A végéhez közeledik a Masterplast Nyrt.-nél a múlt évben megkezdett stratégiai átállás. Várhatóan 2017 első félévének végére lezárul a folyamat, és ismét növekedési pályára áll a társaság. A működési hatékonyság növelésének köszönhetően az átmeneti időszakban is masszívan nyereséges marad a vállalat, és az alapító tulajdonosok elkötelezettek a megkezdett osztalékpolitika folytatása mellett. A Masterplast új vezérigazgatóval erősít, […]

A végéhez közeledik a Masterplast Nyrt.-nél a múlt évben megkezdett stratégiai átállás. Várhatóan 2017 első félévének végére lezárul a folyamat, és ismét növekedési pályára áll a társaság. A működési hatékonyság növelésének köszönhetően az átmeneti időszakban is masszívan nyereséges marad a vállalat, és az alapító tulajdonosok elkötelezettek a megkezdett osztalékpolitika folytatása mellett. A Masterplast új vezérigazgatóval erősít, a cég operatív irányítását a több évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkező Piry László veszi át 2017. januártól, az alapítók pedig a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a stratégiai feladatokra.

A tervek szerint halad a Masterplast Nyrt. 2015-2020 közötti időszakra meghatározott stratégiájának megvalósításában. A társaság ennek keretében megkezdte a kiemelt fontosságú üvegszövet-háló esetében a kereskedelmi termékek lecserélését saját gyártású termékekre. A folyamat eredményeként a csoport 2016 harmadik negyedévében a legnagyobb európai uniós piacokon már kizárólag saját gyártású termékeket értékesített.

Visszatérés a növekedési pályára

Az átállás átmeneti visszaesést okozott a bevételben, azonban a szabadkai üzem kapacitásának folyamatos bővülésével a helyzet változik. A tervek szerint 2017 első félévének végére teljesen lezárul az átállás, ettől az időponttól ismét gyors növekedésre számítanak a társaságnál.

„Fontosnak tartom kiemelni, hogy az átállási fázisban is sikerült megőrizni az eredménytermelő képességünket, amihez hozzájárult a termelési hatékonyság növelése, a kiadásaink optimalizálása, valamint a termékportfólió megtisztítása. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint a szabadkai beruházásunkkal, a céges struktúra átalakításával és a menedzsment megerősítésével minden szempontból nemzetközi nagyvállalattá fejlődünk. 20 év után elérkezett a szintlépés ideje, az új struktúrában szeretnénk beindítani a dinamikus növekedést, azaz a Masterplast 2.0-t” – mondta el Tibor Dávid, a társaság elnök-vezérigazgatója.
A Masterplast Nyrt. az idén várhatóan 80 millió eurós bevétel mellett 4,8 millió eurós EBITDA eredményt ér majd el, a cég adózás utáni eredménye 2,3 millió euró lehet. A vállalat kitart eddigi osztalékpolitikája mellett, az osztalék mértéke az előző évinek felelhet meg.
A társaságnál jövőre már egyértelműen növekedéssel számolnak, amiben a szabadkai üzem kulcsszerepet játszik. A 8,4 millió eurós beruházással megvalósult létesítmény 2018-ban éri el teljes kapacitását, ekkor évente 70 millió négyzetméternyi üvegszövet-háló előállítására lesz képes a vajdasági gyár. Ez a mennyiség több mint 700 kamiont megtölt, ami a teljes magyarországi felhasználás közel négyszeresének felel meg.
Jelenleg úgy tűnik, hogy a külső tényezők is segítik majd a Masterplast Nyrt. dinamikus fejlődését. A 2017-2020-as időszakban az egész régióban bővülés várható az építőiparban, miközben a stratégiai fontosságú magyar piacon a kormányzati ösztönzők hatására a térség átlagát is meghaladó, erőteljes növekedéssel lehet számolni.

Új vezérigazgató
2017 január elsejétől Piry László lesz a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója, a szakember a Novochem Kft. ügyvezető igazgató pozíciójából érkezik a vállalathoz. Piry László több évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik, dolgozott többek között a TVK Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyetteseként, illetve a MOL csoport kiskereskedelmi üzletágának ügyvezető igazgatójaként.
„Piry Lászlóval jelentősen erősödik a csapatunk, és hiszek abban, hogy az ő tapasztalata, sikerorientáltsága, motiváltsága segít minket abban, hogy a Masterplast 2.0 elérje célkitűzéseit. Az új vezérigazgató kinevezésével alapító társammal, Ács Balázzsal, az eddiginél is nagyobb figyelmet fordíthatunk a stratégiai kérdésekre, olyan döntések előkészítésére, amelyek a Masterplast életpályájának következő dinamikus növekedési szakaszát indítják el” – tette hozzá Tibor Dávid.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.