A Masterplast Kft. Székesfehérváron kezdte meg működését 1997-ben. A Tibor Dávid és Ács Balázs alapította 5 fős cég tevékenysége az építőanyag kereskedelem, fő termékei a tetőfóliák, üvegszövet hálók és építőipari kiegészítő termékek voltak. Gyorsan népszerűvé vált a piacon a kis vállalat, vevőközpontú üzleti megközelítésének, megbízható termékeinek és rugalmas szolgáltatásainak köszönhetően. Dinamikus növekedés vette kezdetét és két év elteltével az induló termékeiben már piacvezető volt Magyarországon.

A sikeres üzleti modell nemzetközi kiterjesztése 1999-ben kezdődött meg és erőteljes növekedés mellett 2002-re már öt leányvállalattal működve lefedte a Kárpát-medence és a Balkán térségét. Közép-Európai régiós szintű vállalattá 2005-re fejlődött a Masterplast Csoport, amikorra már kialakult a ma is működő, 10 országra kiterjedő építőanyag kereskedelmet folytató leányvállalati portfolió. 2012-től kezdve folyamatosan bővülni kezdett az export tevékenység, aminek köszönhetően 2018-ra a vállalat piaci jelenléte már a világ 41 országára terjedt ki.

Leányvállalatok alapítása:

A nemzetközi vállalatcsoport számára a folyamatosan növekvő termékigények fedezése egyre nagyobb kihívást jelentett. A minőségben is stabil termékháttér biztosítása és a szortiment bővítési igények a gyártóvá válás útjára léptették a vállalatot. A Masterplast első gyártóbázisa 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon-Kálon, habosított polietilén termékek és szárazépítészeti profilok gyártásával. 2008-ban EPS polisztirol szigetelő lemezek és homlokzati élvédő profilok gyártásával Szerbiában-Szabadkán már a második gyártóbázison is megkezdődött a termelés. 2012-től a vállalat legnagyobb forgalmi súlyú üvegszövet háló termékeinek előállításával új szintre lépett a saját gyártási tevékenység. Több lépcsős beruházásait követően 2022-re 150 millió négyzetméteres gyártási kapacitásával a Masterplast a 2. helyre léphet előre az európai üvegszövet gyártók rangsorában. 2020-ban a társaság Németországban megvásárolt üzemegysége lehetőséget biztosított az egészségiparba lépésre. Dinamikusan bővülő gyártói portfóliója és újabb beruházásai révén a Masterplast a legnagyobb hazai tulajdonú építőanyag és egészségipari alapanyag gyártóvá vált.

A társaság részvényeinek technikai bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére 2011. november 29-én történt meg. Gyártásfejlesztési terveinek finanszírozására 2012-ben sikeres tőzsdei tranzakció keretében tőkeemelést hajtott végre. 2017 októberétől már a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik a társaság papírjait. Válságálló üzletmenete és folyamatosan javuló eredményessége révén a BÉT legnagyobb árfolyamnövekedést produkáló részvénye lett a Masterplast 2020-ban, majd 2021 március 16-án a BUX index és a BUMIX kosarába is bekerültek a vállalat papírjai.

Díjaink

  • Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában 2021-ben
  • „Az év nyilvános alaptőke-emelése” 2022

A Masterplast csoport a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag és egészségipari gyártó-kereskedő tőzsdei vállalat, amely meghatározó pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, magastető szigetelő, szárazépítészeti rendszerek elemeinek és egészségipari textíliák piacán. A vállalat 2023-es árbevétele 145,2 millió euró volt. Leányvállalataival 10 közép-kelet-európai országban biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet és export partnerei által az európai országok többségében jelen van.