A lakás-felújítások terén nincs válság


A GKI és a Masterplast 2020. augusztusi felmérésének eredményei.

A lakosság rövid távú (éves) lakás-felújítási és korszerűsítési tervei 2020 augusztusában az egy negyedévvel korábbihoz képest érezhetően erőteljesebbé váltak – derül ki a GKI és a Masterplast 2020. augusztusi felmérésének eredményeiből. Mindez éves alapon is pozitív elmozdulást jelent. Ezek szerint a koronavírus okozta járvány negatív hatása a lakásfelújítások terén egyáltalán nem érezhető. A következő egy évben a lakossági szándékok szerint a magyar lakásállomány csaknem 13%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat.

 

 

A lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2007-2020

(ezer háztartás)

Forrás: GKI felmérések

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 harmadik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is javultak. Azaz jelenleg az idei második, illetve a tavalyi harmadik negyedévhez képest is valamivel többen fontolgatják lakásuk felújítását. A koronavírus okozta járvány és annak következményei a lakás-felújítási piacra tehát egyáltalán nem hatott negatívan, sőt. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek megvalósulnak, akkor egy éven belül közel 500 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobbmunkálatokat.

 

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2020. III. negyedév

(említési gyakoriság, százalék):

Biztosan

Valószínűleg

Családi házak

4,1

12,1

Panellakások

1,0

6,8

Téglaépítésű társasházi lakások

2,5

9,2

Összesen

3,0

9,7

Forrás: GKI felmérés

 

A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakói körében van jelen, ezen háztartások mintegy 16%-a (azaz lényegében minden hatodik ház) lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható – alig 8%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el.

 

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2020. III. negyedév

(említési gyakoriság, százalék):

Biztosan

Valószínűleg

Közép-Magyarország

3,3

10,3

Közép-Dunántúl

5,0

9,4

Nyugat-Dunántúl

3,0

12,5

Dél-Dunántúl

2,9

8,6

Észak-Magyarország

2,8

8,7

Észak-Alföld

3,3

8,8

Dél-Alföld

5,0

9,2

Összesen

3,0

9,7

Forrás: GKI felmérés

 

Budapesten a megkérdezett háztartások 11, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13-13, illetve a községekben 16%-a készül felújításra. Ez utóbbi esetben vélhetően a falusi csok év elejétől hatályos szabályai jelentenek némi ösztönző erőt. Hazánk régiói közül a közép-magyarországiban, a közép- és nyugat-dunántúliban valamint a dél-alföldiben várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység.

 

A legjelentősebb aktivitás azoknál a háztartásoknál valószínű, ahol a háztartásfő 30-49 év közötti. Az ennél fiatalabbak és idősebbek körében jóval ritkábbak a felújítási tervek.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.