A Masterplast Csoport 2012 első negyedéves pénzügyi eredményei


A BÉT-en jegyzett Masterplast Nyrt. 14 %-kal növelte árbevételét az idei év első negyedében az előző év azonos időszakához képest, és a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest tovább gyorsult a vállalat árbevételének növekedése. Az építőiparban folytatódó visszaesés ellenére a cég már a szezonálisan leggyengébbnek számító első negyedév után pozitív EBITDÁ-val büszkélkedhet. Az idén 15 éves […]

A BÉT-en jegyzett Masterplast Nyrt. 14 %-kal növelte árbevételét az idei év első negyedében az előző év azonos időszakához képest, és a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest tovább gyorsult a vállalat árbevételének növekedése.

Az építőiparban folytatódó visszaesés ellenére a cég már a szezonálisan leggyengébbnek számító első negyedév után pozitív EBITDÁ-val büszkélkedhet.

Az idén 15 éves Masterplast Nyrt. közzétette első negyedéves időközi vezetőségi beszámolóját – az elsőt azóta, amióta 2012. március 23-án sikeres intézményi befektetői tőkebevonást hajtott végre, melynek során 3,7 millió euró friss tőke folyt be a vállalathoz.

A Masterplast 2012. első három hónapjának árbevétele 14,9 millió euró volt, amely 14%-kal haladta meg az előző év hasonló időszakának forgalmát és a tavalyi utolsó negyedévhez képest is gyorsuló növekedést mutat. A társaság – egy kivételével – minden fő termékcsoportjában emelkedést tudott felmutatni, sőt, az elsősorban a felújításokhoz kapcsolódó vezető terméke, a homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemeinek forgalma jelentősen, 28%-kal növekedett. A külföldi piacok közül a legnagyobb mértékben Lengyelországban (50%) és Ukrajnában (47%) emelkedett az árbevétel, míg az építőipari dekonjunktúra sújtotta országokban valamelyest visszaesett a forgalom. Magyarországon – habár az építőiparban az első negyedév még a szezon előtti időszak – a Masterplast 19%-os növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest.

A társaság bruttó árrése az értékesítési stratégia átalakításának, az emelkedő üzemanyagköltségeknek és egy tavalyi pozitív egyszeri tételek kiesésének köszönhetően csökkent az előző év azonos időszakához képest.  Csoportszinten az alkalmazotti létszám 632 főről 672-re nőtt, így a személyi ráfordítások enyhén növekedtek, míg vevő értékvesztése javult. Mindezek eredményeképpen a konszolidált EBITDA értéke 17 ezer euró, ami 6 ezer euróval magasabb, mint az előző év első negyedévében. Ha figyelembe vesszük az építőiparra jellemző szezonális hatást, az eredmény kifejezetten jónak mondható.

A vállalat pénzügyi eredménye elsősorban a szerb dinár gyengülése miatt 507 ezer euróval romlott, melynek nagy része (408 ezer euró) nem realizált árfolyamveszteség. A pénzügyi eredményt és az adókat is figyelembe véve a Masterplast 1,2 millió euró adózás utáni veszteséget realizált 2012. első három hónapjában.

Fontos szempont azonban, hogy a vállalat éves szintű eredményességében – az építőipari szezonalitásnak köszönhetően – az első negyedév mindig kis súllyal szerepel. Az év során a Masterplast további beruházásokat tervez, melyek keretében új gyártóbázisokat létesít Ukrajnában és Romániában. A beruházásokra a forrást a 2012. március 21-i, sikerrel és jelentős túljegyzés mellett lezajlott zártkörű tőkebevonás ad lehetőséget a vállalatnak. Bíztató jel a tervezett új kapacitások jövőbeli kihasználását illetően, hogy a vállalat egy ilyen nehéz építőipari időszakban is dinamikus árbevételt tudott felmutatni.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.