Élénkül a magyar építőipar – Dinamikusan bővülő nyereség a Masterplastnál


A kedvezőtlen iparági környezet ellenére jelentősen, 50 százalékkal növelni tudta adózott nyereségét a harmadik negyedévben a Masterplast Nyrt. A társaság a kedvező árbevételi- és eredményszámokat költségracionalizálási intézkedésekkel és a tavaly átalakított kereskedelmi politikájával érte el. Ennek alapján az értékesítés fókusza a nagyobb nyereségtartalmú termékek irányába mozdult el. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast az idei év […]

A kedvezőtlen iparági környezet ellenére jelentősen, 50 százalékkal növelni tudta adózott nyereségét a harmadik negyedévben a Masterplast Nyrt.

A társaság a kedvező árbevételi- és eredményszámokat költségracionalizálási intézkedésekkel és a tavaly átalakított kereskedelmi politikájával érte el. Ennek alapján az értékesítés fókusza a nagyobb nyereségtartalmú termékek irányába mozdult el.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast az idei év harmadik negyedévében 1 százalékkal, 26 millió euróra (~8 milliárd forint) növelte árbevételét, miközben adózott eredménye 51 százalékkal, 1,6 millió euróra (~493 millió forint) bővült. A kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalatának jelentősen javuló eredménye hátterében több tényező áll. A vállalat egyrészt tavaly megváltoztatta kereskedelempolitikáját, így a csoport a forgalom növelése helyett az eredménytermelésre helyezte a hangsúlyt, ehhez igazítva értékesítési rendszerét. Az új politika a homlokzati hőszigetelő rendszeren és elemein túl a magasabb nyereségtartalmú termékek értékesítésére helyezte az értékesítési fókuszt. A javuló eredmény másik fő oka, hogy a 2013 végén életbe léptetett költségracionalizáló intézkedések hatására az elmúlt negyedévben 17 százalékkal csökkent a Masterplast személyi jellegű ráfordítása. A költségtakarékosabb, hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhetően számottevően javult a működési eredmény, ami hosszú távú, fenntartható eredményességet biztosíthat a magyar tulajdonban lévő vállalat számára.
A Masterplast 2014 első kilenc hónapjában kedvezőtlen iparági környezetben működött, a magyar építőiparban azonban a harmadik negyedévben, elsősorban a felújítási munkák területén jelentkező élénkülés hozzájárult a javuló eredményhez. Ez a kedvező folyamat jótékonyan hatott a vállalat legnagyobb súlyú piacára, így a hazai árbevétel 20 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. Miközben az ukrán piacon a krízishelyzet mérséklődésével némileg javult a környezet, a balkáni régióban természeti csapások (árvizek) nehezítették a működést. Az export piacokon 6 százalékkal magasabb forgalmat ért el a Masterplast: jól teljesített a szerb (+12%) piac, miközben több, nagy értékű egyedi gyártási és csomagolóanyag értékesítésnek köszönhetően a szlovák árbevétel is jelentősen bővült. Csökkent ugyanakkor a forgalom a román (-29%), a horvát (-12%) és a lengyel (-21%) piacon.

Összességében a Masterplast Csoport a tavalyi (egyszeri tétellel csökkentett) 702 ezer euróról 1,9 millió euróra (~584 millió forint) növelte adózott eredményét az idei év első kilenc hónapjában a 4 százalékkal csökkenő árbevétel ellenére. Mindezek eredményeképpen a társaság EBITDA-ja a harmadik negyedévében 2,6 millió euró volt a tavalyi 2,2 millió euróval szemben, ami mintegy 15 százalékos eredményjavulást jelent. A Masterplast menedzsmentje az idei első kilenc hónap teljesítménye alapján, egy jó utolsó negyedéves teljesítménnyel megvalósíthatónak tartja a korábban megfogalmazott célját (6%-os EBITDA).

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.