Sikeresen lezárult a Masterplast-részvények értékesítése


Hatalmas érdeklődés és jelentős túljegyzés mellett a Masterplast összesen 1,1 milliárd forint friss tőkét von be a tőkepiacról. Az elmúlt évekre visszatekintve Magyarországon példa nélküli, hogy egy cég részvényeiből hét intézményi befektetői csoport egyidejűleg vásároljon. Az idén 15 éves Masterplast-csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, amely tavaly 82,38 millió eurós forgalom […]

Hatalmas érdeklődés és jelentős túljegyzés mellett a Masterplast összesen 1,1 milliárd forint friss tőkét von be a tőkepiacról.

Az elmúlt évekre visszatekintve Magyarországon példa nélküli, hogy egy cég részvényeiből hét intézményi befektetői csoport egyidejűleg vásároljon.

Az idén 15 éves Masterplast-csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, amely tavaly 82,38 millió eurós forgalom mellett 1,648 millió euró adózás utáni konszolidált eredményt ért el. A cég tőzsdei megjelenését tervszerű felkészülés előzte meg, ennek első lépéseként a társaság 2008-ban a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjának tagjává vált. A tőzsdére menetel érdekében a Masterplast nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult, szervezetét és működését a tőzsdei jelenlétnek megfelelően alakította ki. A cég papírjait tavaly ősszel vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, a tegnapi napon pedig intézményi befektetők vásárolhattak részvényeket. Az intézményi befektetői tőkebevonás lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt volt.

A befektetői érdeklődés már az elmúlt hetekben is érezhető volt, így nem meglepő, hogy a tranzakció a korábbi várakozásokat felülmúlóan sikeres lett. A nagyszámú hazai intézményi befektetői csoport részvételével zajló értékesítés során a cég értékpapírjait jelentősen, több mint másfélszeresen túljegyezték. Végül hét intézményi befektetői csoport vásárolhatott részvényt, melynek eredményeként a Masterplast 1,1 milliárd forint friss tőkéhez jut.

A Masterplast gyors fejlődését a komplex fejlesztés, az energiatakarékos és költséghatékony megoldásokat kínáló, hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés és szárazépítészet területén gyártott és értékesített termékek segítették. Az országos lefedettség kiépítésével párhuzamosan a vállalat jelentős befektetéseket eszközölt a környező országokban, miközben az árbevétele évente kétszámjegyű növekedést mutatott.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.