Négyszeresére nőtt a Masterplast nyeresége


Kedvező környezetben tovább fokozta a tempót a magyar építőanyag gyártó.

Kiemelkedően jó első negyedévet zárt a Masterplast, a társaság árbevétele és nyeresége is jelentős mértékben bővült. A cég szabadkai üzemének gyártási hatékonysága tovább javult, ami szintén pozitívan hatott az üzemi eredményre.

Az első negyedévben 22,07 millió eurós rekord árbevételt ért el a Masterplast, ami 19 százalékos növekedésével jelentősen túlszárnyalta a korábbi negyedévek növekedési ütemét is. Kedvező környezet mellett a társaság minden piacán növelni tudta az árbevételét, amiben meghatározó szerepet játszott a cégcsoport legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon elért eredmény, ahol élénk kereslet mellett 28 százalékkal nőtt a forgalom. Az összes termékcsoportban bővült a társaság bevétele, ezen belül is a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez tartozó termékek eladásai nőttek a legnagyobb mértékben.

 

Az elmúlt években több millió eurós beruházás keretében felfejlesztett szabadkai üzemben tovább javult a termelési hatékonyság, ami pozitív hatással volt az egész vállalatcsoport eredményességére. Emellett a pénzügyi eredmény is számottevő mértékben mutatott javulást, ami részben a kedvező árfolyamhatásoknak, részben a kisebb devizakitettségnek -orosz leányvállalat tavalyi eladása- volt tulajdonítható.

 

A nagyobb árbevételnek, valamint hatékonyabb termelésnek és működésnek köszönhetően a Masterplast üzemi eredménye az első negyedévben megközelítette a 400 ezer eurót, ami éves összevetésben közel 50 százalékos bővülést jelentett. Még látványosabb volt a növekedés az adózott eredményt vizsgálva, ami január-márciusi időszakban 238 ezer euró volt, vagyis több mint négyszerese, az egy évvel korábbinak.

 

„A kiemelkedően jó első negyedéves eredményeink újabb megerősítést adtak számunkra, hogy jó úton járunk stratégiai céljaink eléréséhez. Az elmúlt években megvalósított beruházások kapacitásbővítései jó alapot biztosítanak a bővülő piaci lehetőségek kihasználásához. A folyamatosan növekvő forgalom, a javuló gyártási és működési hatékonyság támogatja az eredménytermelő képességünk fokozását is. A második negyedévben is alapjában véve pozitív iparági környezetet és további növekedést várok. Bár az év végével lezáruló áfakedvezmény visszavonása hatással lesz az új beruházások indítására, a tavalyi évről áthúzódó projektek befejezései, valamint a nyáron induló kibővített CSOK sok lehetőséget hozhat számunkra”jelentette ki Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

 

A régió legnagyobb magyar tulajdonú építő- és szigetelőanyag gyártója a tavalyi nyereség után részvényenként 34 forintos osztalékot fizet a cég közgyűlésének döntése értelmében. A társaság menedzsmentje a következő időszakban az árbevétel növekedését is meghaladó mértékű bővülést vár az adózott eredmény vonatkozásában, aminek köszönhetően a következő években folyamatosan emelkedő összegű osztalék kifizetését tervezik.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.