Masterplast részvényaukció május 23-án


A magyar tőkepiacon különlegesnek számító részvényaukciót hirdetett a Masterplast Nyrt., melynek során magánszemélyek széles köre is vásárolhat a vállalat papírjaiból. A május 23-i részvényaukción legfeljebb 2.860.000 db 100 Ft névértékű törzsrészvényt ajánlanak fel – jelentette be Tibor Dávid vezérigazgató a BÉT-en tartott mai sajtótájékoztatón. Az idén 15 éves Masterplast-csoport 2011-ben alakult nyilvánosan működő részvénytársasággá, papírjait […]

A magyar tőkepiacon különlegesnek számító részvényaukciót hirdetett a Masterplast Nyrt., melynek során magánszemélyek széles köre is vásárolhat a vállalat papírjaiból.

A május 23-i részvényaukción legfeljebb 2.860.000 db 100 Ft névértékű törzsrészvényt ajánlanak fel – jelentette be Tibor Dávid vezérigazgató a BÉT-en tartott mai sajtótájékoztatón.

Az idén 15 éves Masterplast-csoport 2011-ben alakult nyilvánosan működő részvénytársasággá, papírjait tavaly ősszel vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalatának értékpapírjaiból a 2012. március 21-i intézményi befektetői tőkebevonása keretében – jelentős túljegyzés mellett – hét intézményi befektetői csoport vásárolt, a tranzakciót követő tőkeemelés eredményeként 1,1 milliárd forint friss tőkéhez juttatva a vállalatot.

Május 23-án a Budapesti Értéktőzsde aukciós modulján keresztül legfeljebb 2.860.000 db, korábban már nyilvánosan forgalomba hozott és a Budapesti Értéktőzsdén, a részvények ’B’ kategóriájában jegyzett, 100 Ft névértékű, dematerializált törzsrészvényt értékesítenek a Concorde Értékpapír Zrt. közreműködésével. A magyar tőkepiacon ritkán alkalmazott módszer célja, hogy a lakossági befektetők is hatékonyan, kényelmesen, saját befektetési szolgáltatójukon keresztül tudjanak vásárolni a Masterplast Nyrt. részvényeiből.

Az aukció során értékesített részvények ellenértékéből a vállalat 1,2 milliárd forintig terjedő alaptőke emelést hajt végre, az értékesített mennyiséget megfelelő kereslet esetén a vállalat jelenlegi két legnagyobb tulajdonosa összesen legfeljebb 600 millió forint saját részvényeladással egészítheti ki. Az újabb tőkebevonás célja, hogy a Masterplast tovább folytathassa korábban megkezdett regionális terjeszkedését és piacépítését, hiszen a vállalat közép- és hosszú távú tervei között jelentős akvizíciók és gyártóbázis-fejlesztések szerepelnek.

A részvényvásárlási ajánlat megtételének feltétele, hogy a befektető a BÉT részvényszekciójának kereskedésre jogosult valamely tagjánál (Szekciótagnál) értékpapírszámla-vezetési szerződéssel rendelkezzen és a részvények megvásárlására az aukciót megelőzően az adott szekciótag üzletszabályzata szerint érvényes megbízást adjon. A Masterplast előzetes célja, hogy az aukciót követő alaptőke-emeléssel kibocsátandó új részvények egyedi kibocsátási ára a társaság 2012. március 23-i alaptőke-emelése során elfogadott részvényenkénti kibocsátási értéket – 630 Ft-ot – az elérhető legmagasabb mértékben meghaladja. A maximum árat 693 Ft-ban szabták meg, amely 10%-kal magasabb a március 23-i kibocsátási értékhez képest.

 


A Masterplast gyors fejlődését a komplex fejlesztés, az energiatakarékos és költséghatékony megoldásokat kínáló, hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés és szárazépítészet területén gyártott és értékesített termékek segítették. Az országos lefedettség kiépítésével párhuzamosan a vállalat jelentős befektetéseket eszközölt a környező országokban – jelenleg 13 országban működtet leányvállalatot, és további 12 országba exportálja termékeit.

A Masterplast az intézményi tőkeemelésből befolyt összeget új beruházások finanszírozására fordítja. A romániai Sepsiszentgyörgyön a német Schwenk Csoporttól vásárolt ragasztógyárat, melyben ez év márciusában kezdte meg a ragasztóanyag gyártását, valamint szintén Sepsiszentgyörgyön mintegy 1,6 millió eurós befektetéssel új üzemet is létesítenek, ahol polisztirol alapanyagú hőszigetelő termékek – ISOMASTER EPS – gyártását kezdik meg a közeljövőben. Az ukrajnai Lembergben további, mintegy 1,4 millió eurós befektetéssel polisztirol lap gyárat alapít a vállalat, ahol várhatóan 2013 tavaszán indítja meg a polisztirol alapanyagú hőszigetelő lapok gyártását.

Az új romániai és ukrajnai üzemek alapítása lehetővé teszi a Masterplast számára, hogy tovább erősítse kelet-közép-európai regionális vezető pozícióját és növelje piaci részesedését a hőszigetelőanyag-gyártó és forgalmazó piacon. A közép-kelet-európai szigetelőanyag piac a következő években jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik, amelynek egyik nagy nyertese lehet a Masterplast az új beruházásai révén.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.