Szigetelőanyag gyártást indít Olaszországban a Masterplast


A tervezettnek megfelelően lezajlott a Masterplast éves közgyűlése, amelyet követően új összetételű igazgató tanácsról és egy új zöldmezős beruházásról is hírt adott a vállalat.

Elfogadásra került a társaság konszolidált auditált beszámolója, amelyben a számok a korábban kiadott gyorsjelentéshez képest lényegi eltérést nem tartalmaznak. Az osztalék mértékéről is született döntés, amely a januári befektetői konferencián előrejelzett 55 forintos kifizetést erősítette meg.

 

2021-ben a társaság 191,5 millió eurós árbevételt ért el, 22,8 millió eurós EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. Mindezek következtében az egy részvényre jutó nyereség a 2020-ban elért 0,4 eurós értékről 1,10 euróra ugrott. Az osztalék 2022. október 10-én kerül kifizetésre, október 3-i megfeleltetés mellett.

 

A közgyűlés határozott az igazgatótanács tagjairól, amely új összetételben folytathatja munkáját. Az újonnan megválasztott külsős tag Fazekas Bálint. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező 28 éves üzletember az Euronics Magyarország műszaki áruházláncot birtokló családi vállalkozás kereskedelmi ügyvezetője, valamint a Dyras Europe Kft. tulajdonosa. Kiterjedt üzleti tanulmányait Londonban és Budapesten végezte nemzetközi szinten is rangos intézményekben, szakértője az adatalapú információ‑ és kommunikációtechnológiának. A fiatal üzletember dinamikus személyiségével és modern üzleti tudásával hatékonyan támogathatja a vállalat fejlődését és digitalizációs törekvéseit.

 

 

A közgyűlés utáni ülésén új zöldmezős gyártási beruházás indításáról döntött a társaság vezetése. A polisztirol szigetelőanyag gyártó üzemet Olaszországban, a társaság új leányvállalatának központjához közel, Reggio Emilia megyében létesíti a magyar gyártó. A beruházás mintegy 4,5 millió eurós invesztíciót jelent, amely magában foglalja az üzem területének megvásárlását és a gyártási technológia telepítését. A magas automatizáltságú új gyártóegység várható éves kibocsátása meghaladja a 300 ezer köbméteres mennyiséget, és a tervek szerint 2023 első félévében kezdheti meg a működését. A döntést megelőzően több akvizíciós lehetőséget is vizsgált a vállalat, ám ezek a megvásárlása a jelentős túlárazottság miatt lekerült a napirendről.

 

„Az új gyártásfejlesztéssel fontos lépést teszünk az Olaszországgal kapcsolatos üzleti terveink megvalósítása felé. Az olasz hőszigetelő piacban nagyon komoly potenciált látunk, amelyet a gyártói hátterünk helyi bővítésével tudunk a leghatékonyabban kiaknázni. Az új üzem biztosítja a dinamikus növekedést Olaszországban, amely rövid idő alatt a cégcsoport egyik legjelentősebb piacává válhat.”tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.