Gyermekmentési Pontot adtak át Balatonlellén


A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben, a Balatonlellei Önkormányzat, a Masterplast és több cég támogatásával Gyermekmentési Pontot épített Balatonlellén.

2022. június 8-án ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Beneda Attila a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, dr. Pápai György az OMSZ orvos igazgatója, dr. Gesztes Éva az MGYA elnöke és Ács Balázs a Masterplast Nyrt. alelnöke, fő támogató.

 

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal közösen 15 éve, szezonálisan (a nyári hónapokban tapasztalható megnövekedett esetszámok miatt) Gyermek-mentőorvosi Kocsit üzemeltet a Balaton déli partján.

 

 

„A Balatonlellén évek óta szolgálatot teljesítő gyermek-mentőorvosi kocsi szükségességét bizonyította, hogy több ezer esetben végeztek ellátást. A balatonlellei Gyermekmentési Pont átadása fontos mérföldkő. Az új állomáshelynek köszönhetően az eddigieknél is nagyobb biztonságban pihenhetnek a családok a Balatonnál, hiszen biztosak lehetnek benne, hogy gyermekeik szükség esetén a legrövidebb idő alatt megkapják a legmagasabb szintű orvosi ellátást. A kormány számára a családok biztonsága kiemelt feladat, amelybe beletartozik az egészség megőrzése és védelme is. Így tisztelettel tekintünk partnerünkként minden orvosra, mentődolgozóra és civil önkéntesre, akik áldozatos és felelősségteljes munkájukkal a hétköznapokban, valamint a pihenés, nyaralás időszakában is segítik és óvják a családokat” – nyilatkozta dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

 

 

„Az Országos Mentőszolgálat évente több mint 1,2 millió esetet lát el országszerte, köztük több mint 40 000 esetben gyermekeknek nyújtunk segítséget. Valamennyi mentőegységünknek készen kell állnia kisgyermekek, vagy akár újszülöttek ellátására is, de nagy könnyebbség, hogy vannak speciális gyermekmentő egységek, melyek szükség esetén a legmagasabb szintű szakellátást tudják nyújtani. 2007 óta bebizonyosodott, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítvány jelenléte Balatonlellén a nyári időszakban valóban komoly segítséget jelent, ezért fontos lépés, hogy mostantól egy ilyen korszerű mentési pontról riaszthatjuk őket.”mondta dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója

 

„Az Alapítvány támogatói segítségével korszerű, minden igényt kielégítő Gyermekmentési Pont építése mellett döntött 2020-ban, melyet a mai nappal ünnepélyesen megnyitunk. Az új állomáshely 140 m2 alapterületű, fedett mentőbeállóval, autótöltési lehetőséggel, mosóval, raktárral, a személyzet számára kényelmes pihenőszobákkal, valamint a családtagok részére vendégszobával felszerelt. Ambulánsan érkező betegek számára gyermekbarát vizsgálóhelyiség is rendelkezésre állA mentési pont mindösszesen 75 millió forintjába került az Alapítványnak, melyet 1%-os felajánlásokból, valamint cégek és magánemberek adományaiból befolyt összegekből fedezett.”-mondta el dr. Gesztes Éva a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke.

 

 

„A tervek megvalósulásához a MASTERPLAST, mint az alapítvány fő támogatója, az általunk forgalmazott és gyártott építési anyagokat térítésmentesen biztosítottuk. Az összefogásunkhoz több partnerünk és más cégek is csatlakoztak, melyet nagy megtiszteltetéssel koordináltunk. A terveket a NÉZ-BAU Kft. készítette, a kivitelezést az Isoconstruct Kft. végezte, a hidegburkolathoz szükséges anyagokat HUFBAU Kft., a térköveket az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. adományozta”  nyilatkozta Ács Balázs, a Masterplast Nyrt. alelnöke.

 

 

Az Alapítvány köszönetét fejezte ki továbbá az épületgépészeti teendőket adományként végző MC ALEC Kft.-nek, Ősz Sándor bútorasztalosnak a teljes konyhai bútorzatért, a Halker Kft.-nek a háztartási gépekért, valamint a Smarteq AV Solution-nak a vizsgáló berendezésért.

 

Az Alapítvány az építkezéshez több felajánlást, adományt, segítséget is kapott magánemberektől, akiknek névsora megtalálható az állomáson elhelyezett adományozói táblán.

 

Az alapítvány 1 hét múlva, az iskolai tanítás végeztével kezdi meg idei balatoni szolgálatát.

 

 

Háttér

MAGYAR GYERMEKMENTŐ ALAPÍTVÁNY

A közhasznú Alapítvány 17 éve a hazai gyermekmentés korszerűsítésén fáradozik. Az ország több pontján gyermekmentő-orvosi autókat üzemeltet az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben. Az MGYA nagy hangsúlyt fektet a balesetmegelőzés, elsősegélynyújtás ismereteinek terjesztésére is.

Az Alapítvány 17 év alatt 35 ezer csecsemőt és gyermeket részesített mentőellátásban, 38 ezer kisgyermekes szülőt, védőnőt, diákot, pedagógust oktatott ingyenesen elérhető tanfolyamain.

Az MGYA gyermekmentője 15 éve teljesít idényszerűen szolgálatot a Balaton déli partján is, balatonlellei állomáshellyel.

Dr. Gesztes Éva szakmai igazgató, Magyar Gyermekmentő Alapítvány

egesztes@mgya.org, +36 20 523 6190

www.mgya.org

 

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (112-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag „mentő” és „őrzött” betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek.

Az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta egységes szervezetként működik. Az ország 254 mentőállomásán 7800 mentődolgozó tevékenykedik. Mentőegységeik az elmúlt évben közel 1,1 millió beteget láttak el.

Győrfi Pál kommunikációs igazgató, Országos Mentőszolgálat

gyorfi.pal@mentok.hu +36 20 555 0303

www.mentok.hu


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.