A Masterplast az első gyártó a BauApp alkalmazásának fejlesztésében


A Masterplast elsőként a hazai építőanyag gyártók közül csatlakozott az építőipart támogató digitális megoldások fejlesztésében élen járó BauApp kezdeményezéséhez.

Az építőipar hatékonyságát növelő megoldásokra fokozott szüksége van az ágazatnak. A digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználása az építőipar valamennyi szereplője számára jelentős előrelépést hozhatnak.

 

Mi indokolja az átfogó fejlesztést?

Az építőipar logisztikai dokumentációja meglepő módon még ma is papír alapon történik. Az elavult rendszerben a résztvevők valós idejű adatok használata nélkül kénytelenek dolgozni, ami szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

 

A probléma alapja az anyagok nem megfelelő címkézése, a megfelelő standardizált QR és vonalkód használatának hiánya, hiszen így a kivitelezők sokszor nehézkesen tudják digitálisan azonosítani az építkezésre beérkező építőanyagokat. Ennek hiányában az építkezéseken ma nincsen működőképes raktárrendszer, szállítólevél-adminisztráció, rendelésalkalmazás és hulladék gazdálkodási rendszer. A kivitelezőknek nem áll rendelkezésre naprakész készletnyilvántartás, nem tudják, hogy adott anyagokból mennyi van pontosan a telepen. Ezért gyakori a túlrendelés, pazarlás, vagy a hiány, ami miatt leáll az építkezés.

 

Az iparág méretét és jelentőségét tekintve tisztán látható, hogy a rendszer átfogó digitalizációjában hatalmas potenciál rejlik.

 

 

Hol tartanak a fejlesztések?

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termékjelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyag termékekre. Ehhez széleskörű konzultációt kezdett el gyártókkal, kereskedőkkel, fuvarozókkal és legfőképpen a generálkivitelezőkkel. Az új standardnak az építőipar teljes ökoszisztémája által használhatónak kell lennie. Ezért szükséges az összefogás és az együttműködés a standard kidolgozásában.

 

Mit nyújt a BauApp Standard rendszere?

A gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek. Rengeteg költséget spórolhatnak meg az építőipari vállalatok a jobb tereplogisztikával, a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés által. A tereplogisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60 százalékát teszik ki.

 

Mit tud a BauApp Terep-logisztikai alkalmazása?

Ez a legújabb mobilalkalmazás, amely az anyag azonosításban, raktározásban és a szállítólevelek kezelésében segít. Ennek segítségével többek között a kivitelezők a projektre beérkező anyagokat tudják majd bevételezni egyszerűen: mobilon/tableten, vonalkód/QR kód olvasással vagy manuális kiválasztással az építőanyag adatbázisból. Ezekből kiadhat az alvállalkozók számára, követheti a készletszinteket, kezelheti a szállítóleveleket.

 

 

 

Kik lesznek az alkalmazás megoldásainak nyertesei?

A gyártóknál, a forgalmazóknál, a fuvarozóknál, a generálkivitelezőknél és az alvállalkozóknál is jelentkezik előny. A jelenlegi analóg tereplogisztikában, ahol minimális anyaggazdálkodás létezik, hiszen nincsenek készletinformációk, mindenki veszít. A gyártó nem kapja meg azonnal a szállítólevelét, átvesznek tőle egy árut, amit lehet, hogy a fuvarozó valamikor visszavisz neki, onnan még el kell juttatni a kereskedőhöz, így több hétig is keringhet a rendszerben egy ilyen szállítólevél, ami miatt végső soron a szereplők később jutnak a pénzükhöz. A rendszerben van egy tehetetlenség, hogy nem tud számlázni az, akitől már rég átvették az anyagot.

 

Az új megoldás nagy előnye, hogy a piaci szereplők hamarabb jutnak a pénzükhöz, illetve kisebb a bizonytalanság a gyártói oldalon.

 

A generálkivitelező ott nyer, hogy jobban tud az anyagokkal gazdálkodni, tudja, hogy a következő héten milyen anyagra van szüksége, meg tudja nézni, hogy abból van-e neki, így nincsenek leállások anyaghiány miatt, de például az alvállalkozóit is tudja értékelni, látja az anyagfelhasználásukat. Megelőzhető az anyagok túlrendelése, ezáltal csökkenhet a pazarlás. Ezen kívül az esetleges visszaéléseket, nyerészkedéseket is megszűnteti a rendszer.

 

 

“A standardot támogató partnereinkkel közösen létrehozunk egy terep-logisztikai termékcsaládot a terepen, raktárban vagy a volán mögött dolgozó felhasználóknak, valamint az irodában dolgozók számára. Az új standard anyagazonosításra épülő terep-logisztikai megoldásokkal minden építkezésen könnyen lehet raktár nyilvántartást vezetni a beérkező és az alvállalkozóknak kiadott mennyiségek követésével. Kezelni lehet a szállítóleveleket, a rendeléseket és számos más folyamatot, amivel megtakarítás érhető el minden szereplő számára.” – összegezte Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója

 

“A Masterplast mindig is élen állt az innovációban és azt gondoljuk, hogy az építőipar digitalizációjában partnernek kell lennie a gyártóknak is – ugyanis ennek minden szereplő a nyertese lesz. A hazai iparág is digitalizálódik és a termék mellett a közeljövőben már nagyon fontos érték lesz a hozzájuk kapcsolható digitális adat. Emiatt nekünk is képessé kell tennünk a termékeinket arra, hogy az azokhoz csatolt adatok segítségével az ügyfeleink digitálisan működjenek, ezt oldja majd meg a BauApp. Külön jó hír, hogy a GS1 is a BauApp standard partnere, mivel már sok termékünk használja a GS1 szabványokat, van rajtuk vonalkód, ez nagyban megkönnyíti a feladatunkat. Nagy várakozással tekintünk előre a közös szakmai együttműködésre!” – mondta el Ács Balázs, a Masterplast alelnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.