Ma lehet vételi ajánlatot tenni a részvényeinkre


A Masterplast két fő tulajdonosa által felajánlott maximum 400 ezer darab részvényre ma tehetnek vételi ajánlatot részvényenként minimum 520 forintos árfolyamon az érdeklődők. Az értékesítés célja a vállalat részvényforgalmának és a lakossági befektetők arányának növelése. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt. A mai kereskedési napra a BÉT vezérigazgatója a részvényt felfüggesztette. Befektetési szolgáltatójuknál ma […]

A Masterplast két fő tulajdonosa által felajánlott maximum 400 ezer darab részvényre ma tehetnek vételi ajánlatot részvényenként minimum 520 forintos árfolyamon az érdeklődők.

Az értékesítés célja a vállalat részvényforgalmának és a lakossági befektetők arányának növelése. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt. A mai kereskedési napra a BÉT vezérigazgatója a részvényt felfüggesztette.

Befektetési szolgáltatójuknál ma 9 óra 30 és 15 óra között tehetnek részvényenként minimum 520 forintos árfolyamon vételi ajánlatot a Masterplast Nyrt. két fő tulajdonosa által felajánlott maximum 400 ezer darab részvényre az érdeklődők. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) aukciós rendszerében történő értékesítéssel a Masterplast két fő tulajdonosának (Eladók) és egyben a társaság vezetőinek, Tibor Dávidnak (40 százalékos részvényes) és Ács Balázsnak (31,26 százalékos részvényes) a célja, hogy a maximum 400 ezer darab részvény eladásával a Masterplast részvényeseinek köre bővüljön és a jelenlegi, elsősorban intézményi befektetők mellett a lakossági befektetők a jelenleginél nagyobb arányban legyenek a tulajdonosok között. A fő cél, hogy növekedjen a részvények közkézhányada és ezáltal likviditása, így a későbbiekben a vállalat papírjai bekerülhessenek a BÉT Prémium kategóriájába.

Az eladók által meghatározott minimum értékesítési ár kis mértékben marad el a Masterplast részvény utolsó 30 napos átlagárától. A részvények megvásárlására külföldi és belföldi természetes személyek, továbbá külföldi és belföldi intézmények, jogi személyek jogosultak. A részvényaukció ideje alatt a társaság részvényeivel a BÉT normál kereskedésében nem lehet kereskedni (a „Lezárás szakasz” kezdetéig), annak érdekében, hogy a vállalat részvényesei ugyanazon információk birtokában hozhassanak döntést arról, hogy tesznek-e vételi ajánlatot a részvényaukción és döntésüket ne befolyásolja a részvények napon belül esetleg elmozduló árfolyama. Az aukció lebonyolítója a Concorde Értékpapír Zrt.

Az értékesítésre felajánlott minimum 100 ezer, maximum 400 ezer részvényt többáras algoritmussal, kártyaleosztásos allokációs móddal osztják szét a vételi ajánlatot tevők között. Az érvényes ajánlatok tehát az ajánlati ár és megtételük időpontja szerint sorba rendezésre kerülnek, majd az ügyletek minden ajánlat tekintetében azon az áron köttetnek meg, amely áron az aukciós ajánlatban szerepelnek, vagy amilyen árú ajánlatnak minősülnek. A magasabb áron tett ajánlat megelőzi az alacsonyabb áron tett ajánlatot. A sorba rendezett ajánlatok alapján kerül meghatározásra a legkisebb és az összajánlati mennyiséghez, valamint az ezek közötti mennyiségekhez tartozó átlagár, továbbá az a minimális árszint, amelyen az ügyletek még létrejöhetnek. A minimális árszinten létrejövő ügyletek esetében az allokáció a kártyaleosztás elvének alkalmazásával történik. Az értékesítés meghiúsulása megállapításának jogát az eladók és a Concorde Értékpapír Zrt. fenntartják. Amennyiben az ajánlatok összmennyisége nem éri el a 100 ezer darabot, úgy az aukció sikertelennek nyilvánítható.

A Masterplast tavaly hirdette meg 2020-ig szóló üzleti stratégiáját, melynek célkitűzése, hogy a vállalat 2020-ra az európai szigetelőanyag-piac meghatározó szereplőjévé váljon. Ennek érdekében a társaság a következő években termék- és szolgáltatási portfolióját az egyre jobban szerteágazó keresleti igényekhez igazítja. A Masterplast üzleti stratégiájával párhuzamosan meghatározta tőkepiaci stratégiájának főbb irányait is. Ennek alapján stabilan nyereséges működés esetén osztalékfizetés lehetőségét is kilátásba helyezték, amennyiben a társaság nem talál a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpontot. A tavaly 81,6 millió euró árbevételt elérő vállalat középtávú célja, hogy részvényeinek forgalma, likviditása növekedjen, és azok a tőzsde Prémium kategóriájába kerüljenek. 

A Masterplast erősen indította a 2015-ös évet: a vegyes iparági környezetben egy százalékkal, 14.935 ezer euróra növelte árbevételt és közel 1 millió euró adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben. A korábban megváltoztatott értékesítési fókusznak, és a működés egyszerűsítésének köszönhetően ebben az időszakban tovább javult a társaság gazdálkodása, gyártás-hatékonysága, miközben logisztikai, személyi költségei csökkentek. A társaság EBITDA-ja az első negyedévben 416 ezer euró volt a bázisidőszak 202 ezer eurós értékével szemben, ami 106 százalékos javulást jelent. Az adózás utáni eredmény nagymértékű megugrásában – az üzemi szintű eredmény jelentős javulása mellett – fontos szerepet játszottak a pénzügyi tételek is. A Masterplast legnagyobb súlyú piacain tovább élénkült az építőipar az év első három hónapjában, míg a többi piacon továbbra is stagnálás, ill. visszaesés volt tapasztalható. Az első negyedév eredményei alapján a Masterplast idén továbbra is 7 százalékot közelítő, 2016-ban – megfelelő növekedés mellett – 8 százalékos EBITDA mutatót vár. Amennyiben a vállalat olyan mértékű nyereséget ér el, akkor a menedzsment a későbbiekben osztalék fizetését is elképzelhetőnek tartja, amennyiben a stratégiai céljainak megfelelő beruházási vagy akvizíciós célpont nem kerül a társaság célkeresztjébe.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.