Nagyot nőtt a Masterplast nyeresége


A második negyedévben közel 1,5 millió eurós adózás utáni eredményt ért el a Masterplast, ami több mint 60%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.  A beruházások eredményeként egy év alatt több mint száz fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Javított hatékonyságán a második negyedévben a Masterplast Nyrt., a társaság kis mértékben csökkenő árbevétel mellett az […]

A második negyedévben közel 1,5 millió eurós adózás utáni eredményt ért el a Masterplast, ami több mint 60%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

 A beruházások eredményeként egy év alatt több mint száz fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Javított hatékonyságán a második negyedévben a Masterplast Nyrt., a társaság kis mértékben csökkenő árbevétel mellett az egy évvel korábbinál nagyobb EBITDA és adózott eredményt ért el. Az építőipari szigetelőanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, magyarországi központú, de a régió számos országában leányvállalattal rendelkező cég 22,434 millió eurós forgalmat ért el az április-júniusi időszakban, ami két százalékkal maradt el a 2015 második negyedéves bevételtől. A társaság EBITDA eredménye ugyanakkor 13 ezer euróval, 1,728 millió euróra nőtt, míg nyeresége 62 százalékkal bővült éves összevetésben, és 1,45 millió euró volt.

A második negyedévben eltérő tendenciák voltak megfigyelhető azokban az országokban, ahol a Masterplast érdekeltségekkel bír. A legnagyobb súlyú magyar piacon  a szigetelő anyagok értékesítésében még nem éreztetik hatásukat a kormány által meghozott lakáspiaci ösztönző intézkedések (CSOK, 5 százalékos Áfa az új lakásoknál), azonban a várakozások szerint hosszabb távon ezek majd jelentősen javítják a magyar piac és a társaság kilátásait is. A cég bevételéből szintén jelentős mértékben részesedő román és szerb piacokon az építőipar élénkülése volt tapasztalható, és a korábbi időszakok visszaesései után Horvátországban is jól teljesített ez a szektor. A helyi deviza stabilizálódásával konszolidálódott az ukrán piac, igaz az építőipari kibocsátás jelenleg csökken, valamint egyre keményebb a piaci verseny.

A Masterplast bevételének legnagyobb részét adó homlokzati hőszigetelő rendszerek és az ezekhez kapcsolódó elemek forgalma 2 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, és szintén bővülés volt tapasztalható a hő-, hang- és vízszigetelő anyagok, valamint a tetőfóliák és tető kiegészítők iránti keresletben is. A cégnél stratégiai jelentőségű terméknek számító üvegszövet-háló eladások jelentősen bővültek éves összevetésben, különösen az export piacokon, Szerbiában, Ukrajnában, Romániában, Magyarországon és Macedóniában ugrott meg a kereslet irántuk.

Az idén áprilisban átadott szabadkai üzemben a terveknek megfelelően folytatódott az üvegszövet gyártás kapacitás bővítése, miközben a már üzemelő gépeken a terveket meghaladó mértékű volt a kibocsátás. A gyártott és értékesített mennyiség a második negyedévben a tervek felett alakult. Az üzemben jelenleg is tart a kapacitásbővítés előkészítése, amelynek eredményeként még a harmadik negyedévben megindul a termelés az új gépsorokon is.

Elsősorban a szerbiai üvegszövet-háló gyártás felfutásának köszönhetően egy év alatt több mint száz fővel nőtt a Masterplast Csoportnál dolgozók száma. Míg tavaly június végén 642 alkalmazottja volt a cégnek, addig idén már 758.

„Arra számítunk, hogy a jövőben is folytatódik a fontosabb piacainkon tapasztalható élénkülés, amit az egyes országok építőipari, felújítási programjai is támogathatnak. Magyarországon a kormányzat építőipar növekedését ösztönző intézkedései akár már az utolsó negyedévtől éreztethetik hatásukat a Masterplast számaiban. Figyelembe véve a társaság piaci pozícióját ez kedvezően hathat a bevételünkre és üzleti eredményünkre az év végéig” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója. Továbbra is kitartunk az eredménytermelésre fókuszáló értékesítési politikánk mellett, és bízunk abban, hogy a stratégiai jelentőségű üvegszövet-háló termékkörben megvalósuló gyártókapacitás bővítés még inkább erősíti piaci pocizóinkat. Az első félév teljesítménye és hatékony működése alapján most is reálisnak tartom az erre az évre megfogalmazott 6 % feletti EBITDA cél elérését– tette hozzá Tibor Dávid. 
A társaság 2016. április 28-án bezárta az ukrán gyártó leányvállalatát. Emellett a cég május 12-én Masterplast Hungária Kft., Mastermesh Production Kft. és Masterplast International Kft. néven három új vállalatot alapított a magyarországi működésének optimalizálására.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.