Eredményességi fordulat a Masterplastnál


A kedvezőtlen iparági környezet ellenére az évközi kereskedelempolitikai változásoknak miatt javított eredményességén a harmadik negyedévben a Masterplast, EBITDA eredménye emelkedett, adózott eredménye meghaladta az egymillió eurót. A vállalat alkalmazkodva a szűkülő piachoz szerkezetátalakítási és költségracionalizálási intézkedéseket léptet életbe az év végével, valamint további célja a már meglévő és a közeljövőben megnyíló gyárak optimális, gazdaságos kihasználása. […]

A kedvezőtlen iparági környezet ellenére az évközi kereskedelempolitikai változásoknak miatt javított eredményességén a harmadik negyedévben a Masterplast, EBITDA eredménye emelkedett, adózott eredménye meghaladta az egymillió eurót.

A vállalat alkalmazkodva a szűkülő piachoz szerkezetátalakítási és költségracionalizálási intézkedéseket léptet életbe az év végével, valamint további célja a már meglévő és a közeljövőben megnyíló gyárak optimális, gazdaságos kihasználása.

harmadik negyedévben 25,91 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ez 5 %-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A csökkenés főként a tovább romló iparági környezetre, valamint a megváltoztatott kereskedelem politikájára vezethető vissza. A társaság 2013. közepétől új kereskedelmi stratégiát vezetett be, melynek keretében a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeztek a magasabb hozzáadott értékű termékekre. 

A stratégia a harmadik negyedév teljesítményében már éreztette hatását, a Masterplast ugyanis a csökkenő forgalom ellenére javítani tudta eredményességét, mind EBITDA eredménye, mind adózás előtti nyeresége meghaladta az egy évvel korábbit. A társaság 2,24 millió eurós EBITDA eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ez 23 %-os növekedést jelent az egy évvel korábbi, eredményéhez képest. A vállalat adózás előtti eredménye 1,386 millió euró volt a július-szeptemberi időszakban, míg 2012 hasonló időszakában egyszeri hatás nélkül 1,262 ezer eurós nyereségről számolt be.

Az első kilenc hónapban 64,562 millió eurós bevételt ért el a Masterplast, ez 3 % alatti csökkenést jelent 2012 hasonló időszakához képest. A vállalat az első három negyedévet vizsgálva az egyszeri tételekkel együtt 1,762 millió eurós nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 406 ezer euró volt a vesztesége.

„A zsugorodó piaci körülményekhez alkalmazkodva jelentős szerkezetátalakítási és költség-racionalizálási intézkedéseket hajtunk végre az év végéig, amelyek tovább javítják a működési hatékonyságot. Célunk a már meglévő és közeljövőben megnyíló gyáraink optimális, gazdaságos kihasználása, mely tovább emelheti a vállalat eredménytermelő képességét” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

A Masterplast stratégiai terveinek megfelelően folytatja az ukrajnai EPS és porkeverék gyártás-beruházást. Jelenleg a kivitelezési munkák zajlanak, azonban mivel az engedélyezési folyamat az előzetes tervekhez képest tovább tart, az új üzem beindítását 2014 nyarára – a fő szezon kezdetére – tervezi a cég.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.