Növekvő árbevétel és nyereség


Jelentős mértékben, 74 százalékkal, 3,3 millió euróra bővült a Masterplast adózott eredménye az év első kilenc hónapjában, így a társaság még közelebb került ahhoz, hogy teljesítse kitűzött terveit, és akár osztalékot is fizethessen az éves eredményéből. A harmadik negyedévben a vállalat többségében javuló ipari környezetben működött, így árbevételét 4,3 százalékkal, 64,6 millió euróra növelte az […]

Jelentős mértékben, 74 százalékkal, 3,3 millió euróra bővült a Masterplast adózott eredménye az év első kilenc hónapjában, így a társaság még közelebb került ahhoz, hogy teljesítse kitűzött terveit, és akár osztalékot is fizethessen az éves eredményéből.

A harmadik negyedévben a vállalat többségében javuló ipari környezetben működött, így árbevételét 4,3 százalékkal, 64,6 millió euróra növelte az év eddigi részében.

A harmadik negyedévben a kedvezőtlen nyersanyagár- és devizaárfolyam-változások miatt a Masterplast Nyrt. kereskedelmi árrése csökkent ugyan, azonban ezeket a hatásokat szállítási- és egyéb költségmegtakarításokkal részben ellensúlyozta a vállalat. A vállalat az árképzésben a tudatosan alkalmazott fedezeti ügyletek devizaárfolyamával is kalkulált, így az operatív eredmény csökkenését kompenzálta a deviza fedezeti ügyletek árfolyamnyeresége. Ennek, és a kamatkiadások mérséklődésének köszönhetően tovább javult a Masterplast pénzügyi eredménye, így a vállalat 3,3 millió, az elmúlt év hasonló időszakát 74 százalékkal meghaladó adózott eredményt ért el az idei első kilenc hónapban, ami a tavalyinál lényegesen magasabb év végi eredmény elérését vetíti előre.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Masterplast árbevétele az első háromnegyed évben 4,3 százalékkal, 64,6 millió euróra bővült. Megindult a termelés Szabadkán, a Masterplast új üvegszövet gyártó egységében, ahol a gyártókapacitás felfuttatása folyamatban van. Az értékesítés fókusza továbbra is a nagyobb nyereséget biztosító termékeken volt, miközben a vállalat csökkentette a tavaly év végén kialakult magas stratégiai készletszintet. Kína és a világgazdaság esetleges lassulását előrevetítő adatok hatására ugyanis a nyers- és alapanyagok árai csökkennek, olcsóbbá téve ezzel az új beszerzéseket.

A Masterplast legfontosabb piacain többnyire javuló piaci környezetben működött, ugyanakkor a legnagyobb súlyú Magyarországon, az első félévben tapasztalt élénkülés után a harmadik negyedévben elsősorban a lakossági piac időszaki megtorpanása miatt 1 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A csoport továbbra is kiemelkedően jól teljesít az árbevétel terén a stratégiailag kiemelt exportpiacain (+20%), míg a második legnagyobb súlyú román piacon 3 százalékos növekedést ért el. A korábbi időszakok visszaesései után kis élénkülés jeleit mutatta a szerb gazdaság (+8%), míg a helyi deviza stabilizálódásával, az erős konkurencia ellenére Ukrajnában bővült a forgalom (+13%) a harmadik negyedévben, ledolgozva ezzel a tavalyi évhez képesti elmaradást. Egy nagy stratégiai partnernek szállított egyedi üvegszövet-ügyleteknek köszönhetően kimagasló volt a növekedés Lengyelországban (+47%). Továbbra is kedvezőtlen iparági környezetben csökkent a vállalat forgalma Horvátországban (-9%), és visszaesett az árbevétel a szervezeti átalakításon átesett szlovák piacon, ahol a tavalyi év hasonló időszakának egyedi ügyleteinek kiszűrése után 7 százalékos volt a csökkenés.

A vállalat stratégiájának megfelelően a fókuszban lévő tetőfóliák és tető-kiegészítő termékek árbevétele 8 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, míg a csoport árbevételén belül továbbra is legnagyobb súlyú (48%) épület- és lakásfelújításokhoz kapcsolódó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemeinek árbevétele kimagaslóan bővült (+8%). A második legnagyobb forgalmú hő-, hang- és vízszigetelési anyagok árbevétele 4 százalékkal, a saját gyártású termékekkel is támogatott szárazépítészeti és kiegészítő profilok 13 százalékkal, azépítőipari kiegészítő termékek árbevétele 2 százalékkal nőtt.

Mindezek eredményeképpen a vállalat EBITDA-ja az első három negyedévben 4,3 millió euró volt, ami lényegében megegyezik a bázisidőszak értékével. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a sikeres fedezeti stratégiának is tulajdoníthatóan a Masterplast az árképzés során a fedezeti ügyletek deviza árfolyamával is kalkulált, így a vállalat operatív eredményét a deviza fedezeti ügyletek – pénzügyi soron kimutatott – árfolyamnyeresége javította. A vállalat kamatkiadásai tovább csökkentek, a csoport pénzügyi eredménye tovább javult, aminek köszönhetően a Masterplast a bázisnál 74 százalékkal magasabb, 3,3 millió eurós adózott eredményt ért el az első három negyedévben.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója a negyedéves eredmények értékelésekor kiemelte, hogy a vállalat továbbra is fenntartja az eredménytermelésre fókuszáló értékesítési politikáját, és új gyártáskapacitásához igazítva igyekszik tovább erősíteni piaci pocizóit, amit az iparági környezet további javulása is támogathat. A Masterplast a sikeres fedezeti stratégiájának is tulajdoníthatóan a tavalyinál jelentősen kedvezőbb pénzügyi és adózás utáni eredménnyel zárhatja az évet. A harmadik negyedévi eredmény alapján a vezetőség fenntartja a korábban közzétett osztalékpolitikát, amely szerint megfelelő mértékű nyereség esetén osztalék kifizetésére is nyílhat lehetőség az idei év eredményéből.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.