Újabb magyarországi gyártást indít a Masterplast


Újabb jelentős fejlesztést valósít meg a Masterplast káli gyártóbázisán, amelynek eredményeként megkezdi az üvegszövet háló előállítását. A cég új romániai üzeme már az ősszel, ukrajnai gyára pedig várhatóan 2013-ban kezd termelni. Mintegy 1,4 millió eurós beruházást hajt végre a magyarországi Kálon lévő gyártóbázisán a Masterplast. A fejlesztés eredményeként a társaság elindítja az üvegszövet háló gyártását. A tervek […]

Újabb jelentős fejlesztést valósít meg a Masterplast káli gyártóbázisán, amelynek eredményeként megkezdi az üvegszövet háló előállítását. A cég új romániai üzeme már az ősszel, ukrajnai gyára pedig várhatóan 2013-ban kezd termelni.

Mintegy 1,4 millió eurós beruházást hajt végre a magyarországi Kálon lévő gyártóbázisán a Masterplast. A fejlesztés eredményeként a társaság elindítja az üvegszövet háló gyártását. A tervek szerint 2013. II. félévében kerülnek majd piacra a vállalat saját gyártású, magas minőségű termékei. Az üzem 2014-re éri el teljes kapacitását, akkortól évente 10,4 millió négyzetméternyi üvegszövet háló gyártására lesz képes. A Kálon előállított termékek túlnyomó részét az európai uniós exportpiacain tervezi értékesíteni a Masterplast. A várakozások szerint 2013-ban mintegy 1,4 milliós, 2014-ben pedig már közel 2,8 millió eurónyi többlet bevételt hozhat a cégcsoportnak az üvegszövet háló európai uniós országokba történő értékesítése.

A Masterplast párhuzamosan több beruházást valósít meg az idei, 6,1 millió eurónyi tőzsdei tőkebevonásból. A társaság 1,6 millió eurós befektetéssel új polisztirolhab-gyártó üzemet létesít a romániai Sepsiszentgyörgyön. Jelenleg a gyártósor telepítésén dolgoznak a szakemberek, de a tervek szerint szeptember második felében már az üzemben előállított termékekkel szolgálják ki a cég vevőit.

Az ukrajnai Lembergben mintegy 1,4 millió eurós fejlesztéssel polisztirol lap gyárat hoz létre a társaság. Itt a gyártó leányvállalat már megalapításra került és jelenleg a telephely kiválasztásán dolgoznak. A termelés várhatóan 2013. I. félévében indul el az ukrajnai üzemben.

A három új beruházással megvalósulnak a Masterplast gyártásfejlesztési tervei. Az új üzemek termelése a következő években folyamatosan bővül majd, és a fejlesztések eredményeként a társaság 2014-re már 114 millió euró árbevételt és 8,8 millió euró EBITDA értéket prognosztizál, ami 7,7 százalékos EBITDA hányadnak felel meg.

„Jelenleg összesen közel 4,5 millió eurónyi beruházást valósít meg a Masterplast Csoport, ami azt mutatja, hogy a társaság elkötelezett a fejlesztés iránt, és rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek megteremtik az alapot a kínálkozó lehetőségek kiaknázásához” – mondta el Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója. A gazdasági válság negatív hatásait technológiai fejlesztéssel és új piacok feltárásával ellensúlyozza a vállalat. „A régió több országában is kezd magához térni az építőipar, az előrejelzések szerint a következő években már fejlődés várható, a most zajló beruházások pedig kitűnő alapot teremtenek ahhoz, hogy megerősítsük pozícióinkat ezeken a piacokon” – tette hozzá Tibor Dávid


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.