Kitart a lendület a Masterplastnál


Újabb sikeres negyedévet zárt a társaság, az április-júniusi időszakban 6 %-kal tudta növelni forgalmát az egy évvel korábbihoz képest. Különösen jól sikerült a második negyedév a magyar piacon, ahol ötödével bővült a cég bevétele. Javuló iparági környezetben megtartotta lendületét a Masterplast Nyrt., a régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata 6 százalékkal tudta növelni […]

Újabb sikeres negyedévet zárt a társaság, az április-júniusi időszakban 6 %-kal tudta növelni forgalmát az egy évvel korábbihoz képest. Különösen jól sikerült a második negyedév a magyar piacon, ahol ötödével bővült a cég bevétele.

Javuló iparági környezetben megtartotta lendületét a Masterplast Nyrt., a régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata 6 százalékkal tudta növelni bevételét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A társaság 23,76 millió eurós forgalmat ért el az április-júniusi időszakban, a jó eredményben meghatározó szerepet játszott a magyar, a lengyel és a szlovák piac, ahol számottevő mértékben bővült az értékesítés.

A cég legfontosabb piacának számító Magyarországon több mint 7,5 millió eurós bevételt sikerült elérni a második negyedévben, ami 21 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben. A lengyel piacon 30, míg Szlovákiában 18 százalékos volt az értékesítés felfutása. Az április-júniusi időszakban Románia volt a második legnagyobb piac a Masterplast számára, ahol 3 százalékos forgalom bővülést sikerült elérni. A harmadik legnagyobb súlyú szegmensnek számító export piacokon ugyanakkor 7 százalékkal visszaesett a vállalat értékesítése.

A Masterplast Csoport forgalmának legnagyobb hányadát a homlokzati hőszigetelő elemek és rendszerek adták, ebben a szegmensben 10 százalékos növekedést tudott elérni a vállalat. Ebben az is szerepet játszott, hogy az alapanyagár emelkedés miatt a kivitelezők nagymennyiségű vásárlásokat is végrehajtottak a második negyedévben.

A Masterplast Nyrt. 1,63 millió eurós EBITDA eredménnyel zárta a második negyedévet, ez 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A cég üzemi szintű eredménye az üzleti tervet felülmúlta, megközelítve az 1,45 millió eurót, azonban elmaradt a 2016 második negyedévitől. Főként a szerbiai üvegszövet-háló gyártás felfutása, valamint a magyarországi béremelkedések miatt 23 százalékkal nőttek a vállalat személyi jellegű ráfordításai 2017 második negyedévében a bázisidőszakkal összehasonlítva, míg összesítve 24 százalékos volt a költségnövekedés. A Masterplast tovább növelte munkatársai létszámát, 2017. június végén már 879 főt alkalmazott a társaság – melyből az új szabadkai üvegszövet gyár 309 embert foglalkoztatott -, míg egy évvel korábban 758 fős volt az állomány.

A Masterplast Nyrt. a második negyedévet 848 ezer eurós adózott eredménnyel zárta, ami 600 ezer euróval maradt el az egy évvel korábbitól. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy elsősorban az ukrán hrivnya és az orosz rubel negyedéves árfolyam-gyengülése miatt a pénzügyi műveleteknél 149 ezer eurós veszteség keletkezett, míg 2016 második negyedévében közel 200 ezer eurós nyereséget tudott kimutatni a vállalat.

Jól halad a Masterplast Csoport szabadkai üvegszövet gyártási beruházása, a projekt harmadik üteméhez tartozó csarnoképítés és a technológia telepítés a terveknek megfelelően alakul. A gyártócsarnok elkészült, megérkezett valamennyi gyártóberendezés és a negyedév végével elkezdődött az új gépek telepítése is. A 8,4 millió eurós beruházással megvalósult létesítmény 2018-ban éri el teljes kapacitását, ekkor évente 70 millió négyzetméternyi üvegszövet-háló előállítására lesz képes a vajdasági gyár.

„A második negyedévben jellemzően kedvezően tendenciákat tapasztaltunk a piacainkon. A legnagyobb súlyú piacon, Magyarországon, továbbra is iparági növekedésről árulkodnak a statisztikák, ami az európai uniós forrásból megvalósuló energetikai beruházásoknak, valamint az állami otthonteremtési programnak (CSOK) is köszönhető. Jelentősen növekedett a kiadott lakásépítési engedélyek száma is, ami kedvező előjel az év hátralévő részére ebben a szegmensben. A tovább javuló iparági környezet, a saját gyártókapacitás növekvő kibocsátása, valamint a főszezon árualapja biztosíthatja, hogy az erre az évre megfogalmazott bevételi terveinket túlszárnyaljuk, míg a működési eredmény kapcsán teljesítsük a célkitűzésünket” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.