Több mint 50 százalékkal javult a Masterplast működési eredménye 2014-ben


A Masterplast Nyrt. közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták a társaság beszámolóját, mely szerint a vállalat 82 millió euró árbevétel mellett 765 ezer eurós mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2014-es évet. A beszámolóból kiderül, hogy az egész évben kedvezőtlen iparági környezet ellenére a Masterplast 56 százalékkal javította működési eredményét. A Masterplast Nyrt. keddi közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták […]

A Masterplast Nyrt. közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták a társaság beszámolóját, mely szerint a vállalat 82 millió euró árbevétel mellett 765 ezer eurós mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2014-es évet.

A beszámolóból kiderül, hogy az egész évben kedvezőtlen iparági környezet ellenére a Masterplast 56 százalékkal javította működési eredményét.

A Masterplast Nyrt. keddi közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták a vállalat beszámolóját, mely szerint a költségtakarékosabb, hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhetően számottevően javult a Masterplast működési eredménye, ami hosszú távú, fenntartható eredményességet biztosíthat. A vállalat 2014-ben 81,6 millió euró árbevételt ért el, mely kismértékben meghaladja az előző évit. A vállalat a kedvezőtlen gazdálkodási környezet ellenére tovább erősítette pozícióját a magyar és a kelet-közép-európai építőipari piacon, melynek eredményeképpen jelentősen javította működési eredményét. Az EBITDA 2014-ben 5 millió euró volt a bázis időszak egyszeri tételektől tisztított 3,2 millió eurójával szemben, ami 56 százalékos eredményjavulásnak felel meg. Ezzel a társaság a célul kitűzött (6%) szintet meghaladó, 6,2 százalékos EBITDA-t ért el. A vállalat menedzsmentje idén 7 százalékot közelítő, 2016-ban 8 százalékos EBITDA elérését tűzte ki célul. A javuló számok hátterében többek között a 2013-ban átalakított kereskedelempolitika állt. Ennek keretében a vállalat az árbevétel növelése helyett az eredménytermelésre, a magasabb nyereségtartalmú termékek értékesítésére helyezi a hangsúlyt.

A Masterplast megerősítette 2020-ig terjedő stratégiáját, melynek fő célja, hogy az egyre jobban szerteágazó vevői igényekhez igazítsa termék- és szolgáltatási portfolióját, és az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szereplőjévé váljon. A Masterplast középtávú célja, hogy részvényei a tőzsde Prémium kategóriájába kerüljenek. Tibor Dávid, a Masterplast elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban a közgyűlésen jelezte, hogy mivel a részvények több mint 70 százalékát a társaság két alapítója, míg a részvények többi részének jelentős hányadát pedig intézményi befektetők birtokolják, ezért a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett papíroknak egyelőre korlátozott a forgalma. A likviditás növelése a tulajdonosok egyik fontos célja, amelynek lehetőségeit jelenleg vizsgálják. A vezetés megerősítette, hogy a vállalat megfelelő mértékű nyereség elérése esetén a későbbiekben osztalékfizetést is elképzelhetőnek tart, amennyiben nem talál a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpontot.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.