Cél a tőzsde Prémium kategóriája


A Masterplast két fő tulajdonosa a társaság részvényforgalmának növelése, valamint a lakossági befektetők arányának növelése érdekében maximum 400 ezer darab részvény értékesítéséről döntött. Az érdeklődők június 3-án minimum 520 forintos árfolyamon tehetnek vételi ajánlatot a vállalat 0,7-2,9 százalékos részesedésére. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt. A Masterplast Nyrt. tavaly hirdette meg 2020-ig szóló üzleti stratégiáját, melynek célkitűzése, […]

A Masterplast két fő tulajdonosa a társaság részvényforgalmának növelése, valamint a lakossági befektetők arányának növelése érdekében maximum 400 ezer darab részvény értékesítéséről döntött.

Az érdeklődők június 3-án minimum 520 forintos árfolyamon tehetnek vételi ajánlatot a vállalat 0,7-2,9 százalékos részesedésére. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt.

A Masterplast Nyrt. tavaly hirdette meg 2020-ig szóló üzleti stratégiáját, melynek célkitűzése, hogy a vállalat 2020-ra az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szereplőjévé váljon. Ennek érdekében a társaság a következő években termék- és szolgáltatási portfolióját az egyre jobban szerteágazó keresleti igényekhez igazítja. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Masterplast üzleti stratégiájával párhuzamosan meghatározta tőkepiaci stratégiájának főbb irányait is. Ennek alapján stabilan nyereséges működés esetén osztalékfizetés lehetőségét is kilátásba helyezték, amennyiben a társaság nem talál a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpontot. A tavaly 81,6 millió euró árbevételt elérő vállalat középtávú célja, hogy részvényeinek forgalma, likviditása növekedjen, és azok a tőzsde Prémium kategóriájába kerüljenek. A Masterplast két fő tulajdonosa (Eladók) és egyben a társaság vezetői, Tibor Dávid (40 százalékos részvényes) és Ács Balázs (31,26 százalékos részvényes) a vállalat által kitűzött cél megvalósítása érdekében döntött részvényeik csekély hányadának (0,7-2,9%) értékesítéséről.

A június 3-án a BÉT aukciós rendszerében megvalósuló értékesítéssel a két tulajdonos célja, hogy a maximum 400 ezer darab részvény eladásával a Masterplast részvényeseinek köre bővüljön és  a jelenlegi, elsősorban intézményi befektetőkön túl a lakossági befektetőket is szeretnék nagyobb arányban bevonni a tulajdonosok közé. A fő cél, hogy növekedjen a részvények közkézhányada és ezáltal likviditása, így a későbbiekben a vállalat papírjai bekerülhessenek a BÉT Prémium kategóriájába.

Az értékesítés minimum ára 520 forint, amely kis mértékben marad el a Masterplast részvény utolsó 30 napos átlagárától. A részvények megvásárlására külföldi és belföldi természetes személyek, továbbá külföldi és belföldi intézmények, jogi személyek jogosultak. A Concorde Értékpapír Zrt. által lebonyolítandó aukción az érdeklődők úgy vehetnek részt, hogy vételi ajánlatukat jelzik értékpapírszámla vezetőjük felé. Az aukcióra 2015. június 3-án 9 óra 30 perctől 15 óráig kerül sor a BÉT aukciós rendszerében.

Az értékesítésre felajánlott minimum 100 ezer, maximum 400 ezer részvényt többáras algoritmussal, kártyaleosztásos allokációs móddal osztják szét a vételi ajánlatot tevők között. Az érvényes ajánlatok tehát az ajánlati ár és megtételük időpontja szerint sorba rendezésre kerülnek, majd az ügyletek minden ajánlat tekintetében azon az áron köttetnek meg, amely áron az aukciós ajánlatban szerepelnek, vagy amilyen árú ajánlatnak minősülnek. A magasabb áron tett ajánlat megelőzi az alacsonyabb áron tett ajánlatot. A sorba rendezett ajánlatok alapján kerül meghatározásra a legkisebb és az összajánlati mennyiséghez, valamint az ezek közötti mennyiségekhez tartozó átlagár, továbbá az a minimális árszint, amelyen az ügyletek még létrejöhetnek. A minimális árszinten létrejövő ügyletek esetében az allokáció a kártyaleosztás elvének alkalmazásával történik.  Az értékesítés meghiúsulása megállapításának jogát az eladók és a Concorde Értékpapír Zrt. fenntartják. Amennyiben az ajánlatok összmennyisége nem éri el a 100 ezer darabot, úgy az aukció sikertelennek nyilvánítható. Az eladók és a Concorde Értékpapír Zrt. fenntartja a jogot, hogy az aktuális piaci körülmények mérlegelése alapján az aukciótól 2015. június 2. napjáig elálljanak, vagy az aukció feltételeit módosítsák. 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.