Hidegre teszi a kánikulát – így segít a hőszigetelés


Akár 50-70 %-kal is csökkenthető a klimatizálás költsége a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakásokban. A nyári hőségben havonta 13-20 ezer forintot is spórolhatnak a villanyszámlán azok, akik odafigyelnek a szigetelésre. Bár a tapasztalatok szerint a lakásfelújítók többsége a téli hidegre gondol, amikor a megfelelő vastagságú hőszigetelés mellett dönt, egy ilyen beruházás komoly megtakarítást jelenthet a nyári […]

Akár 50-70 %-kal is csökkenthető a klimatizálás költsége a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakásokban. A nyári hőségben havonta 13-20 ezer forintot is spórolhatnak a villanyszámlán azok, akik odafigyelnek a szigetelésre.

Bár a tapasztalatok szerint a lakásfelújítók többsége a téli hidegre gondol, amikor a megfelelő vastagságú hőszigetelés mellett dönt, egy ilyen beruházás komoly megtakarítást jelenthet a nyári hónapokban is. Hidegzuhanyként érheti ugyanis a lakástulajdonosokat a nyári kánikulában a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett áramszámla, ha nincs kellően szigetelve a lakás.

“A megfelelő szigeteléssel rendelkező lakásokban a klímaberendezéseket kevesebb ideig kell működtetni, ezzel az áramfogyasztás havi 250-400 kilowattal, az ehhez kapcsolódó költség pedig 13-20 ezer forinttal mérséklődhet” – mondta Csokló Gábor, a Masterplast csoport műszaki igazgatója.

Egy átlagos, 70-80 négyzetméter alapterületű, sátortetős épület éves energiaigénye négyzetméterenként mintegy 310-350 kilowattóra. A fűtési és használati melegvíz igénye az ilyen típusú ingatlannak évente mintegy 280-350 ezer forint, emellett nyaranta egy ilyen épületnél a klímaberendezés üzemeltetése havi 20-30 ezer forint.

Egy ilyen épület felújítása 2,4-2,8 millió forintból kivitelezhető: a padlás hőszigetelése 20 centiméter vastag ásványgyapottal, a homlokzat hőszigetelése 12 centiméteres homlokzati hőszigetelő rendszerrel, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése helyiségenkénti szabályozással, és modern ‘kombi’ kondenzációs kazánnal újítható meg. Ezzel az épület éves energiaigénye négyzetméterenként (fűtés és használati melegvíz) 100 kilowattóra alá csökkenthető. “A mai energiahordozó árakat figyelembe véve éves szinten 190-225 ezer forint takarítható így meg, a klímaberendezés üzemeltetése a nyári hónapokban havi 20-30 ezer forint körül alakulhat, míg egy jól szigetelt épületben egy nyár alatt akár ennek 50-70 százalékát is meg lehet spórolni, ami mintegy 40-60 ezer forintot jelent” – tette hozzá a Masterplast szakértője.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.