Pozitív értékelést kapott a Masterplast a hazai alapkezelőktől


Idén 22. alkalommal készítette el transzparencia-felmérését a Portfolio, melynek során alapkezelők és elemzők pontozzák a hazai tőzsdei vállalatokat olyan szempontok alapján, mint a gyorsjelentések minősége, a tájékoztatás hitelessége, vagy az alkalomszerűen adott információk minősége.

Az értékelések alapján a Masterplast mind a 6 vizsgált kategóriában bekerült az 5 leginkább transzparens vállalat közé és az elmúlt évben az egyik legnagyobb fejlődést érte el az alapkezelők visszajelzése alapján. A Masterplast elkötelezett a magas szintű transzparens működés és intenzív befektetői kommunikáció területén.

 

“A tavalyi tőkeemeléssel tovább bővült a befektetőink köre, ezért még jobban felértékelődik a transzparens működés, melyre a múltban is komoly figyelmet fordítottunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen erőfeszítéseinket a piac és a befektetők is pozitívan fogadták. Mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így maradjon.” – fogalmazta meg gondolatait Nádasi Róbert a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

 

 

A módszertan

 

A felmérésben hat szempont alapján értékelhették az elemzők és alapkezelők a BUX-indexben szereplő társaságokat, a hazai cégeket 1-10-es skálán (1 a legrosszabb, 10 a legjobb) osztályozhatták.

 

Az első szempont a társaság egészének transzparenciája, de rákérdeztek arra is, hogy mennyire hitelesnek a tájékoztatás az egyes cégeknél, és hogy az ad-hoc információk milyen minőségűek, ezen felül értékelhették az alapkezelők és az elemzők a befektetői kapcsolattartók felkészültségét, továbbá azt is, hogy milyen minőségű gyorsjelentéseket tesznek közzé a társaságok.

 

A felmérésben idén a következő cégek elemzői és alapkezelői vettek részt: Accorde Alapkezelő, Allianz Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Concorde, Dialóg Befektetési Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Equilor Befektetési Zrt., Erste Alapkezelő, Eurizon Asset Management, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, KBC Securities, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

 

 

Kategóriák

 

Az első kategória, amit a hazai alapkezelők és elemzők pontoztak, a társaság egészének transzparenciája. A Masterplast története során először került a top 3 közé, miután két helyezés javított az egy évvel korábbi eredményén.

 

Az ad-hoc információk minőségében is egy helyet előre lépett a vállalat és bekerült a legjobb 5 közé. 

 

A kapcsolattartók alkalmasságára vonatkozó kérdésre erős pontszámok születtek, 8,4 pont alatt nem lehetett bekerülni a top 5-be. Ebben a kategóriában is szép helyen végzett a Masterplast, miután egyedüli vállalatként tudta növelni pontszámát az egy évvel korábbi értékeléshez képest.

 

Befektetői kapcsolattartás

 

Ennél a kategóriánál a megkérdezett piaci szereplők szavazhatnak olyan szakemberekről, akik aktívan részt vesznek a kis- és nagybefektetőkkel történő kapcsolattartásban, és akik tevékenységükkel sokat tesznek a hazai tőkepiac fejlődéséért. Idén holtversenyben az OTP befektetői kapcsolattartója, Pataki Sándor és a Masterplast vezérigazgatója, Nádasi Róbert gyűjtötte be a legtöbb voksot a hazai elemzőktől és alapkezelőktől.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.