Válság alatt is fejleszt a Masterplast


A gazdasági válság ellenére több kutatás-fejlesztési projektet is elindított tavaly a Masterplast Group, összesen több mint százmillió forint értékben. A társaság az idén sem mond le az innovációról, egy speciális porkeverék összeállítását kezdték meg, a fejlesztés több tízmillió forintba kerül. Két fontos kutatás-fejlesztési projektet is elindított a múlt évben a Masterplast csoporthoz tartozó Masterfoam Kft. […]

A gazdasági válság ellenére több kutatás-fejlesztési projektet is elindított tavaly a Masterplast Group, összesen több mint százmillió forint értékben.

A társaság az idén sem mond le az innovációról, egy speciális porkeverék összeállítását kezdték meg, a fejlesztés több tízmillió forintba kerül.

Két fontos kutatás-fejlesztési projektet is elindított a múlt évben a Masterplast csoporthoz tartozó Masterfoam Kft. Az egyik fejlesztés célja speciális lebomló csomagoló habfólia fejlesztése. A csomagolóiparban a környezettudatosság erősödése és a szabályozók szigorodása miatt egyre nagyobb az igény az olyan típusú csomagolóanyagokra, amelyek az alapfunkciójuk megtartása mellett egy meghatározott időn túl a természetbe kikerülve azt nem károsítják, lebomlanak, átalakulnak olyan anyagokká, amelyet a természet hasznosítani tud. „Az új, saját fejlesztésű termékkörtől a csomagolóipari vevőinknél 20-25 százalékos forgalomnövekedést remélünk a projekt befejezését követő 2-3 évben” – mondta el Csokló Gábor, a Masterplast műszaki igazgatója.
Emellett az építőipar számára egy olyan többrétegű hőszigetelő anyagot is fejlesztenek a Masterfoam Kft.-nél, amely a hőreflektációt kihasználva kis vastagság mellett nagyon hatékony hőszigetelési értékkel bír. „Amennyiben fejlesztéseink megfelelő eredményt hoznak, akkor ezzel az újszerű termékkel új piacokat nyithatunk meg a könnyűszerkezetes építésben és az utólagos hőszigetelésben” – közölte Csokló Gábor.

A két kutatás-fejlesztési projekt várhatóan 2012. elején zárul le, a cég összesen több mint 102 millió forintot fordít ezekre a feladatokra. A fejlesztéshez a Masterfoam Kft. 37,35 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott pályázati forrásból.

A Masterplast csoport az idén sem mond le az innovációról, a Masterplast Kft.-nél egy olyan speciális porkeverék kidolgozását kezdték meg a közelmúltban, amelyet a cementhabarcs porkeverő üzemek a cement és adalékanyagokhoz adagolva használhatnak különböző homlokzati ragasztótapaszokhoz és csemperagasztókhoz. A fejlesztés célja, hogy bérkeverési konstrukcióban a Masterplast minőségi szabványoknak megfelelő terméket lehessen gyártatni bármelyik bérgyártóval. A cégcsoport összesen 61,77 millió forintot fordít erre a kutatásra, amelyet várhatóan 2012. végén fejeznek be. Ehhez a projekthez több mint 17 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Masterplast Kft. – tette hozzá Csokló Gábor.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.