Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj


A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj-at első alkalommal a Masterplast Nyrt.-nek adományozta. A Masterplast cégcsoport több mint 700 főt foglalkoztat, a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, ma 3 országban rendelkezik gyártóbázissal. A díjat Matolcsy György gazdasági miniszter és Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és […]

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj-at első alkalommal a Masterplast Nyrt.-nek adományozta.

A Masterplast cégcsoport több mint 700 főt foglalkoztat, a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, ma 3 országban rendelkezik gyártóbázissal.

A díjat Matolcsy György gazdasági miniszter és Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Wekerle Terv miniszteri biztosa adta át ünnepélyes keretek között a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj-at az FMKIK annak a kiemelkedőt alkotó személyiségnek, gazdasági társaságnak, üzleti vállalkozásnak  adományozza elismerésül, amely Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében különösen sokat tett a gazdasági élet, azon belül elsősorban az ipar és a kereskedelem harmonikus fejlődése érdekében. A díj névadója Wekerle Sándor, a XX. század kiemelkedő gazdasági reformere.

A Kárpát-medence az évszázadok során nemcsak földrajzi, történeti, alkotmányjogi, kulturális, hanem gazdasági egységet is képezett, és ezeknek megfelelő fogalmat is jelentett.

Az adottságok, lehetőségek, feltételek harmonikus és széleskörű megléte hatékony, célszerű gazdálkodást, fejlődést tett lehetővé. Biztosította a Kárpát-medencén belüli országrészek, tájak, települések és társadalmi rétegek között a munkamegosztást és az együttműködést. A Kárpát-medence gazdaságtörténetének legsikeresebb korszaka az Osztrák-Magyar Monarchia (1867-1918) idejéhez kötődik. Ennek, a kiugró fejlődést hozó időszaknak volt kiemelkedő pénzügyi-gazdasági szereplője Wekerle Sándor.

Wekerle Sándor nevéhez mindenekelőtt az államháztartás egyensúlyának helyreállítása fűződik: átalakította a pénz- és adórendszert, valutareformot hajtott végre, újjászervezte a pénzügyi közigazgatást, iparfejlesztési törvényeket hozatott. A gazdasági liberalizmus, a vállalkozások szabadságának elkötelezett híve volt. Kivételes pénzügyi tehetségét, eredményeit elismerték. Kiemelendő, hogy biztos hátteret kívánt adni a gazdasági élet működéséhez.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, felismerve a XX. század végi, XXI. század eleji lehetőségeket, gazdasági tekintetben azok kihasználására, a kapcsolatok újjáélesztésére, újak kialakítására, a gazdaság működtetésére törekszik, kiemelve a követendő példákat, közvetítve a sikereket. A Kárpát-medencében a gazdasági élet, különösen az ipar és a kereskedelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket, vállalkozásokat kívánja újonnan alapított díjával honorálni.

 

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj 2012. évi díjazottja a  Masterplast Nyrt.

 

A cégcsoportot 1997-ben alapította Tibor Dávid és Ács Balázs. Az 5 fős vállalkozás  Székesfehérváron kezdte meg működését, és az építőanyag kereskedelem terén a társaság már az első évben 160.000 eurós forgalmat ért el. A további évek növekedésének köszönhetően a cég tevékenységi körében piacvezető lett Magyarországon.

Ezt követően a Masterplast fokozatosan jelent meg a nemzetközi piacon: a cég 2000-ben nyitotta meg első leányvállalatát Szlovákiában, 2002-re már 4, napjainkra pedig 13 országban rendelkezik leányvállalattal. A Masterplast csoport több mint 700 főt foglalkoztat, a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, 2011-es árbevétele 82,173 millió euró. A Masterplast jelenleg 3 országban rendelkezik gyártóbázissal (Magyarország (Masterfoam Kft. és Masterprofil Kft.), Románia (Masterplast Romani s.r.l.), Szerbia (Masterplast YU doo), illetve további 10 országban van jelen termékeivel nagykereskedőként. A társaság gyors fejlődését a komplex fejlesztés, az energiatakarékos és költséghatékony megoldásokat kínáló hő-, hang- és vízszigetelés, tetőfedés és szárazépítészet területén gyártott és értékesített termékek segítették.

Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy mi lehetünk az elsők, akik megkapják a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat, és Székesfehérvárról indult, Fejér megyei központú cégként külön öröm számunkra, hogy szűkebb környezetünkben is értékelik az elmúlt években elért eredményeinket” – közölte az elismerés kapcsán Ács Balázs, a Masterplast Nyrt. társalapítója, alelnöke. „Ez a díj is azt mutatja, hogy kellő elszántsággal, megfelelő jövőképpel és természetesen rengeteg munkával a magyar vállalkozások előtt is megnyílik az út arra, hogy a határokon túl is sikeresen szerepeljenek, és a szomszédos országokban is pozitív hatással legyenek környezetükre” – hangsúlyozta Ács Balázs.

„Nagyon örülök ennek az elismerésnek, amely azt jelzi, hogy jó úton haladunk” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. társalapítója, elnök-vezérigazgatója. „A folyamatos bővítés és innováció kulcsszerepet játszik vállalatunk stratégiájában, és az eddig meghozott döntéseink, a megvalósult fejlesztéseink jó alapot teremtenek ahhoz, hogy megőrizzük és megerősítsük piaci pozíciónkat, ami hozzájárul több száz munkahely megtartásához, illetve újak létrehozásához a Kárpát-medencében” – tette hozzá Tibor Dávid.

A Masterplast párhuzamosan több beruházást valósít meg az idei, 6,1 millió eurónyi tőzsdei tőkebevonásból. A társaság 1,6 millió eurós befektetéssel új polisztirolhab-gyártó üzemet létesített a romániai Sepsiszentgyörgyön, amelyet szeptemberben adtak át. A vállalat  mintegy 1,4 millió eurós beruházást hajt végre a magyarországi Kálon lévő gyártóbázisán, amelynek eredményeként elindítja az üvegszövet háló gyártását. A Masterplast az ukrajnai Lembergben mintegy 1,4 millió eurós fejlesztéssel polisztirol lap gyárat hoz létre. 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.