Ugrásszerűen növelte nyereségét a Masterplast Csoport 2011-ben


Sikeres évet zárt tavaly a Masterplast Nyrt. Az idén 15 éves magyar vállalat tavaly 82,38 millió eurós forgalom mellett 1,648 millió euró adózás utáni konszolidált eredményt ért el, amely több mint tízszerese az előző évinek. A társaság által megtermelt EBITDA érték ezzel párhuzamosan szintén jelentősen, 35%-kal emelkedett. A tavalyi év az új és hatékony szerkezeti […]

Sikeres évet zárt tavaly a Masterplast Nyrt. Az idén 15 éves magyar vállalat tavaly 82,38 millió eurós forgalom mellett 1,648 millió euró adózás utáni konszolidált eredményt ért el, amely több mint tízszerese az előző évinek.

A társaság által megtermelt EBITDA érték ezzel párhuzamosan szintén jelentősen, 35%-kal emelkedett.

A tavalyi év az új és hatékony szerkezeti működés első éve volt a Masterplast Csoportnál. A gazdasági válság miatt még 2010 végén megszüntették a veszteséggel működő, nem stratégiai fontosságú piacokon jelenlevő leányvállalatokat, leállították a csak alacsony haszonnal forgalmazható termékek értékesítését, átszabták a cég szervezetét és csökkentették a költségeket. Így a 2011-es árbevétel valamelyest, 3 %-kal elmaradt ugyan a 2010-estől, de az utolsó negyedévben már 8%-kal bővült az összforgalom 2010 azonos időszakához képest. A növekedés elsősorban az ukrán, magyar, lengyel és az exportpiacokon elért sikereknek volt köszönhető.

Érzékelhető növekedést produkált a hatékonyságjavító lépések következtében az EBITDA értéke, mely 2011-ben 5,41 millió euró volt, ez 1,39 millió euróval magasabb az előző évhez képest, ezzel a társaság EBITDA hányada 2011-ben 6,6%-ra emelkedett. Az alacsonyabb kamat ráfordítások és kedvezőbb deviza árfolyam-hatások megmutatkoztak a Masterplast Csoport adózás utáni eredményében, amely 2011-ben meghaladta az 1, 64 millió eurót, ez mintegy 1,48 millió eurós növekedésnek felel meg. A konszolidált üzleti tevékenység eredménye 50%-kal nőtt az előző évhez képest, s így elérte a 3,28 millió eurót.

A világ 13 országában jelenlevő Masterplast Csoport leányvállalatainak eredményei a következőképpen alakultak 2011-ben: Ukrajnában 47%-kal, Lengyelországban 15%-kal nőtt az értékesítési árbevétel. Magyarországon érte el a társaság az utolsó negyedév kimagasló értékesítési teljesítményének köszönhetően a legnagyobb értékű, több mint 800 ezer eurós növekedést, így éves szinten is sikerült javítani az eredményeket. Ennek hátterében az egyre fokozódó felújítás kedv áll. Azokban az országokban viszont, ahol az új lakóépületek piacára és a felújítási piacra stagnálás vagy visszaesés volt jellemző, a társaság csak a versenytársak rovására tudta növelni értékesítési árbevételeit. A Masterplast Csoport jelentős sikereket ért el európai export piacain, elsősorban a homlokzati hőszigetelő anyagok és tetőfóliák forgalmának növekedése következtében.

A cégcsoport értékesítésének legnagyobb árbevételét (43 %) továbbra is a homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei adják. Jól jellemzi a jelenlegi építőipari piacot, hogy ebben a termékcsoportban a téli időjárás és a magas bázis teljesítmény ellenére a Vállalat utolsó negyedéves forgalma mintegy 23%-ot növekedett, míg ezen termékcsoport éves árbevétele 9 %-kal bővült.

A Masterplast szabadkai gyára az utolsó negyedévben folytatni tudta az első háromnegyed év növekedését, így 2011. IV. negyedévben az előző év azonos időszakához képest 19,9%-kal több terméket gyártott, míg az éves növekedés 21,8%. A káli építőipari profiltermékeket gyártó üzem termelése 4%-os mennyiségi növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A szintén káli székhelyű Isofoam habfólia üzemben 2011. IV. negyedévben a tavalyi mértékhez képest 20%-kal csökkent a kibocsátás, ami a terveknek megfelelően alakult. Az idei évben a termékösszetétel jelentősen átalakult – a nagyobb értékű tovább feldolgozott habtermékek kerültek a termelés fókuszába.

„Az elmúlt évben sikeresen racionalizáltuk társaságunk működését, s ennek köszönhetően jelentősen növelni tudtuk az idén 15 éves Masterplast Csoport nyereségét – a kedvezőtlen piaci tendenciák ellenére is. Idén a régióban az energiaárak folyamatos növekedése hatására a felújítási igények további növekedésére számítunk, ezért 2012-ben az épületkorszerűsítéshez kötődő termékekre koncentrálunk eredményeink további javítása érdekében” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Csoport elnök-vezérigazgatója.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.