszagyűjtését és újrahasznosítását, amivel támogatja a körforgásos gazdálkodást. A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a magyar gyártó, amiből így nem válik környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék lesz, ami tovább csökkenti az épületek energiaigényét.

 

 

„Úgy gondoljuk, hogy a mostani akvizícióval és az erre épülő „Hungarocell Zöld Programmal” példamutató úttörői leszünk a körforgásos gazdálkodás meghonosításának a magyar építőiparban.”tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.