Megőrizte stabilitását a Masterplast


A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel és 2,39 millió eurós adózott eredménnyel zárta 2016-ot. Folyamatosan bővül a 8,4 millió eurós beruházással megvalósuló szabadkai gyár termelése, várhatóan jövőre éri el teljes kapacitását. A múlt évben közel 150 fővel bővült a vállalatnál dolgozók létszáma. A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel zárta a 2016-os évet, ez […]

A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel és 2,39 millió eurós adózott eredménnyel zárta 2016-ot. Folyamatosan bővül a 8,4 millió eurós beruházással megvalósuló szabadkai gyár termelése, várhatóan jövőre éri el teljes kapacitását.

A múlt évben közel 150 fővel bővült a vállalatnál dolgozók létszáma.

A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel zárta a 2016-os évet, ez 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A visszaesés döntő részét a forgalom legnagyobb részét adó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei árbevétel csökkenése (-9%) okozta. Ebben a termékkörben a kiélezett konkurencia harcon túl az is befolyásolta az üzletmenetet, hogy a múlt év közepén hozott stratégiai döntésnek megfelelően az európai uniós piacokon a társaság teljes mértékben átállt a kereskedelmiről a saját gyártású üvegszövet-háló értékesítésére. Ezt a Szabadkán, 8,4 millió eurós beruházással megvalósuló új üzem tette lehetővé, amely azonban még nem érte el maximális termelési kapacitását. Ez várhatóan a III. fázis jövő évi lezárásával történik meg, így a kapacitáshiány még a következő időszakban is éreztetheti hatását.

A Masterplast Csoport EBITDA eredménye a csökkenő bevétel hatására 4,51 millió euróra esett vissza, ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az adózott eredmény 2,39 millió euró lett, ami 7 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben.

A múlt év negyedik negyedévében kissé javuló piaci környezetben, de tovább éleződő versenyben 18,04 millió eurós bevételt ért el a vállalat, ez 6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbival összevetve. Ugyanakkor míg 2015-ben az év utolsó három hónapjában 721 ezer eurós veszteségről számolt be a társaság, addig tavaly az október-decemberi időszakban jóval kisebb, 61 ezer eurós volt a veszteség.

Tavaly az utolsó negyedévben különböző tendenciák voltak érzékelhetőek a Masterplast piacain. A legnagyobb súlyú magyar piacon élénkülést mutattak a statisztikák, a kormány lakáspiaci ösztönző intézkedései már éreztették hatásukat az új lakásépítések számának növekedésével. Ugyanakkor mivel a szigetelő anyagokat az építkezés későbbi fázisaiban építik be, egyelőre kevésbé mutattak növekedést a lakossági vásárlások, melyek hosszútávon jelentősen javítják a magyar piac és a Masterplast kilátásait. A magyar piacon az utolsó negyedév éves összevetésben 8 százalékos növekedést hozott. Kedvező tendencia volt érzékelhető az export piacokon is, ahol 4 százalékos forgalombővülést ért el a társaság.

Visszaesett az építőipari kereslet a szintén fontos román piacon, és csökkent az iparági termelés Szlovákiában is az utolsó negyedévben, míg Szerbiában és Horvátországban további élénkülés volt tapasztalható. Stabilizálódott az ukrán piac, és az építőipari kibocsátás is növekedett. Az egyre fokozódó konkurenciaharc és piaci telítettség több nagy országban is (Szerbia, Románia, Horvátország, Ukrajna) megnehezítik a piaci szereplők helyzetét. Az uniós országokban az új költségvetési ciklushoz kapcsolódó pályázatok kiírása előtt az állami beruházások továbbra is jellemzően stagnálást mutattak.

„Komoly kihívást jelentő piaci környezetben, egy stratégia-váltás közepén is sikerült megőriznünk stabilitásunkat és eredménytermelő képességünket, ami jól mutatja a Masterplast erejét. A szabadkai beruházás, a letisztult termékportfólió, a cégstruktúra átalakítása, valamint az új vezérigazgató, Piry László múlt év végi kinevezése egyaránt azt a célt szolgálja, hogy a Masterplast igazi nemzetközi nagyvállalattá váljon. Az eddigi lépéseink jó alapot teremtenek ahhoz, hogy a lakásépítéseket ösztönző hazai kormányzati intézkedések, valamint a régió és az Európai Unió építőiparában a következő években várható bővülés kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználjuk, és lendületes növekedésnek induljon a vállalatunk” – hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A vállalatnál jövőre már egyértelműen növekedéssel számolnak, amiben a szabadkai üzem meghatározó szerepet játszik. A létesítmény 2018-ban éri el teljes kapacitását, akkor évente 70 millió négyzetméternyi üvegszövet-háló gyártására lesz képes. A gyár termelésének felfutása érződik a Masterplastnál dolgozók létszámán is, a társaságnál a múlt év végén 800-an dolgoztak, ez egy év alatt közel 150 fős bővülést jelent. A szabadkai üzemben 236-an dolgoznak.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.