Már a homlokzaton a „zöld forradalom”


Kevesen gondolnak bele, hogy lakhelyük és munkahelyük mennyi energiát emészt fel: egyes felmérések szerint a globálisan felhasznált energiamennyiség 40 százalékát ingatlanokban használjuk fel, legnagyobbrészt az épületek fűtésére. A spórolás egyik kulcseleme éppen ezért a homlokzati hőszigetelés, amivel egy normál lakóház fűtési energiaigénye akár 25-33 százalékkal is mérsékelhető. Nem véletlen, hogy a világban elindult ’”zöld forradalom” […]

Kevesen gondolnak bele, hogy lakhelyük és munkahelyük mennyi energiát emészt fel: egyes felmérések szerint a globálisan felhasznált energiamennyiség 40 százalékát ingatlanokban használjuk fel, legnagyobbrészt az épületek fűtésére.

A spórolás egyik kulcseleme éppen ezért a homlokzati hőszigetelés, amivel egy normál lakóház fűtési energiaigénye akár 25-33 százalékkal is mérsékelhető. Nem véletlen, hogy a világban elindult ’”zöld forradalom” Magyarországon is épp a hőszigetelések területén érzékelhető, amit kormányzati program is támogat – nem csupán nagy társasházak, hanem családi házak esetében is.

Ha konkrét és hosszú távra szóló megegyezést nem is hozott a decemberi koppenhágai klímakonferencia, az irányvonalak határozottabbakká váltak, és világosabbá vált az is, mely területeken látható esély rövidebb távon is az áttörésre. Az például egyértelműen látható, hogy az energiatakarékosság lehet az a terület, ahol rövid időn belül komolyabb eredmény elérhető.

„Az épületek fűtése során fellépő pazarlás csökkentésére az építőanyag-iparban már meg is kezdődött a ’zöld forradalom’, amelyben termékeinkkel mi is igyekszünk aktív részesei lenni – mondta Tibor Dávid, a Masterplast Group, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb építőanyag-ipari gyártó, és forgalmazó társaságának vezérigazgatója. – E „forradalom” résztvevői mindazok az emberek, akik racionális megfontolásból ingatlanjaik felújítása, korszerűsítése mellett döntenek, és az energiafogyasztás csökkentését homlokzati hőszigeteléssel oldják meg. Ily módon ugyanis egy átlagos családi lakóház fűtéshez felhasznált energia mennyisége a tapasztalatok szerint akár 25-33 százalékkal is mérsékelhető.

Érdemes tudni, hogy ma már a családi házak energetikai korszerűsítéséhez is szerezhető állami támogatás. Korábban több, az épületek felújítását is érintő energiatakarékossági program is futott, ezt most egyetlen program, a környezetvédelmi tárca, illetve a Zöld Beruházási Rendszer keretein belül működő Klímabarát Otthon program fogja össze, amely szintén a felhasznált energia csökkenését, ezen keresztül pedig a szén-dioxid felhasználás mérséklését támogatja.

A Klímabarát Otthon programon belül, a hőszigetelési eljárások esetén például a támogatás mértéke a teljes beruházás 30 százaléka, de legfeljebb 540 ezer forint lehet. A megfelelő önrésszel kiegészítve a támogatást, egy átlagos, az 1970-es években épült 80 négyzetméter hasznos alapterületű sátortetős családi ház homlokzatának és padlásának hőszigetelése teljes egészében mintegy 900 ezer forintból, míg a homlokzati nyílászárók cseréje nagyjából ugyanennyi pénzből oldható meg.

„Ráadásul, ha a felújítás során az ingatlan eléri a B energetikai kategóriát, újabb támogatásra lesz jogosult az, aki csatlakozik a ’zöld forradalomhoz’ – tette hozzá Tibor Dávid. – A támogatások hatékony kihasználása azonban adminisztrációs jártasságot is feltételez. Ezért a Masterplast – az iparágban egyedi módon – a termékek szállítása mellett többek között pályázati tanácsadási szolgáltatást is kínál.”

A terület stratégiai fontosságát jól jelzi, hogy Masterplast közelmúltban meghirdetett ötéves stratégiai tervében a homlokzati hőszigetelések kapták a legnagyobb szerepet: a teljes termékkörön belüli szerepük a jelenlegi 40 százalékról öt éven belül 48 százalékra kúszik fel.

A társaság elképzelései szerint rövidtávon akvizícióval, illetve stratégiai szövetségek kötésével, középtávon pedig zöld-, illetve barnamezős beruházásokkal lehetne regionálisan szinten is hangsúlyosabbá tenni a homlokzati hőszigetelés-gyártást, amelynek eredményeként a jelenlegi, évi 500 ezer köbméteres gyártókapacitás éves szinten további egy millió köbméterrel nőhet.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.