A Masterplast közgyűlése jóváhagyta a 6 milliárdos kötvénykibocsátást


A Masterplast Nyrt. október 14-én megtartott rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a társaság részt vegyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjában (NKP).

A társaság a határozat szerint 6 milliárd forint névértékben, a névértékre vetítve maximum 10 százalékos túljegyzési lehetőséggel bocsáthat ki kötvényeket az NKP keretében. A forrást a vállalatcsoport finanszírozási struktúrájának optimalizálására kívánja felhasználni.

 

A Masterplast szeptember elején jelentette be, hogy teljesítette az NKP programban való részvételhez szükséges hitelminősítési eljárást. A tervek szerint a kötvénykibocsátás november végéig megtörténik, a kibocsátást a Raiffeisen Bank támogatja.

 

A jegybank július 1-jén indította el a vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját, melynek keretében az MNB forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. Az MNB szeptemberben vásárolt először vállalati kötvényt a 300 milliárd forint keretösszegű programban.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.