Egyre javuló kilátások a lakáspiacon


A GKI és a Masterplast 2021. márciusi lakáspiaci felmérésének eredményei.

A lakáspiaci kilátások mélypontját a tavalyi második negyedév jelentette, azóta fokozatosan javulnak a piaci várakozások. A jelen felmérés során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek és a lakosság is optimistábbá vált. A járvány kezdetben komoly negatív hatást okozott, de a piaci szereplők megtanulták kezelni az ezzel járó nehézségeket. Emellett újabb állami intézkedések ösztönzik az új, a használt és a felújítási piacot is. A válaszadók a fővárosban a közeljövőben a használt lakások jelképes árcsökkenésére, vidéken stagnáló lakásárakra számítanak – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

 

A GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2013-2021

Forrás: GKI felmérések

 

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 116 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

 

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozásoknak a következő 12 hónapra vonatkozó piaci kilátásai a tavalyi negyedik negyedévhez képest érezhetően javultak. A piaci szereplők a közeljövőben a túlkínálat csökkenésére, a piac stabilizálódására számítanak. A vidéki körzetekben is a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be, a válaszadók több körzetben is egyensúlyi vagy ahhoz közelítő piaci helyzetet vetítettek előre.

 

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások 2020 második negyedévében nagyot estek, azóta felmérésről-felmérésre javulnak. Nem történt másként ez 2021 első negyedévében sem, a lakossági kilátások negyedéves alapon számottevően erősödtek. A 2021. márciusi felmérés során 72 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 201 ezer háztartás szándéka valószínű volt. A lakosság tehát e tekintetben nem nagyon zavartatja magát a járvány második és harmadik hullámától sem.

 

A GKIországos és fővárosi lakáspiaci indexe(amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) az előző negyedévhez képest egyaránt 6-6 ponttal emelkedett, de ez éves alapon még 5 pontos csökkenést jelent. Az országos index értéke a pozitív tartományba került.

 

A felmérés válaszadóinak többsége a következő 12 hónapban a használt lakások árainak stagnálására számít. A vidéki körzetekben az áremelésre spekulálók aránya kissé meghaladja az árcsökkenést várókét, míg a fővárosban fordítva. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő egy évben a fővárosban „jelképes”, 1-2% körüli árcsökkenés, vidéken stagnálás várható. Az új építésű lakások esetében érezhető átrendeződést hozott a kedvezményes áfa-kulcs visszatérése. A piaci szereplők ettől az intézkedéstől egyértelmű élénkülést és az áfa-csökkenést részben elnyelő árakat várnak.

 

A használt lakások árának következő 12 hónapban várható változása, 2021. március

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások-2 (-4)
   Budai zöldövezet-2 (-2)
   Egyéb Buda-1 (-3)
   Pesti belváros-2 (-5)
   Pesti zöldövezet-1 (-3)
   Egyéb Pest-2 (-5)
Panellakások-2 (-5)
   Észak-Pest-3 (-6)
   Dél-Pest-2 (-6)
   Buda0 (-2)
Családi házak-0,5 (-1)
   Pest0 (-2)
   Buda-1 (0)
Budapest összesen-1,4 (-3,5)
Kelet-Magyarország összesen0,7 (-3)
Nyugat-Magyarország összesen0,3 (-2)

Zárójelben az előző – 2020. novemberi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

 

A lakásbérleti piac is a megnyugvás jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakásoknál 2020 negyedik negyedévében még a bérleti díjak csökkenésére számítók voltak jelentős többségben, most már a stagnálást várók. Vidéken változatlanul a stagnálásra számítók domináltak. A következő egy évre várt díjcsökkenési várakozás – országos átlagban – jelentősen csökkent (8-ról 0% közelébe).


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.