Enyhén javuló piaci kilátások mellett mérsékelt árcsökkenés várható a lakáspiacon


A GKI és a Masterplast 2020. novemberi lakáspiaci felmérésének eredményei).

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe és idén április között fokozatosan romlottak, majd júliusban enyhe pozitív korrekció következett be. A novemberi felmérés során a fővárosra vonatkozó piaci kilátások enyhén romlottak, míg a vidékiek érezhetően javultak – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3%-kal eshet.

 

A GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2008-2020

Forrás: GKI felmérések

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Jelen megkérdezés során 106 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A fővárosi és a magyarországi lakáspiaci index egy-egy számba sűríti a megkérdezettek következő egy évre vonatkozó várakozásait.

 

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körébena következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak. A budai zöldövezet és családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak – azaz a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödése számítanak. Ugyanakkor a vidéki körzetekben a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be.

 

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd november kissé tovább javultak. A 2020. novemberi felmérés során 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

 

A GKIfővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba) negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci indexe ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

 

 

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2020. november

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások              -4 (-5)
Budai zöldövezet                                      -2 (-3)
Egyéb Buda                                               -3 (-3)
Pesti belváros                                           -5 (-4)
Pesti zöldövezet                                        -3 (-6)
Egyéb Pest                                                 -5 (-7)
Panellakások                                             -5 (-5)
Észak-Pest                                                 -6 (-5)
Dél-Pest                                                      -6 (-8)
Buda                                                            -2 (-3)
Családi házak                                             -1 (-4,5)
Pest                                                              -2 (-6)
Buda                                                              0 (-3)
Budapest összesen                                  -3,5 (-5)
Kelet-Magyarország összesen              -3 (-12)
Nyugat-Magyarország összesen          -2 (-7)

 

Zárójelben az előző – 2020. júliusi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

 

 

A lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozások terén a jelen felmérés során a fővárosban enyhe többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (50%) a stagnáló árakra számítók (47%) ellenében. Az áremelkedésre számítók aránya elhanyagolható. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 3-4% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3% körüli átlagos áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72%-a stagnáló, 22%-a csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis mindössze 2% körüli potenciális árcsökkenést.

 

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 57%-a, stagnálásra 36%-a, növekedésre 7%-a számít. A várható díjcsökkenés a korábbinál kisebb, 5% körüli. A kapott válaszok alapján, Budapesten kicsit az átlag feletti, 8%-os csökkenés várható.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.