Erősen kezdte az évet a Masterplast


A márciusi hideg sem hűtötte le a társaság teljesítményét. Jelentősen javult a Masterplast Nyrt. EBIT eredménye az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a társaság nyeresége duplájára nőtt, míg árbevétele 4 százalékkal bővült. A régió meghatározó szigetelőanyag-gyártó és forgalmazó vállalata az eredmények további javulásával számol. Az első negyedévben 18,66 millió eurós árbevételt ért el […]

A márciusi hideg sem hűtötte le a társaság teljesítményét. Jelentősen javult a Masterplast Nyrt. EBIT eredménye az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a társaság nyeresége duplájára nőtt, míg árbevétele 4 százalékkal bővült.

A régió meghatározó szigetelőanyag-gyártó és forgalmazó vállalata az eredmények további javulásával számol.

Az első negyedévben 18,66 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ami 4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A továbbra is kedvező iparági környezet pozitívan hatott a vállalat teljesítményére, ugyanakkor a szokatlanul hideg március késleltette az építési beruházásokat. Ennek ellenére a főbb piacokon jó eredményeket ért el a vállalat a január-márciusi időszakban. A bevétel 37 százalékát adó magyar piacon például 7 százalékos volt a forgalom bővülése a bázis évhez viszonyítva.

„Magyarországon a lakossági piacon is érezhetővé vált a kereslet növekedése, a lakásépítési engedélyek száma is tovább emelkedett, és továbbra is iparági növekedést, és a tavalyinál élénkebb gazdasági folyamatokat mutatnak a statisztikák. A kedvezőtlen időjárás átmeneti negatív hatását ellensúlyozta az európai uniós energetikai hatékonyság javító pályázatok és az állami otthonteremtési program következtében megnövekedett társasház-építések miatti erős kereslet a cég termékeire” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

A bevétel szempontjából a második legnagyobb súlyúnak számító export piacokon 3 százalékos volt a növekedés éves összevetésben az első negyedévben. Az egyes nemzeti piacok közül kiemelkedően teljesített Lengyelország, ahol 78 százalékkal tudta növelni értékesítését a Masterplast.

 

 

Elsősorban a magyar piacon elért kiváló teljesítménynek köszönhetően nőtt a Masterplast kereskedelmi árrése és a szabadkai üvegszövetháló, káli üvegszövet és habfólia gyártás tovább bővülő kibocsátásának köszönhetően hatékonyabbá és eredményesebbé vált a cég saját gyártású termékeinek előállítása. A magasabb forgalomnak, az emelkedő kereskedelmi árrésnek, valamint a javuló gyártáshatékonyságnak köszönhetően a vállalat működési eredménye (EBIT) 266 ezer euró volt az első negyedévben, ami éves összevetésben közel 50 százalékos bővülést jelent. A Masterplast a január-márciusi időszakot 54 ezer eurós adózás utáni eredménnyel zárta, ami duplája az egy évvel korábbinak.

„Nagyon örülünk annak, hogy a szélsőséges márciusi időjárás hatása ellenére is sikerült eredményesen zárni a szezonálisan leggyengébb időszakot. Figyelembe véve a kedvező piaci hangulatot a második negyedévtől a növekedés gyorsulásával számolunk, ami a gyártás tovább bővülő kibocsátását, valamint még magasabb működési eredményt hozhat” – fűzte hozzá Tibor Dávid.

2018. március végén 900 főt alkalmazott a Masterplast Csoport szemben az egy évvel korábbi 863 fős állománnyal. A szabadkai üvegszövet-gyárban dolgozók száma a tavaly márciusi 274-ről idén márciusra 351-re nőtt.

A Masterplast Nyrt. célja, hogy 2020-ra a régió vezető gyártó és disztribútor vállalatává váljon a szigetelési megoldásokhoz kapcsolódó termékek piacán. Ennek érdekében a múlt évben frissítette stratégiáját a cég, és kiemelt figyelmet fordít a termelési hatékonyság növelésére és az eredményesebb működésre. A vállalat tavaly ősszel bejelentett újabb, közel 6,7 millió eurós szabadkai beruházása révén olyan szegmensek számára is kínálhat majd termékeket, amelyek szorosan nem kötődnek az építőiparhoz. Az új, ipari divízió is fontos szerepet játszhat abban, hogy a társaság elérje a 2020-ra kitűzött 110 millió eurós bevételi és 7,5 százalék feletti EBITDA margin célkitűzést.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.