Töretlen az Otthon-felújítási program iránti lakossági érdeklődés


Az Otthon-felújítási program sok család érdeklődését keltette fel. Átmeneti visszaesés után ez a fajta érdeklődés ismét növekedőben van – ezt mutatják a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. A novemberi megkérdezés eredménye szerint 2022 végéig az összes háztartás 8%-a biztosan, 12%-a valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A két legnépszerűbb cél a belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása, a harmadik helyre a fűtési rendszer korszerűsítése jött fel, megelőzve a külső nyílászárók cseréjét, illetve a klímaberendezés beszerelését.

A GKI lakossági felmérései, amelyek a lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezését célozzák 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

Az Otthon-felújítási program keretében a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára – 3 millió forintos összeghatárig – állami támogatás igényelhető. Az igénylés határideje 2022 december 31. – azaz már csak egy bő év áll az érintett családok rendelkezésre a felújítások elvégeztetésére és a papírok beadására. A program jelentős érdeklődést váltott ki, az első negyedévben a háztartások bő 7%-a jelezte, hogy biztosan, 17%-uk pedig valószínűleg szeretett volna részt venni benne. A második negyedévben némi visszaesés következett be, majd a harmadikban ismét bővült az érdeklődők köre.

 

A negyedik negyedévben a válaszadó háztartások bő 8%-a biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni. További csaknem 12% valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. (A tapasztalatok szerint ez a válasz inkább csak egyfajta latolgatást, a lehetőségek fontolgatását jelenti.) A háztartások terveit és szándékait nyilván sok tényező befolyásolja. ilyen például a felújítások anyagi háttere (hitelfelvételi lehetőségek, kivitelezési árak alakulása stb.), a támogatási szabályokkal kapcsolatos tájékozottság és nem utolsó sorban a járvány hatása. A felmérések eredményei szerint a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már csak szerényen nőtt az érdeklődés az Otthon-felújítási program lehetőségei iránt, s még így is kissé elmarad az év elején tapasztalt várakozásoktól. A biztos szándékú kör jelentősen bővült az egy negyedévvel korábbihoz képest, míg a valószínű szándékú kör mérete nem változott érdemben. Ha a negyedik negyedévi arányokat a teljes sokaságra vetítjük, akkor a biztos szándékú kör 330, a valószínű szándékú kör (feltéve, hogy e tervek fele valósul meg) mintegy 270 ezer családot jelenthet.

 

 

 

Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű – ezek 10%-a biztos, 13%-a valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők tervei szerényebbek: a panel- és a téglaépítésű lakások lakói között egyaránt 5-5% a biztosan, az előbbiben 11, az utóbbiban 9% a valószínűleg támogatást igénylők aránya.

 

Az állami támogatás iránti érdeklődés az életkor előrehaladásával egyre csökken. A legaktívabbak e térem a 30 év alatti fiatalok: körükben a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 15-15%. Az ennél idősebb korcsoportokban egyre csökkenő az érdeklődés. A statisztikai régiók közül a legnagyobb aktivitás – ahogy a korábbi felmérések során is – a közép-dunántúliban várható. Átlag feletti az érdeklődés az észak-alföldi és észak-magyarországi régióban is.

 

Az állami támogatást felvenni tervezők mintegy negyede-negyede szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, illetve venne fel legalább 2 millió forint támogatást. Bő harmaduk legalább 1 millió forint körüli összeggel is elégedett lenne. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 1,9 millió forint, ami – az önerőt is beleszámítva – 3,8 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg enyhén csökkent a harmadik negyedévhez képest.

 

 

A két legnépszerűbb cél változatlanul a lakóingatlanok belső tereinek, valamint a fürdőszobáinak felújítása (az előbbi a belső fali, padló, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, illetve ezek festését, tapétázását jelenti). Ezeket az elvégzendő feladatokat a válaszadók harmada jelölte meg. A fűtési rendszer korszerűsítése iránti igény népszerűsége sem marad el lényegesen ezektől, s éppen ez az a terület, ahol a legnagyobb növekedés következett be az előző negyedévhez képest – ennek támogatására az Otthonfelújítási programon kívül is állnak rendelkezésre célzott pályázati források.

 

 

A megkérdezettek mintegy negyede (de a panellakásban lakók közül minden harmadik) gondolkodik a külső nyílászárók cseréjében. Hasonló népszerűségnek örvend a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje. Lényegében minden ötödik válaszadó szeretne hőszigetelési munkákat, tetőfelújítást, illetve napkollektor vagy, napelemes rendszer kiépítését megvalósítani. Ez utóbbi cél népszerűsége érezhetően emelkedett az előző megkérdezéshez képest.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.