Gyorsuló EBITDA növekedés a Masterplastnál


Élt a régió építőipari fellendülése által kínált lehetőségekkel a harmadik negyedévben a Masterplast Nyrt., a régió meghatározó építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata 10 százalékkal növelte bevételét az egy évvel korábbihoz képest. A cégcsoport legfontosabb piacán, Magyarországon 18 százalékkal bővült a forgalom, az adózott eredmény csoport szinten pedig meghaladta az 1,1 millió eurót. A harmadik negyedévben […]

Élt a régió építőipari fellendülése által kínált lehetőségekkel a harmadik negyedévben a Masterplast Nyrt., a régió meghatározó építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata 10 százalékkal növelte bevételét az egy évvel korábbihoz képest.

A cégcsoport legfontosabb piacán, Magyarországon 18 százalékkal bővült a forgalom, az adózott eredmény csoport szinten pedig meghaladta az 1,1 millió eurót.

A harmadik negyedévben 26,74 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ez 10 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A társaság összességében kedvező iparági környezetben dolgozhatott a július-szeptemberi időszakban. Kiugróan jó eredményt ért el a cég a legfontosabbnak számító magyar piacon, ahol az európai uniós energetikai pályázatok (például KEHOP), az állami otthonteremtési program (CSOK), valamint az alacsony kamatszint ösztönzően hatott a lakásépítésekre és – felújításokra. Magyarországon a harmadik negyedévben közel 8,2 millió eurós bevételt ért el a vállalat, ami 18 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben.

Elsősorban a magasabb forgalomnak köszönhetően a társaság EBITDA eredménye 13 százalékkal bővült a július-szeptemberi időszakban 2016 hasonló periódusával összevetve, és meghaladta a kétmillió eurót. A Masterplast Nyrt. 1,13 millió eurós nettó eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

Az összes, stratégiai szempontból fontos termékcsoport esetén jól sikerült a július-szeptemberi periódus, a forgalomból a legnagyobb mértékben részesedő, épület- és lakásfelújításokhoz kapcsolódó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei esetében például 15 százalékos volt a bővülés, míg a szárazépítészeti és kiegészítő profiloknál 23 százalékos.

Az első három negyedévet vizsgálva 10 százalékkal, 68,52 millió euróra növelte forgalmát a Masterplast az egy évvel korábbihoz képest. A január-szeptemberi időszakban 2 millió eurós nettó eredménnyel zárt a Masterplast Nyrt., ami 18 százalékos visszaesést jelentett éves összevetésben. A csökkenés hátterében elsősorban a pénzügyi eredmény romlása áll, amit a beruházások miatt megnövekedett hitelállomány okozta magasabb kamatráfordítás és a kedvezőtlen árfolyamváltozások okoztak.

„A tovább javuló gazdasági környezet, a várható forgalomnövekedés többletfedezete, valamint a saját gyártókapacitás bővülő kibocsátása és javuló hatékonysága biztosíthatja, hogy a társaság elérje az üzleti tervben megfogalmazott 2017-es működési eredménycélt, illetve túlteljesítse a bevételi célkitűzését” – hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. igazgatótanácsának elnöke. A vállalat 2017-re 10 százalék feletti mértékben növekvő árbevételre és a tavalyinál magasabb EBITDA eredményre számít.

„Az október elején bejelentett újabb beruházásunk révén nem csak a termelési kapacitásunk nő, de új perspektívákat kínáló ipari területeken is meg tudunk majd jelenni termékeinkkel. Mindez stabil működést, fenntartható fejlődést eredményez, amiből befektetőink is részesedhetnek” – fűzte hozzá Tibor Dávid.

A Masterplast Nyrt. október 6-án jelentette be, hogy újabb, közel 6,7 millió eurós beruházást indít szabadkai telephelyén. A fejlesztés révén évente több mint 20 millió négyzetméterrel nő majd a szabadkai üzem üvegszövet-gyártó kapacitása.

A beruházásnak köszönhetően 105 új munkahely jön létre a létesítményben, és a bővítés eredményeként a szezonalitást is figyelembe véve az üzem üvegszövet gyártó kapacitása meghaladja majd az évi 90 millió négyzetmétert.

A fejlesztés, amelynek megvalósítása jövőre indul és a tervek szerint 2018-ban le is zárul, lehetőséget teremt a Masterplast számára, hogy bővítse a termékválasztékot. A cég további új, az építés-kivitelezésben használt üvegszövet típusok gyártását kezdhetik meg Szabadkán, emellett pedig lehetőség lesz arra, hogy általános ipari hasznosításra speciálisabb, kompozit üvegszöveteket is előállítsanak.

Október 18-án fontos mérföldkőhöz érkezett a Masterplast Nyrt. tőzsdei jelenléte, a társaság részvényét a BÉT határozata alapján átsorolták Prémium kategóriába. A Prémium kategóriába a gazdasági életben meghatározó cégek papírjai kerülnek, amelyek a befektetők körében is népszerűek.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.