Osztalékról döntött a Masterplast közgyűlése


Részvényenkénti 25 forintos osztalék kifizetéséről döntött a Masterplast Nyrt. mai közgyűlése. Az osztalékfizetésre annak köszönhetően nyílik lehetőség, hogy a társaság a múlt évben több mint 2,5 millió eurós adózott eredményt ért el. A vállalat mai közgyűlésén felhatalmazták az Igazgatóság tagjait saját részvények vásárlására, illetve az alaptőke emelésére. Az elmúlt év sikereinek köszönhetően osztalékfizetésről döntöttek a […]

Részvényenkénti 25 forintos osztalék kifizetéséről döntött a Masterplast Nyrt. mai közgyűlése. Az osztalékfizetésre annak köszönhetően nyílik lehetőség, hogy a társaság a múlt évben több mint 2,5 millió eurós adózott eredményt ért el.

A vállalat mai közgyűlésén felhatalmazták az Igazgatóság tagjait saját részvények vásárlására, illetve az alaptőke emelésére.

Az elmúlt év sikereinek köszönhetően osztalékfizetésről döntöttek a Masterplast Nyrt. éves rendes közgyűlésén. A résztvevők részvényenként 25 forintos osztalék kifizetését szavazták meg. A közgyűlésen újabb egy évre bizalmat szavaztak az eddigi Igazgatótanácsnak, illetve elfogadták a vállalat Felelős Társaságirányítási Jelentését is.

A közgyűlés felhatalmazta az Igazgatótanácsot a következő 18 hónap során összesen legfeljebb 3 millió darab, 100 forint névértékű, „A” sorozatú saját részvény vásárlására. Döntöttek arról is, hogy engedélyezik az Igazgatótanács számára a társaság alaptőkéjének emelését. Ezt a menedzsment a saját elhatározása szerinti gyakorisággal, összegben, és a kibocsátási értéket saját hatáskörében meghatározva valósíthatja meg, azonban azzal a korlátozással, hogy 2020. április 28-ig az alaptőke nem haladhatja meg a 3 milliárd forintot.

A Masterplast Nyrt. közgyűlése elfogadta a társaság konszolidált 2015-ös beszámolóját is. Ez alapján a múlt évben a cég nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti mérleg-főösszege 57,17 millió euró volt. A vállalat értékesítési árbevétele 83,77 millió euró volt, ami 3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság 2,56 millió eurós mérleg szerinti eredményről számolt be 2015-re vonatkozóan, ez közel 1,8 millió euróval múlta felül a 2014-es értéket.

„Megvalósítva a tulajdonosok felé tett vállalásunkat, ismét eredményes évet zárt a Masterplast. Legalább ennyire pozitív tény, hogy sikerült tovább haladnunk a 2020-ig megfogalmazott stratégiánknak megfelelően. Nagyon fontos eredmény a 2014 őszén Szabadkán indított üvegszövet gyártási beruházás tervek szerinti haladása. Ez a fejlesztés a Masterplast sikeres jövője szempontjából komoly jelentőséggel bír” – mondta el Tibor Dávid, a társaság vezérigazgatója.

A társaság április 13-án adta át a szabadkai üvegszövet gyárának első fázisát, az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor, Magyarország és Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke mondott beszédet. Az üzem az első eleme annak a három ütemből álló, összesen 8,4 millió eurós beruházásnak, melyet a szerb állam 2 millió euróval támogat. A teljes fejlesztés várhatóan 2017 tavaszára készül el, melynek átadását követően a Masterplast egyike lesz Európa három legnagyobb üvegszövet gyártójának.

A Masterplast, mely a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata azt követően döntött szabadkai gyáregységének bővítése mellett, hogy a vállalatcsoport értékesítésének fókuszát a szigetelőrendszereken belül az üvegszövetre és a tetőfóliára helyezte. Az üvegszövet-gyártás bővítése stratégiai jelentőségű a vállalat számára, ugyanis a vállalat ennek a terméknek a piacán rendelkezik a legtöbb tapasztalattal, valamint a termékek szállítása gazdaságos, így megalapozhatja az elsősorban nyugat-európai piacokon tervezett további növekedést.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.