Jelentősen javuló működési eredmény a Masterplastnál 2014-ben


17 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi utolsó negyedévben a Masterplast. Az egész évben kedvezőtlen iparági környezet ellenére a társaság 56 százalékkal javította működési eredményét 2014-ben. A kedvező árbevételi- és eredményszámokat költségracionalizálási intézkedésekkel és a 2013-ban átalakított kereskedelmi politikájával érte el a vállalat, így tavaly az értékesítés fókusza már a nagyobb nyereségtartalmú termékeken volt. A Budapesti […]

17 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi utolsó negyedévben a Masterplast. Az egész évben kedvezőtlen iparági környezet ellenére a társaság 56 százalékkal javította működési eredményét 2014-ben.

A kedvező árbevételi- és eredményszámokat költségracionalizálási intézkedésekkel és a 2013-ban átalakított kereskedelmi politikájával érte el a vállalat, így tavaly az értékesítés fókusza már a nagyobb nyereségtartalmú termékeken volt.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt. a tavalyi év utolsó negyedévében jelentősen, 17 százalékkal 19,6 millió euróra (~6,2 milliárd forint) növelte árbevételét, miközben működési eredménye 56 százalékkal 617 ezer euróra (~194 millió forint) bővült. A vállalat pénzügyi eredményét az ukrán hrivnya és az orosz rubel utolsó negyedéves gyengülése csökkentette, míg adózott eredményét (749 ezer euró) az ukrán, még nem működő gyártó-beruházására képzett egyszeri értékvesztés rontotta. A Masterplast az elmúlt évben a kedvezőtlen gazdálkodási környezet ellenére tovább erősítette pozícióját a magyar és a kelet-közép-európai építőipari piacon, melynek eredményeképpen jelentősen javította működési eredményét. A javuló számok hátterében többek között az átalakított kereskedelempolitika állt. Ennek keretében a vállalat az árbevétel növelése helyett az eredménytermelésre, a magasabb nyereségtartalmú termékek értékesítésére helyezte a hangsúlyt. A homlokzati hőszigetelő rendszer és elemeinek árbevétele 7 százalékkal, míg a tetőfóliák és tető-kiegészítők árbevétele 3 százalékkal nőtt. Az értékesítési fókusz változtatása mellett költségtakarékosabbá, hatékonyabbá is vált a gazdálkodás (15 százalékkal csökkent éves szinten a személyi jellegű ráfordítás), ami hosszú távon is fenntartható eredményességet biztosíthat.

A Masterplast csoport legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon főként a felújításoknak köszönhetően az utolsó negyedévben is növekedett az építőipari kibocsátás, így a társaság hazai árbevétele is bővült (+3%). A negatív körülmények ellenére 3 százalékkal növekedett az árbevétel Szerbiában és a korábbi időszakok visszaesése után 5 százalékkal emelkedett a forgalom a román piacon az utolsó negyedévben. Csökkent ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévben a forgalom a komoly lakossági és vállalati eladósodottsággal küzdő horvát piacon (-8%), és visszaesett az árbevétel a piaci helyzet kedvezőtlen változása miatt Lengyelországban (-9%). Az utolsó negyedévben kimagaslóak voltak a Masterplast értékesítési számai az export piacokon (+50%). Figyelembe véve a politikai és gazdasági környezetet, kiváló teljesítmény volt az ukrán piacon, ahol a bázis év szintjén zárta az utolsó negyedévet, mellyel az éves elmaradás mértéke 15 százalékra zsugorodott. A vállalat többi nagy piacán (román, szerb, ukrán, horvát) továbbra is stagnálás, illetve visszaesés volt érzékelhető. A politikai és háborús krízishelyzet miatt az ukrán gazdaság visszaesett, finanszírozhatósága kétségessé vált, devizája gyengült. A bizonytalan jövőjű krízis továbbra is kockázatot jelent, így a társaság ukrán gyárát továbbra sem tervezi elindítani. Emiatt az ezzel kapcsolatos befektetéseit átértékelte, és kb. 50 százalékos, 807 ezer eurós értékvesztést számolt el 2014 végén, mely egyszeri tételéként rontja az adózott eredményt.

A költségtakarékosabb, hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhetően számottevően javult a Masterplast működési eredménye, ami hosszú távú, fenntartható eredményességet biztosíthat. Az EBITDA 2014 utolsó negyedévében 617 ezer euró volt a bázis időszak 388 ezer eurójával szemben, ami 59 százalékos eredményjavulást jelent. Ezzel a társaság a tavalyi év elején kitűzött (6%) szintet meghaladó, 6,1 százalékos EBITDA-val zárta a 2014-es évet. A Masterplast Nyrt. menedzsmentje 2016-ra 8 százalékos EBITDA elérését tűzte ki célul.

A Masterplast 2014 végén határozta meg 2020-ig terjedő stratégiáját, melynek fő célja, hogy az egyre jobban szerteágazó vevői igényekhez igazítsa termék- és szolgáltatási portfolióját, és az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szereplőjévé váljon. A BÉT-en jegyzett Masterplast üzleti stratégiájával párhuzamosan kijelölte tőkepiaci stratégiájának főbb irányvonalait is. A vállalat középtávú célja, hogy részvényei a tőzsde Prémium kategóriájába kerüljenek. A vállalat megfelelő mértékű nyereség elérése esetén a későbbiekben osztalékfizetést is elképzelhetőnek tart, amennyiben nem talál a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpontot.

A vállalat saját gyártású és fejlesztésű termékek értékesítése mellett olyan szolgáltatásokat is nyújt, melyek lehetővé teszik, hogy a partnerek a szigetelési megoldások területén teljes körű megoldásszállítóként kezeljék. A Masterplast ezért vevőközpontú értékesítéssel, rugalmas logisztikai megoldásokkal és magas szintű minőségmenedzsmenttel áll a piaci szereplők rendelkezésére. A célkitűzéseket támogatja a 2014 végén Szabadkán elindított, 400 ezer eurós beruházással megvalósult 8 millió négyzetméter üvegszövet előállítására alkalmas gyártósor is.

A Masterplast fő piacai továbbra is Magyarország, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovákia maradnak, melyeken az építőanyag-piac bővülésén túlmutató növekedést tervez. A bolgár, lengyel, macedón, orosz és ukrán piacokon a vállalat tovább kívánja növelni partnerei számát, és a saját márkanevű termékek forgalmazásán kívül erősíteni kívánja jelenlétét a más forgalmazók számára gyártott termékek piacán is. A vállalat a legnagyobb árbevétel-növekedést Nyugat- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és a Balti országokban várja, elsősorban a stratégiailag kiemelt termékek, így például az üvegszövet körében.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.