Erős hajrával, sikeres évet zárt a Masterplast


Jelentős fejlődést hozott a Masterplast Nyrt. számára 2018 utolsó negyedéve, a magyar mellett a szlovák és a lengyel piacon is nagyot nőtt a cég értékesítése.
A társaság utolsó negyedéves árbevétele 13, míg üzemi nyeresége 14 százalékkal bővült, amelynek köszönhetően összesítve 2018-ban közel 10 százalékos árbevétel emelkedés mellett 24 százalékkal nőtt a működési eredmény.

A Masterplast Nyrt. 23,8 millió eurós bevételt ért el 2018 negyedik negyedévében, ez 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. A régió meghatározó építő- és szigetelőanyag-gyártója szinte minden piacán jelentős fejlődést tudott felmutatni az elmúlt év végén. A legnagyobb súlyú magyar piacon 23 százalékkal nőtt az árbevétel az október-decemberi időszakban, de hasonló mértékű volt a bővülés Szlovákiában, míg Lengyelországban 21 százalékos volt a növekedés. Az árbevételt is felülmúló mértékben, 14 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó három hónapjában a Masterplast üzemi eredménye, ugyanakkor a kedvezőtlen árfolyamhatások eredményeképpen a vállalat minimális, 63 ezer eurós veszteséggel zárta ezt az időszakot.

A teljes évet vizsgálva 10 százalékos árbevétel növekedést ért el a Masterplast Csoport, és a társaság forgalma már megközelítette a százmillió eurót. A 2018-as év bebizonyította azt is, hogy az elmúlt időszakban meghozott intézkedések, amelyek egyik célja az eredménytermelő képesség erősítése volt, elérték a kívánt célt. A cég üzemi szintű eredménye a múlt évben 2017-hez képest 24 százalékkal, míg adózott eredménye 15 százalékkal bővült.

A Masterplast tavalyi forgalmának 36 százalékát adó magyar építőipari piacon továbbra is növekedésről számoltak be a statisztikák. A bővülést elsősorban az állami ösztönző programok mozgatták, kiemelkedően növekedtek az újlakás építési számok és aktívabbá vált a felújítási piac.

Földrajzilag a fővárosi és a nagyobb városokban zajló ingatlanfejlesztések voltak jellemzőek. Emellett a magánszemélyek által végrehajtott fejlesztések is széles körben élénkítették a piacot. Az építőipari várakozások továbbra is pozitívak, az áfakedvezmény meghosszabbítása biztosíthatja a következő évek konjunktúráját. Kifejezetten pozitív hatása lehet az építőanyag piacra a frissen bejelentett családtámogatási intézkedéseknek és a tervezett falusi CSOK-nak.

A Masterplast az elmúlt években több mint 5 milliárd forintnyi új beruházást valósított meg. Ezek közül kiemelkedett a szabadkai, összesen mintegy 15 millió eurós fejlesztés, ami 2018 végére lezárult, és ennek eredményeként az üvegszövet gyár kibocsátása tavaly már 28 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A beruházás keretében telepített új eszközök révén nem csak az üzem kapacitása nőtt, de minőségi és hatékonyságjavulás is várható, illetve jelentős mértékben bővül a termékválaszték.

„Sikeres év volt számunkra 2018, láthatóan jó irányba indultunk el a fejlesztéseinkkel. Megújítottuk és hatékonyabbá tettük a vállalat működését és növeltük a gyártási kapacitást.  Ezek az intézkedések kiváló alapot biztosítanak számunkra a gazdasági konjunktúra kínálta lehetőségek kiaknázásához. Mindezek eredményeként azzal számolunk, hogy az idei, százmillió eurót közelítő forgalom után 2021-re már a 120 millió eurós bevételt is átlépjük, mindezt javuló eredményességgel. Büszkék vagyunk arra, hogy a Masterplast csoport a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalatává fejlődött”– mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

„A komoly eredményeket hozó év végi hajrával sikerült túlteljesíteni az elmúlt évre előzetesen megfogalmazott üzleti terveinket. A beruházások határidőn belüli befejezésével megteremtettük az alapot a további forgalom bővüléshez. Külön öröm számunkra az árfolyam idei erősödése, és hogy a befektetők rajtunk keresztül közvetlenül részesülhetnek a magyar és a regionális építőipari fejlődésből”– tette hozzá Nádasi Róbert, a Masterplast vezérigazgatója.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.