Egészségipari gyáravató a Masterplastnál


A 9,5 milliárdos nagyberuházással a régió legnagyobb egészségipari textília gyártó üzeme jött létre.

Ünnepélyes keretek között adta át egészségipari textília gyártó üzemét a Masterplast. A vállalat történetének legnagyobb, 9,5 milliárd forint értékű beruházása a Pénzügyminisztérium „Egészségipari Támogatási Program” keretében nyújtott támogatásával valósult meg, az eseményen beszédet mondott Varga Mihály Pénzügyminiszter. A fejlesztéssel létrejött a közép-európai régió legnagyobb egészségipari flíz gyártóegysége, amely több mint 7000 tonnás éves kapacitásával hazai termelésből biztosítja a magyar és régiós egészségipar textil alapanyag ellátást.

 

 

A létesítményben készülő termékek az új generációs orvosi védőruházati felszerelések, izolációs és sebészeti lepedők, szájmaszkok, és az egészségügyben használt egyéb higiéniai eszközök előállításához szolgálnak alapanyagul.

 

A nem szőtt textil flíz alapanyagok felhasználási körét és egészségiparon belüli térhódítását rohamosan felgyorsította a koronavírus járvány. A pandémiás helyzetben felértékelődött az egyszer használatos védőfelszerelések által kínált magasabb higiéniai biztonság és az iparág elkezdett átállni a hatékonyabb eszközök használatára. Az ilyen új generációs, modern egészségügyi védőruházati és izolációs termékek alapanyagának gyártását kezdi meg új üzemében a Masterplast.

 

 

A társaság történetének legnagyobb beruházásával, a vállalat központi telephelyén felépített 7700 négyzetméter alapterületű üzemkomplexum az elérhető legújabb, nagyfokú automatizáltsággal működő technológiával rendelkezik, amely biztosítja a magas termelékenységet és a hulladékmentes gyártást. Az 50 új munkahelyet teremtő létesítmény speciálisan az egészségipar igényeire kialakított tiszta gyártói környezetben évente legalább 7000 tonna mennyiségű egészségipari textíliát képes kibocsátani. Az egy, vagy több rétegű nem szőtt textíliák széles körben variálható és szabályozható terméktulajdonságokkal készülhetnek. A társaság a németországi akvizíciója által megszerzett tudásra és tapasztalatra alapozva kutatás-fejlesztési tevekénységet is folytat majd új üzemében, melynek célja az egészségipar igényeire szabott új, innovatív alapanyagok kifejlesztése.

 

 

Az egész Kárpát-medencében egyedülálló egészségipari beruházás hozzájárul Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez is, miután hazai forrásból fedezheti az ország egészségipari gyártóinak alapanyag igényét. A hazai szükséglet felett gyártott alapanyagot pedig európai export piacokon tervezi értékesíteni a társaság. Az egészségipari üzletág nagyságrendileg több mint 20 millió eurós éves árbevételt hozhat a Masterplast számára már 2021-ben és az új terület eredményessége az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét.

 

 

A most átadott egészségipari alapanyag gyártáshoz szorosan kapcsolódik a folyamatban lévő, egészségügyi késztermék gyártásfejlesztési projekt. Az egészségügyi késztermékek piacán már korábban megjelent a Masterplast, a társaság 2021 tavaszától minősített orvosi védő overálokat szállít a magyar egészségügy számára. 2021 őszére készül el a vállalat második nagy egészségipari fejlesztése, ahol már hazai alapanyagokból és szélesebb szortimenttel fog egészségügyi késztermékeket gyártani a társaság. Ezzel megvalósul az egészségipari szegmensben is az integrált gyártás, amellyel az alapanyagtól a késztermékig terjedő teljes termelési hulladékot újrahasznosítja.

 

 

„A németországi akvizícióval sikeresen beléptünk az egészségiparba, a most átadott és a folyamatban lévő nagyberuházásaink pedig megteremtik a hátterét az egészségügyi üzletágunk megerősödésének. Az egészségiparban a koronavírus időszakot követően is markáns bővülésre számítunk az általunk gyártott nem szőtt textil alapú termékek piacán. Az iparágban a felhasználási területek és a mennyiségi igények kapcsán is erőteljes növekedési trend figyelhető meg, ami a pandémiától függetlenül is dinamikusan zajlik.”- tette hozzá Nádasi Róbert a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

 

Az eseményről készült rövid összefoglaló:


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.