Hőszigetelő rendszerben is beruház a Masterplast


Európa második legnagyobb üvegszövet gyártójává lép elő a magyar vállalat.

A múlt év végén közzétett rekordméretű egészségipari beruházás bejelentése után újabb fejlesztést indít a Masterplast. Szabadkán 7,6 millió eurós beruházással erősíti tovább üvegszövet termelését a magyar gyártó. A projekt finanszírozása saját forrásokból és a Prosperitati Alapítványon keresztül juttatott mintegy 3 millió euró összegű, vissza nem térítendő állami támogatásból valósul meg. A döntő részben német technológiára épülő új gépekkel mintegy negyedével bővülhet az üzem kibocsátása, ami a második legnagyobb üvegszövet gyártóvá teszi a magyar vállalatot Európában. A beruházásban helyet kapott a meglévő géppark korszerűsítése is, ami javuló minőséget, hatékonyabb gyártást és eredményesebb működést tesz lehetővé. Az üzem a fejlesztéseket követően csúcsminőségű építőipari és ipari üvegszövetek előállítására lesz képes, az új gépek várhatóan 2022 elején kezdhetik meg a termelést.

 

A szabadkai gyártóbázis fejlesztése több célt is megvalósít. A 25 százalékos üvegszövet termelési kapacitásbővülés nagyobb hányadát új német gyártógépek üzembe állításával érik el, amelyekkel a legigényesebb piacokra szánt prémium termékeket fogja előállítani a vállalat. Az elmúlt években összegyűjtött gyártói tapasztalat alapján a meglévő géppark modernizálása is megtörténik. A technológiai fejlesztésekkel és új kiegészítő gépek beszerelésével javul a minőség és a termelési hatékonyság, valamint bővül a termékszortiment is. Az új konfekcionáló egység és a szélesebb körű logisztikai szolgáltatások igényesebb piacok egyedi igényű kiszolgálását is lehetővé teszi. A beruházás eredményeként a forgalombővülést elsősorban prémium kategóriás termékek értékesítésével éri el a vállalat, ami magasabb eredményességet is biztosíthat. A kísérő építési munkálatok és az új gépek telepítése 2021 nyarán várhatóan befejeződik, az új eszközök 2022 év elejétől állhatnak termelésbe. Az így létrejött 150 millió négyzetméteres évenkénti kapacitása Európa második, a világ harmadik legnagyobb üvegszövet gyártójává teszi a magyar vállalatot.

 

 

A 7,6 millió euró főösszegű projekt finanszírozását a vállalat a növekedési kötvényprogrammal is kibővült saját forrási lehetőségeiből, és a Prosperitati Alapítványon keresztül folyósított 39 százalékos mértékű, mintegy 3 millió euró összegű vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint banki hitelből valósítja meg.

 

„Az egészségipar mellett az építőipari szegmensben sem állunk le a fejlesztésekkel, a mostani lépéssel tovább erősítjük gyártói pozícióinkat a legnagyobb árbevételt hozó termékcsoportunkban. Csúcsminőségű termékek előállításával a legnagyobb európai partnerek elérése is lehetővé válik. Hosszabb távon a fejlesztéseink fő célja a hőszigetelő rendszerünk újra hasznosíthatóságának megteremtése, aminek első működő eleme a már 2020-ban elindult, körforgásos gazdálkodási modellt megvalósító Hungarocell Zöld Program. A piaci várakozásaink továbbra is kifejezetten pozitívak, miután a szigorodó épületenergetikai előírások, az újépítésre visszahozott 5 százalékos áfa, valamint a felújításokra igénybe vehető 3 millió forintos állami támogatás lehetősége jelentős keresletélénkítő hatást hozhat a következő években. Az új beruházások jelentősen felülírják a korábbi stratégiát, melynek frissített anyagát 2021. január 12-én egy online konferencia keretében mutatjuk be az érdeklődőknek.”–tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.