Az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szolgáltatójává bővülnénk 2020-ra


Meghatározta új üzleti stratégiáját a BÉT-en jegyzett Masterplast Nyrt., melynek alapján a tavaly több mint 24 milliárd forintos árbevételt elérő vállalat 2020-ra az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szolgáltatójává bővülne. Ezt a célkitűzést támogatja a jövőre induló szabadkai üvegszövetgyártó-egység, melyet további fejlesztések követhetnek. A Masterplast stabilan nyereséges működés esetén a későbbiekben az osztalékfizetés lehetőségét is kilátásba helyezi. […]

Meghatározta új üzleti stratégiáját a BÉT-en jegyzett Masterplast Nyrt., melynek alapján a tavaly több mint 24 milliárd forintos árbevételt elérő vállalat 2020-ra az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szolgáltatójává bővülne.

Ezt a célkitűzést támogatja a jövőre induló szabadkai üvegszövetgyártó-egység, melyet további fejlesztések követhetnek. A Masterplast stabilan nyereséges működés esetén a későbbiekben az osztalékfizetés lehetőségét is kilátásba helyezi.

A Masterplast Nyrt. az elmúlt években a kedvezőtlen gazdálkodási környezet ellenére tovább erősítette pozícióját a magyar és a kelet-közép-európai építőipari piacon, melynek eredményeképpen jelentősen növelte nyereségét az év első 9 hónapjában. A javuló eredmények hátterében többek között az átalakított kereskedelempolitika áll. Ennek keretében a Masterplast az árbevétel növelése helyett az eredménytermelésre, a magasabb nyereségtartalmú termékek értékesítésére helyezte a hangsúlyt. A Masterplast vezetése emellett meghatározta 2020-ig terjedő stratégiáját, melynek fő célja, hogy az egyre jobban szerteágazó vevői igényekhez igazítsa termék- és szolgáltatási portfolióját, és az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szolgáltatójává váljon.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett vállalatcsoport új stratégiája a fókuszt a szigetelőrendszereken belül az üvegszövetre és tetőfóliára helyezi, megtartva ugyanakkor a társaság jelenlegi termékpalettáját is. Az üvegszövet azért kiemelten fontos a Masterplast számára, mert ennek a piacán rendelkezik a vállalat a legtöbb tapasztalattal, valamint szállítása gazdaságos, így megalapozhatja az exportpiacokon tervezett árbevétel-növekedést. A termék stratégiai kiemelését szolgálja a csoport szabadkai gyáregységében 400 ezer eurós beruházással megvalósuló, évente 8 millió négyzetméter üvegszövet előállítására alkalmas új gyártósor is. A Masterplast saját gyártású és fejlesztésű termékek értékesítése mellett olyan szolgáltatásokat is nyújt, melyek lehetővé teszik, hogy a partnerek a szigetelési megoldások területén teljes körű megoldásszállítóként kezeljék, amely vevőközpontú értékesítéssel, rugalmas logisztikai megoldásokkal és magas szintű minőségmenedzsmenttel áll a piaci szereplők rendelkezésére.

A Masterplast fő piacai továbbra is Magyarország, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovákia maradnak, melyeken az építőanyag-piac bővülésén túlmutató növekedést tervez. A bolgár, lengyel, macedón, orosz és ukrán piacokon a vállalat tovább kívánja növelni partnerei számát, és a saját márkanevű termékek forgalmazásán kívül erősíteni kívánja jelenlétét más forgalmazók számára gyártott termékek piacán is. Az ukrán piacon a jelenleg még bizonytalan jövőjű krízis jelent kockázatot, így a társaság ottani gyáregységét továbbra sem tervezi elindítani és az ezzel kapcsolatos befektetéseit átértékeli év végi jelentésében. A vállalat a legnagyobb árbevétel-növekedést Nyugat- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és a Balti országokban várja, elsősorban a stratégiailag kiemelt termékek, így például az üvegszövet körében.

A BÉT-en jegyzett Masterplast üzleti stratégiájával párhuzamosan meghatározta tőkepiaci stratégiájának főbb irányait is. A vállalat középtávú célja, hogy részvényei a tőzsde Prémium kategóriájába kerüljenek. Tibor Dávid, a vállalat elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy megfelelő mértékű nyereség elérése esetén a későbbiekben osztalékfizetést is elképzelhetőnek tart, amennyiben a társaság nem talál a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpontot. Tibor Dávid hozzátette, hogy a vállalat menedzsmentje az idei első kilenc hónap teljesítménye alapján egy jó utolsó negyedéves teljesítménnyel megvalósíthatónak tartja a korábban megfogalmazott idei eredménycélját (6%-os EBITDA), míg 2016-ban 8 százalékos EBITDA elérését tűzte ki célul.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.