Energiahatékonyság, kivitelezési gyorsaság, magas műszaki tartalom és a precíz minőség gyors piaci felfutást hozhat az innovatív építőipari szegmensben.

Itthon az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása ellenére is az új építések számának csökkenését prognosztizálják az építőipari szakmai szervezetek, részint a kedvezményes finanszírozási lehetőségek megszűnése, illetve az állami beruházások számának csökkenése miatt. Az építőipar egészét tekintve azonban vannak olyan részterületek, amelyek jelentősen bővülhetnek a következő években.

 

Az új építésen belül is vannak növekedés előtt álló részterületek

Az új építési szegmensben, a várható visszaesés mellett is akad olyan terület, ami gyors bővülést érhet el a következő években. Az élesedő versenyben még inkább felértékelődik a gyors, pontos kivitelezés, a magas műszaki színvonalú építés, ami helyzetbe hozza az alternatív építési rendszereket. A moduláris építési technológia egy ilyen, gyorsan fejlődő, innovatív területe az építési kultúrának. Az építőipar változása és a moduláris építészetben felhasznált modern technológiák alkalmazása lehetőséget teremt, hogy a moduláris építészet bizonyos területeken versenyelőnybe kerüljön a hagyományos építészeti módszerekkel szemben. Amerikában és a Nyugat-Európában, főként Hollandiában, Belgiumban, Angliában, és a skandináv országokban folyamatos és lendületes térhódításban van a moduláris építészet és egyre szélesedő alkalmazási körben használják a megoldásait. Ezekben az országokban már több évtizedes hagyományai vannak a technológia alkalmazásának, kiépültek a nagyüzemi kapacitások, széles a termékkínálat, míg Közép-Európában eddig jellemzően csak kisebb, manufakturális gyártók működtek, az igazán nagy szereplők még nem jelentek meg.

 

Masterplast Modulhouse – Az első nagy közép-európai gyártó

A moduláris építészetben rejlő piaci lehetőségeket ismerte fel a legnagyobb magyar építőanyaggyártó és a régióban első nagy szereplőként jelentette be gyártásfejlesztési beruházását januári befektetői eseményén. Ács Balázs, a Masterplast alelnöke és a moduláris üzletág vezetője most részletesebb információkat osztott meg a fejlesztés állapotáról, a technológia lehetőségeiről, a piaci és üzleti várakozásokról.

 

 

Moduláris építészet – Az autógyártás precizitása az építőiparban

A Masterplast moduláris építészeti rendszere szinte semmiben sem hasonlít a 60-as 70-es évek házgyári technológiáihoz. A hasonlóság csupán annyiban van meg, hogy üzemszerű termelés mellett lehet nagy mennyiségű épületmodulokat előre legyártani, amiből gyorsan-alacsony helyszíni élőmunka igénnyel lehet épületeket kivitelezni. Manapság azonban az épületelemek tervezése a legmodernebb ipari szoftverekkel történik, az egységek integritása és egymáshoz kombinálása, a csomóponti kapcsolatok kialakítása egy jól átgondolt tervezési folyamat eredménye. Az egész tervezési-gyártási folyamat precizitása és műszaki alapossága miatt közelebb áll az autóiparhoz, mint az építőiparhoz. Az üzemi termelésben IoT eszközök használatával szigorú minőségi kontrollt, és állandó minőséget, magas precizitást lehet elérni. A munkafolyamatok tagoltak, ami automatizált-gépesített szakaszokból és betanított munka szintjére leegyszerűsített munkafázisokból tevődik össze. A gyártás az évszaktól, napszaktól és időjárástól is független, az év 365 napjában folyamatos, az anyagok kiválasztása és beépítése is sztenderdizált, a párhuzamos és derékszög nem az építőmester kezének pontosságától függ.

 

Az építőipar változása is támogatja a moduláris építészet fejlődését

Az építőipart Európa szerte sújtja a kivitelezők hiánya, általános a szakemberhiány. Emellett a hagyományos építéshelyszíni munkavégzésnek megvannak a maga kötöttségei és nehézségei. Az építkezés nem tud a nap 24 órájában haladni, és az időjárás és évszakok változása is korlátozza a termelékenységet. A helyszíni építés bonyolult, összetett művelet, ahol több szakmának kell együttműködnie és az anyagok beszerzése és mozgatása is jelentős logisztikai kihívást okoz. Emellett az építési költségek tervezhetetlensége, és elszállása szintént próbára teszi a szereplőket.

A hagyományos építési kultúra előnye, hogy változatos, egyedi épületeket tud létrehozni, viszont hátránya az adottságaiból fakadó tehetetlensége, amely behatárolja az építőipar kibocsátási-fejlődési képességeit is. A moduláris építészetben az egyedi igények kiszolgálási lehetősége visszafogottabb, ami a típustervek-épületmodulok egymással kombinálásában és az egyedi felületkialakításban merül ki. Viszont minimális a helyszíni élőmunka igénye, és nagyon gyorsan, pár hét alatt kivitelezhető épületeket kaphatnak a megrendelők, precíz minőségben, magas műszaki tartalom mellett.

 

Rohamosan fejlődő technológia, bővülő felhasználás

A moduláris építészeti megoldásokat a technológia adottságaiból fakadó előnyei egyre szélesedő felhasználási területeken teszik versenyképessé. A moduláris technológiával építhetők komplett lakóparkok, sorházak, valamint iroda, munkásszálló, kollégium, hostel, orvosi rendelő, sportöltőző, edzőterem, közösségi épületek és ipari csarnokok kiszolgáló épületei is. A Masterplast Modulhouse rendszerében az épületmodulok olyan rendkívül szilárd és merev 3D acél vázszerkezeti rendszerrel készülnek, amelyek önmagukban is 4 emelet magas épületek építésére alkalmasak. Ezeket plusz merevítésekkel ellátva akár 12 emeletes középmagas épületek kivitelezése is lehetővé válik. De emellett olyan egyszerűbb, hibrid felhasználás is lehetséges, hogy egy kész fürdőszoba modult helyeznek be egy hagyományos módon épült épületbe.

A típustervek és az üzemi gyártástechnológia folyamatosan fejleszthető, az innovatív megoldások gyors alkalmazhatósága rendkívül gyors evolúciót tesznek lehetővé. A moduláris épületek könnyedén bővíthetők további modulokkal, sőt, akár el is költöztethetők. A moduláris technológiával olyan okosotthon megoldások fejleszthetők, ahol 1 integrált rendszer vezérli a teljes gépészetet, szabályozza a szellőzést, valamint a hőmérsékleti és fényviszonyokat a külső körülmények és pillanatnyi felhasználás függvényében.

 

Mi a helyzet az energiahatékonysággal?

Ma nincs olyan felhasználási terület, ahol ne számítana komolyan vonzó erénynek az alacsony energiaigény és a moduláris technológiával épített épületek nagyon hatékonyak lehetnek ezen a téren is. A Masterplast moduláris építési rendszerében az AA energetikai kategória lesz az épületelemek induló szintje, ami igen kedvezőnek mondható. Emellett tervezzük egy olyan épületmodul kifejlesztését is, amely energiatermelés és tárolás révén szigetszerű-önfenntartó aktív házzá teheti az épületegyüttest. Ez a modul majd kiegészítheti a korábban telepített épületmodulokat is.

 

Hol tart a fejlesztés, mikor jelenhetnek meg a piacon Masterplast épületmodulok?

A fejlesztés a tervezettnél gyorsabban halad, a beruházási-tervezési fázison túljutottunk, és elkészültek az első típustervek és prototípusok is. Most a speciális terméktesztek és az engedélyeztetési eljárások vannak folyamatban. Itt már a házelemek csomagolását és a modulok építési helyszínre szállítását teszteljük, valamint a tűzbiztonsági vizsgálatokat végezzük. Ezt követően még az idei évben felépítünk 3 mintaépületet, egy családi házat, egy irodát és egy közösségi felhasználási célú épületet. Terveink szerint 2023 elejétől elindul az üzemszerű gyártás és kezdődik az építési rendszer piaci bevezetése. Itt elsősorban a Közép-Kelet Európában gondolkodunk, Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Horvátország, Románia és Lengyelország lehetnek a felvevő piacok.

 

Milyen üzleti hatással kalkulál a Masterplast?

2023-ban 500 épületmodult tervezünk gyártani, ami 8000 négyzetméter alapterületnek felel meg és nagyságrendileg 10 millió euró árbevételt eredményezhet, majd az ezt követő években ennek a számnak a radikális emelkedésével kalkulálunk. A gyártási rendszerünk alkalmas rá, hogy gyorsabb felfutás esetén újabb üzemegységeket is létesítsünk. Úgy véljük, hogy hasonlóan a Nyugat-Európában látott folyamathoz, a közép-európai régióban is gyorsan bővülhet a moduláris építési rendszerek piaca annak hatására, hogy a kis manufakturális gyártások mellett megjelenik a Masterplast, mint első nagy gyártási kapacitást és professzionális megoldást biztosító szereplő.

 

Forrás: Portfolio


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.