Télen fűt, nyáron hűt a hőszigetelés


Hidegzuhanyként érheti a nyári kánikulában az áramszámla azt a lakástulajdonost, akinek nincs megfelelően szigetelve a háza. Egy jó hőszigeteléssel rendelkező lakásban azonban a klimatizálás költsége 50-70 %-kal is mérsékelhető. Tízezreket spórolhatunk nyáron is a szigeteléssel. „Tapasztalataink szerint a lakásfelújítók döntő többsége alapvetően a télre gondol, amikor a megfelelő vastagságú homlokzati hőszigetelés mellett teszi le a […]

Hidegzuhanyként érheti a nyári kánikulában az áramszámla azt a lakástulajdonost, akinek nincs megfelelően szigetelve a háza. Egy jó hőszigeteléssel rendelkező lakásban azonban a klimatizálás költsége 50-70 %-kal is mérsékelhető.

Tízezreket spórolhatunk nyáron is a szigeteléssel. „Tapasztalataink szerint a lakásfelújítók döntő többsége alapvetően a télre gondol, amikor a megfelelő vastagságú homlokzati hőszigetelés mellett teszi le a voksát. Így általában kellemes meglepetésként éri őket, hogy a felújítást követően a korábbitól eltérően nem csak télen, de nyáron is kellemesebb a klíma a lakásban. Az egyre elterjedtebb klímaberendezéseket így kevesebb ideig kell működtetni, ezzel az áramfogyasztás havi 250-400 kilowattal, az ehhez kapcsolódó költség pedig 13-20 ezer forinttal mérséklődhet” – mondta Csokló Gábor, a Masterplast Group műszaki igazgatója.

Egy átlagos, 70-80 négyzetméter alapterületű, sátortetős épület éves energiaigénye négyzetméterenként mintegy 310-350 kilowattóra. A fűtési és használati melegvíz igénye az ilyen típusú ingatlannak évente mintegy 280-350 ezer forint, emellett nyaranta egy ilyen épületnél a klímaberendezés üzemeltetése havi 20-30 ezer forint.

Egy ilyen épület felújítása 2,4-2,8 millió forintból kivitelezhető: a padlás hőszigetelése 20 centiméter vastag ásványgyapottal, a homlokzat hőszigetelése 12 centiméteres homlokzati hőszigetelő rendszerrel, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése helyiségenkénti szabályozással, és modern ’kombi’ kondenzációs kazánnal újítható meg. Ezzel az épület éves energiaigénye négyzetméterenként (fűtés és használati melegvíz) 100 kilowattóra alá csökkenthető. „A mai energiahordozó árakat figyelembe véve éves szinten 190-225 ezer forint takarítható így meg, a klímaberendezés üzemeltetése a nyári hónapokban havi 20-30 ezer forint körül alakulhat, míg egy jól szigetelt épületben egy nyár alatt akár ennek 50-70 százalékát is meg lehet spórolni, ami mintegy 40-60 ezer forintot jelent” – tette hozzá Csokló.

Ha az épület rosszul hőszigetelt, akkor hiába a többi intézkedés, az épület túlmelegszik, ezért jóval magasabb lesz a klímagépek üzemeltetési költsége. Az optimális klímához a nap által sütött nyílászárók megfelelő árnyékolására, hővisszaverő felülettel ellátott tetőszigetelésre van szükség. Jelentős műszaki védelmet ad továbbá, ha az épületnek van hőtároló tömege (azaz tömör, nehéz falak, födémek, amelyek a hideget akkumulátorként tárolják), ha a napsütötte felületek világos színűek, így visszavernek bizonyos mennyiségű hőt, illetve ha a napsütötte felület mögött megfelelően szellőző légrés található. Elsősorban nyáron az épület műszaki kialakításán kívül, igen nagy jelentősége van a használati szokásoknak is. Kánikulában csak rövid ideig szabad szellőztetni – mint, ahogyan télen is. Így az épületet a hajnali hűvös időszakban érdemes jól átszellőztetni.

 

Háttérinformáció:

A Magyarországon forgalmazható homlokzati hőszigetelő rendszereknek CE vagy ÉME (Építési Minősítési Engedéllyel) jellel kell rendelkezniük, emellett szükséges a gyártó üzemi gyártásellenőrzési tanúsítása is. Ezen felül, ha a rendszert alkalmazni kívánják középmagas épületeknél, akkor vizsgálni kell a tűzzel szembeni viselkedést is. Ehhez el kell végezni az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nél (ÉMI) az úgynevezett SBI tesztet, illetve a homlokzati lángterjedési vizsgálatot. Ezt követően az ÉMI a kapott adatok alapján adja ki a Tűzvédelmi Megfelelőség Igazolást.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport jelen pillanatban 15 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. Hazai gyártási és raktározási tevékenységét a heves megyei Kálon és a csoport központjául is szolgáló, fejér megyei Sárszentmihályon végzi. A társaságcsoport 2008-as árbevétele 112,9 millió euró volt, míg adózás előtti eredménye 3,42 millió eurót tett ki. A társaság 2008 óta tagja a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjának.
A Masterplast termékeivel teljes körű megoldásokat nyújt a hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés, valamint a szárazépítészet területén, ISO és TÜV minősítéssel rendelkező termékei leányvállalatain és partnerein keresztül Európában, és Európán kívül is megtalálhatók. A társaság egyedi szolgáltatást nyújt a logisztikai hátterével, és kapcsolt szolgáltatásaival: Magyarországon 24 óra leforgása alatt házhoz szállítja a megrendelt terméket.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.