Nőtt a vásárlások értéke a Masterplastnál


Hosszabb távon is hatékony megoldást keresnek a szigetelők. Ritkábban vásároltak a múlt évben a hazai építőanyag kereskedők, alkalmanként jóval többet költöttek el, mint korábban. 2012-ben több mint felével (54%) nőtt a Masterplast Nyrt. hazai építőanyag kereskedő partnerei által egy-egy vásárlás során elköltött összeg az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan csökkent a vásárlások gyakorisága, a […]

Hosszabb távon is hatékony megoldást keresnek a szigetelők. Ritkábban vásároltak a múlt évben a hazai építőanyag kereskedők, alkalmanként jóval többet költöttek el, mint korábban.

2012-ben több mint felével (54%) nőtt a Masterplast Nyrt. hazai építőanyag kereskedő partnerei által egy-egy vásárlás során elköltött összeg az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan csökkent a vásárlások gyakorisága, a rendelések száma harmadával esett vissza.

A Masterplast felmérésében szereplő többi régiós országban (Románia, Szerbia, Szlovákia) eltérő folyamatok mentek végbe a múlt évben. Romániában gyakorlatilag nem változott a helyzet 2011-hez képest, mind a rendelések számra, mind az egy vásárlásra eső összeg a tavalyi évvel megegyező szinten maradt. Szerbiában kismértékű, 5 százalékos növekedés volt megfigyelhető az átlagos vásárlási értékben, ami összességében a forgalom növekedését eredményezte ezen a piacon, mivel a rendelések mennyisége csak minimális mértékben változott.

Kevésbé volt kedvező a helyzet 2012-ben Szlovákiában, ahol a vásárlások átlagos értéke 36 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor északi szomszédunknál ugrott meg leginkább az EPS hőszigetelő lapok iránti kereslet, 2011-hez képest közel négyszeresére bővült a forgalmuk tavaly.

A vizsgált piacokon egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy egyre többen keresik a hosszabb távon hatékonyabb megoldást jelentő vastagabb szigeteléseket. Egyelőre Magyarországon érződik leginkább ez a tendencia, míg 2010-ben 7,21, 2011-ben már 7,71, tavaly pedig 8,26 cm volt a Masterplastnál vásárolt EPS lapok átlagos vastagsága.

„Az építőipar válsága érezhető hatással van a mi partnereinkre is, azonban az is jól látszik, hogy a korszerűsítésre, a szigetelésre továbbra is komoly igény van” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök – vezérigazgatója.

„Akik partnereinktől vásárolnak, egyértelműen egyre tudatosabban választanak, és a magasabb minőségi szintet képviselő termékeket, a komplett rendszereket és a teljes körű szolgáltatásokat részesítik előnyben. Partnereink helyzetét megkönnyíti, hogy a Masterplast a nehéz gazdasági helyzet ellenére is fenntartja házhozszállítási szolgáltatását, amelynek keretében Magyarországon a rendelésleadást követő 24 órán belül megkaphatják partnereink az árut” – közölte Tibor Dávid.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.