Fenntarthatósági díjat nyert a Masterplast zöld programja


A 2022-es Fenntartható jövőért díj ünnepélyes átadására a BCSDH október 13-i Üzleti ebédjén került sor.

A Fenntartható Fejlődési Célok elérése és a rendszerszintű változások érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmény elismerésére született díjat immáron hatodszor ítélte oda a zsűri Változásvezető, Vezető nő és Üzleti megoldás kategóriában.

 

Márta Irén a BCSDH igazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja kifejtette: „2022-ben hatodik alkalommal hirdettük meg a BCSDH által alapított Fenntartható jövőért díjat. A jelenlegi helyzet komoly kihívások elé állítja az üzleti szereplőket a Fenntartható jövőért díjat ebben az évben azokra a területekre összpontosítva hirdettük meg, ahol a rendszerek átalakítására a legnagyobb hatása van vállalatoknak. A pályázatokat olvasva örömmel láttuk, hogy a komoly kihívások ellenére a fenntarthatóság számos területén jelentős előre lépések történtek.”

 

A Dr. Bartus Gábor, Krizsó Szilvia, Márta Irén, Salgó István és Ürge-Vorsatz Diána alkotta 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

 

Fenntartható jövőért díj elismerést kapott a Masterplast, az Üzleti megoldás – Körforgásos Gazdaság kategóriában, amit a Hungarocell Zöld Program működésével pályáztunk meg.

 

Programunk lényege minden esetben az, hogy az általunk gyártott és forgalmazott termékek megfeleljenek az értéknek, amit cégünk képvisel, és ezek között megtalálható a környezettudatosság. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak hinni kell valamiben, hanem tenni is annak megvalósításáért, épp ezért tettük meg az első lépést egy fenntarthatóbb gazdaság, fenntarthatóbb élet irányába azzal, hogy beléptünk a körforgásos gazdálkodás világába.

 

Innovatív programunkat elsőként és egyedülállóan fejlesztettük ki, lépései pedig egyszerűek: a fogyasztó megvásárolja a polisztirolt, ezután a vágási maradékot összegyűjti a korábban megvásárolt zsákba. Ezután leadja a közel száz Öko-pontok egyikén partnereinknél, amit a Masterplast onnan visszaszállít. Létrehozza az új terméket, a Thermobetont, melyet szintén megvásárolhat a korábban említett Öko-pontokon. Összegezve tehát, a termék teljes életciklusában hozzájárul az épületek karbon kibocsátásának redukálásához.

 

Kicsiben kezdtük, és mára már az egész ország területén van lehetőség csatlakozni hozzánk. Amellett, hogy egy környezettudatos megoldást biztosít, amellett egyértelműen költségcsökkentő lehetőség is.

 

Tehát, ha partnereinknél leadják a fel nem használt polisztirolt, azzal mi egy új, kiváló hőszigetelő anyagot tudunk előállítani. Így nem csak újrahasznosítunk egy anyagot, ami hulladékká vált volna, de hosszú távon is jót cselekszünk: a Thermobetonnak köszönhetően sokkal energiatakarékosabbak lesznek a felépített épületek.

 

 

Ahhoz, hogy a programunk hosszú távon sikeres legyen, ahhoz az kell, hogy minél többen tudjanak róla, és egyre több ember csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. Szeretnénk minél több partnert bevonni, hogy ne csak a meglévő pontokon adhassák le a megtelt zsákot, hanem még több lehetőségük legyen erre.

 

A fenntartható, környezettudatos működés kiemelten fontos eleme a stratégiánknak és a hosszútávú üzleti terveinknek. ESG tudatos nagyvállalatként külön büszkeség, hogy a magyar építőiparban elsőként hoztunk létre egy körforgásos gazdálkodást megvalósító programot. Mindemellett a gyárainkban szinte teljesen hulladékmentes gyártási technológiákat és tudatos energiagazdálkodást alkalmazunk, amellyel tovább tudjuk csökkenteni a vállalat környezet terhelését.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.