Növelte árbevételét az első negyedévben a Masterplast


2014. első negyedévében 14,8 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalat eredménye jelentősen javult 2013. hasonló időszakához képest, pozitív EBITDA eredménnyel zárta az első három hónapot. Pozitív első negyedévet zárt a hőszigetelőanyagokat és egyéb építőipari anyagokat gyártó- és értékesítő Masterplast , a vállalat […]

2014. első negyedévében 14,8 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vállalat eredménye jelentősen javult 2013. hasonló időszakához képest, pozitív EBITDA eredménnyel zárta az első három hónapot.

Pozitív első negyedévet zárt a hőszigetelőanyagokat és egyéb építőipari anyagokat gyártó- és értékesítő Masterplast , a vállalat a kedvezőbb iparági környezet kínálta lehetőségeket kihasználva növelni tudta árbevételét, miközben a múlt évben meghozott, költségcsökkentő és hatékonyságjavító intézkedésekre támaszkodva  mérsékelte veszteségét. A január-márciusi időszakban 14,84 millió eurós bevételt ért el a társaság, ami 6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A szezonális hatások miatt hagyományosan a leggyengébbnek számító első negyedévben is 200 ezer eurós pozitív EBITDA eredményt ért el a Masterplast Nyrt., ami több mint egymillió eurós javulást jelent 2013. hasonló időszakával összevetve. Jelentős mértékű pozitív változás történt a vállalat adózott eredményében is, a cég 685 ezer eurós veszteséggel zárta az első három hónapot, míg egy évvel korábban még 1,1 millió eurós volt a veszteség.

2014. első három hónapjában kisebb élénkülés jelei voltak érzékelhetők az új lakások szegmensben a cégcsoport egyes piacain, így Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában, illetve itthon és északi szomszédunknál a felújítási piacon is érzékelhető volt némi fejlődés. Emellett jelentősen befolyásolta a 2014-es építőipari környezetet a szokatlanul enyhe tél is, ami a kivitelezési munkák korábbi kezdésével élénkítette a keresletet. Ezen tényezők mellett ki kell emelni az export piacokon tapasztalható felfutást, hiszen ebben a szegmensben 80 százalékos volt a fejlődés 2013. első negyedévéhez képest.

A második negyedéves piaci adatok és tapasztalatok adhatnak tényleges iránymutatást azzal kapcsolatban, hogy az egyes piacokon tapasztalt növekedés egy esetleges iparági trendforduló kezdete-e, vagy csak az enyhe tél okozta átmeneti élénkülés.

„Elégedettek lehetünk az év első három hónapjában elért eredményeinkkel, hiszen sikerült növelnünk a bevételeinket és üzemi szinten nyereséges időszakot tudtunk zárni. A múlt év második felében meghozott racionalizálási intézkedéseink, illetve a kereskedelempolitika átalakítása pedig egyértelműen érezteti hatását, hiszen nagy mértékben javítani tudtuk operatív eredményünkön „Az első három hónap eredményeihez hozzájárult az is, hogy javult a káli üvegszövet-gyárunk kapacitáskihasználtsága”  – mondta el az első negyedéves eredmények kapcsán Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a vállalat több azonnali intézkedést hozott. A helyi deviza folyamatos leértékeléséhez alkalmazkodva (a hrivnya az euróhoz képest 36,5 százalékot gyengült 2014. első negyedévben) deviza alapú árképzésre tért át, emellett jelentősen csökkentette a vevői fizetési határidőket. A társaság több forgatókönyvet is kidolgozott annak érdekében, hogy biztosítsa üzleti tevékenységét és megóvja vagyonát a politikai és gazdasági válság sújtotta országban. Az ukrajnai válság miatt a Masterplast az ottani EPS és porkeverék gyártás-beruházását 2013-ban végén felfüggesztette. Mivel 2014 első negyedévében a helyzet tovább romlott, a vállalat úgy döntött, hogy a politikai és gazdasági környezet stabilizálódásáig a beruházást nem indítja újra.

A Masterplast Nyrt. igazgatótanácsa május 1-től két új külső taggal bővült, az új tagok egyben az auditbizottságot is képviselik. Dr. Martin Hajdu György a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense, tőzsdei, pénzügyi és szervezetfejlesztési szakértelmével járul hozzá a Masterplast Csoport további fejlődéséhez. Dirk Theuns az ATAB Group, az Asphaltco, a Nebiprofa és az IKO Insulations vezérigazgatója szigetelési anyagok gyártásában szerzett tapasztalataival támogatja a cégcsoport fejlesztését. A szakember több évtizedes szakmai múltjával, kiterjedt nyugat-európai kapcsolatrendszerével hatékonyan támogathatja majd a Masterplast további exportnövelési terveit.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.